Voćni sokovi – Okus i kvaliteta od primarne važnosti

Veliki korisnici kategorije voćne sokove biraju prvenstveno prema okusu, važnost pridaju i kvaliteti sastojaka, udjelu voća i niskom udjelu dodanog šećera.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju voćnih sokova te brendova unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2021. godine na području Hrvatske.

Među Hrvatima u dobi od 16 do 64 godine brojimo 81% potrošača koji barem ponekad konzumiraju voćne sokove. Među njima imamo 31% velikih korisnika (heavy users), odnosno onih koji voćne sokove konzumiraju gotovo svaki dan, 26% srednjih korisnika (medium users), koji konzumiraju voćne sokove najmanje tri puta mjesečno, te 24% malih korisnika (light users), koji kategoriju konzumiraju jednom mjesečno ili rjeđe.

VELIKI KORISNICI
Najučestaliji korisnici voćnih sokova su podjednako iz svih generacija, osim Baby Boomersa koji ih ne konzumiraju tako često. Većina ih je iz Zagreba i okolice te sjeverne Hrvatske. Velika većina ih doručkuje i to učestalije od prosjeka. Za doručak najčešće jedu sendviče i proizvode iz pekare kao što su peciva, bureci i sl. Češće od prosjeka konzumiraju proteinske mliječne napitke i sportska pića.

Kada je riječ o stavovima velikih korisnika, vrijedi izdvojiti kako oni voćne sokove biraju prvenstveno prema okusu, važnost pridaju i kvaliteti sastojaka, udjelu voća i niskom udjelu dodanog šećera.

Veliki korisnici su imali iskustva sa sva tri top brenda, ali u korištenju u posljednjih mjesec dana su se ravnopravno podijelili između njih, a to su Juicy, Cappy i Vindi. Juicy je popularniji među velikim korisnicima u Zagrebu, Slavoniji i Dalmaciji, Cappy među onima iz Dalmacije, Istre i Zagreba, a Vindi u sjevernoj Hrvatskoj.

Prethodni članakOtvorena sezona kupanja na slanim Panonskim jezerima u Tuzli
Sljedeći članakVolonteri čistili jezera kod Velike Gorice i plažu Vile Nora