Voda – Analiza kategorije: Više cijene donijele rast vrijednosti

Prodaja u 2016. godini pokazuje blagi količinski pad, ali i znatan vrijednosni rast do kojega je došlo zbog povećanja maloprodajnih cijena. Naime, količinska je prodaja iznosila 219,6 milijuna litara i bila je manja za 0,6% u odnosu na prethodnu godinu, dok je vrijednosna prodaja istodobno veća za 8,9% te iznosi ukupno 985,7 milijuna kuna

Kategorija mineralnih voda uključuje sve vrste gaziranih i negaziranih mineralnih voda. One mogu biti bez okusa i s dodanim okusima.

Vodeći proizvođači po količinskom udjelu su: Atlantic grupa (Donat Mg, Kala, Kalnička), Jamnica (Jamnica, Jana, Goda, Sensation, Mivela), Naturalis (Cetina), Studenac (Studenac, Studena), Sarajevski kiseljak (Sarajevski kiseljak), Sveti Rok (Sveti Rok).

Proizvođači su navedeni abecednim redom, a od robnih marki one poznatije. Trgovačke robne marke u kategoriji mineralnih voda nose 2,3% količinskog udjela.

RASKORAK U PRODAJI
Podaci o prodaji, koja ne uključuje sezonske objekte, Cash&Carry, diskontne trgovine (Lidl), ugostiteljstvo te diskonte pića, u zadnjih godinu dana (siječanj 2016. – prosinac 2016.) pokazuje blagi količinski pad, ali i znatan vrijednosni rast do kojega je očito došlo zbog povećanja maloprodajnih cijena.

Naime, količinska je prodaja iznosila 219,6 milijuna litara i bila je manja za 0,6% u odnosu na prethodnu godinu, dok je vrijednosna prodaja istodobno poskočila za 8,9%, na ukupno ostvarenih 985,7 milijuna kuna.

Nešto više od trećine količinske prodaje (34%) realizira se kroz kanal supermarketa koji su dosta odmaknuli pratnji jer velike trgovine mješovitom robom na drugom mjestu imaju 21% udjela, a za njima ne zaostaju puno niti srednje trgovine mješovitom robom s 18% te hipermarketi sa 16% udjela.

Manji dio količinske prodaje realizira se pak kroz male trgovine mješovitom robom (7%), kiosci (2%) te benzinske postaje (2%).

Gazirana voda bez okusa uvjerljivo je vodeća u podjeli prema vrsti proizvoda sa 60% udjela u količinskoj prodaji, a slijedi negazirana voda bez okusa s 34% udjela. Vode s okusom su manje zastupljene pa tako gazirana s okusom ima 4%, a negazirana s okusom 3% količinskog udjela.

Prethodni članakPlenković o situaciji u Agrokoru
Sljedeći članakPola milijarde svjetske populacije nema pristup čistoj vodi