Voda – Blago smanjenje udjela promotivne prodaje

U okviru ove kategorije u 2022. je godini 13,2% vrijednosne prodaje proizašlo od prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini smanjenje udjela promotivne prodaje od 0,6 postotna boda.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Kategorija vode uključuje sve vrste gaziranih i negaziranih mineralnih voda koje mogu biti bez okusa i s dodanim okusima. Prodaja vode u 2022. godini količinski je povećana za 1,9%, a vrijednosno za 12,7%. U okviru ove kategorije u 2022. je godini 13,2% vrijednosne prodaje proizašlo od prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini smanjenje udjela promotivne prodaje od 0,6 postotna boda.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 74,4% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju 25,6%. U odnosu na 2021. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 12,1%, dok je prodaja promotivnih pakiranja ostvarila pad od 3,9%.

Prethodni članakZa veću proizvodnju mlijeka nužna i modernizacija te više poljoprivrednog zemljišta
Sljedeći članakInflacija u Njemačkoj osjetno usporila u svibnju