Voda: Kategorija na suhom

Voda na suhom1Kategorija vode se u zadnjih 12 mjeseci koprca na suhom bilježeći gotovo podjednako izraženi pad prodaje u volumenu i vrijednosti. Potrošači su više nego očito smanjili svoju potrošnju na ove proizvode

Kategorija mineralnih voda po Nielsenovoj klasifikaciji uključuje sve vrste gaziranih i negaziranih mineralnih voda koje mogu biti bez okusa i s dodanim okusima.

Vodeći proizvođači u kategoriji po količinskom udjelu su: Atlantic grupa (Donat Mg, Kala, Kalnička), Jamnica (Jamnica, Jana, Goda, Mivela), Naturalis (Cetina, Vitea), Podravka (Studenac, Studena), Sarajevski kiseljak (Sarajevski kiseljak) i Sveti Rok (Sveti Rok). Proizvođači su navedeni abecednim redom, a od pripadajućih robnih marki one poznatije.

PAD PRODAJE
graf vodaPrije nego pogledamo podatke o prodaji važno je naglasiti kako u prikazani rezultat kategorije nije uključena prodaja sezonskih objekata, cash&carry formata, diskontnih trgovina (Lidl), ugostiteljstva te diskonata pića.

U zadnjih godinu dana (veljača 2014. – siječanj 2015.) kategorija mineralnih voda ostvarila je značajan pad prodaje koja je gotovo podjednako (negativno) izražena kako u financijskom rezultatu, tako i u volumenu prodaje.

Količinska prodaja, naime, u navedenom je razdoblju iznosila 194 milijuna i 528 tisuća kuna, što je pad od 4,5% u odnosu na isti period prethodne godine.

Vrijednosna je prodaja za nijansu bolja, s padom od 4,3% na međugodišnjoj razini i ukupno ostvarenom prodajom od 757 milijuna 814 tisuća i 500 kuna.

FORMATI I VRSTE VODE
ScreenShot005Gledano prema formatima maloprodajnih mjesta, situacija je dosta šarolika. Supermarketi pritom ostvaruju trećinu ukupnog plasmana vode u maloprodaji (33%), dok su sljedeća tri formata dosta blizu jedan drugome: velike trgovine mješovitom robom imaju 22%, srednje trgovine mješovitom robom zauzimaju 19% a hipermarketi 15% udjela u prodaji.

Na začelju su male trgovine mješovitom robom s 8%, dok formati kioska i benzinskih postaja drže svaki po 2% prodaje kategorije.

Klasična mineralna voda (gazirana bez okusa) dominira kategorijom s 59% udjela kada gledamo podjelu prema vrsti proizvoda. Izvorska voda (negazirana bez okusa) zauzima također veoma značajan dio prodaje s 34% udjela.

Aromatizirane vode su relativna novina, ali čini se kako postepeno pronalaze svoje mjesto pod suncem. Tako gazirana voda s okusom ima 4%, a negazirana s okusom 3% prodaje kategorije.

Božica Habajec, Client Executive
bozica.habajec@nielsen.com
Nielsen_logo.svg

Prethodni članakPonude za TDR za mjesec dana
Sljedeći članakKarlovačko RockOff predstavlja 30 najboljih glazbenika