Vrijednost iz promocije

U promatranoj kategoriji ukupno 40% vrijednosne prodaje dolazi od proizvoda na cjenovnim akcijama ili specijalnih pakiranja. Udio promotivne prodaje najniži je u segmentu čajeva, a najveći, i to s tendencijom rasta, u segmentu kave.

Topli napitci obuhvaćaju kavu koja zauzima najveći udio te čajeve i kakao/milkshake napitke. Prodaja toplih napitaka u razdoblju od kolovoza 2016. do srpnja 2017.* u odnosu na isti period godine prije količinski je porasla za 1,5%, dok je vrijednosni rast dosegao 4,2%. Navedeni pozitivan prodajni trend dolazi od rasta i redovne i promotivne prodaje. U promatranoj kategoriji ukupno 40% vrijednosne prodaje dolazi od proizvoda na cjenovnim akcijama ili specijalnih pakiranja.

Udio promotivne prodaje najniži je u segmentu čajeva, a najveći, i to s tendencijom rasta, u segmentu kave. U razdoblju od kolovoza 2016. do srpnja 2017. godine udio promotivne prodaje u ukupnoj vrijednosnoj prodaji u segmentu kave iznosi 43%, u segmentu kakao/milkshake 34% te 21% u čajevima.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, promotivna pakiranja prosječno odnose 4% prema 96% na strani cjenovnih akcija. Iznimka je segment kakao/milkshake u prethodnom razdoblju od kolovoza 2015. do srpnja 2016. s 13% udjela prodaje promotivnih pakiranja u ukupnoj promotivnoj vrijednosnoj prodaji. Dubina popusta na razini kategorije je na nepromijenjenih 24%.

*analiza je pripremljena na podacima zaključno sa srpnjem 2017. godine jer su noviji podaci tek u pripremi

Prethodni članakCRO Commerce: Većina web trgovaca zapošljava samo jednu osobu
Sljedeći članakLidl Hrvatska ponovno povećao plaće