Vuglec delikatese – Mirna kupovina na uglu

U Vuglec delikatesama može se naći mlijeka i mliječnih proizvoda te voća, povrća, kruh bez aditiva, svježe meso, alkoholna pića i vina, a odnedavno i pivo pivovare Medvedgrad. Vlasnici su ipak posebno ponosni na ponudu bezglutenskih, veganskih i vegetarijanskih proizvoda nastalu u suradnji s kupcima.

Maštajući o vlastitom poslovnom pothvatu, Ivona Kranjčević sa suprugom Ivanom zamislila si je mjesto u kojem će se kupci osjećati ugodno i udobno, gdje će htjeti navratiti bilo da su u žurbi, bilo da imaju vremena ili da samo žele malo s nekim popričati. Trebao je to biti mirni kutak u kojem se svi znaju i u koji rado navraćaju pa su tako nastale Vuglec delikatese.

“Ideja da otvorimo dućan s domaćim proizvodima tinja u nama već nekoliko godina, ali se za pravo ‘zapalila’ koncem prošle godine kad sam shvatila da na putu kući s posla prolazim pored nekoliko većih trgovačkih lanaca i da se, iako mi nedostaju razne osnovne potrepštine, nećkam ući u njih jer znam da ću potrošiti previše vremena, a i nešto više novaca nego što bih htjela”, objašnjava Ivona misao vodilju koja je stajala iza dućana otvorenog u ljeto ove godine. Tražeći dućan koji će joj ponuditi baš one proizvode koje si je zamislila i sama je često kupovala u malim, kvartovskim dućanima pa se vodila logikom da ono što njoj kao kupcu treba, nedostaje i njenim susjedima u Markuševcu.

“U realizaciju smo krenuli brzo nakon donošenja odluke. Najlogičnije nam se činilo da dućan otvorimo tu u Markuševcu, u blizini našeg doma, i u njemu ponudimo robu koju i sami želimo kupovati pa smo u zakup uzeli dovoljno veliki poslovni prostor u centru naselja koji ujedno ima i sve dodatne prostorije nužne za nesmetano obavljanje posla”, tumači Ivona. Uslijedile su formalnosti poput potpisivanja ugovora o zakupu, osnivanja tvrtke, pronalaženja knjigovođe, kontaktiranja dobavljača, prikupljanja ponuda.

U svemu su se supružnici Kranjčević, inače stalno zaposlena inženjerka geologije i samozaposleni inženjer strojarstva, odlično snašli. I sva je sreća da su sve obavili početkom ove godine pune zbivanja koja su nas iz dana u dan ostavljala u čudu i nevjerici. “Da smo u realizaciju krenuli kasnije vjerojatno bismo, zbog prevelikog potencijalnog rizika i bojazni kako će sve završiti, odustali i odlučili pričekati neka bolja vremena”, uvjerena je Ivona.

POZITIVNE REAKCIJE
Paralelno uz pregovore s dobavljačima preuređivali su prostor uz pomoć suprugovog brata i njegove supruge, oboje arhitekata. Kao pobornici života u skladu s prirodom, pri uređenju su birali što prirodnije materijale koji će tako biti u skladu s ponudom i misijom dućana. “Uspjeli smo složiti zanimljivu kombinaciju industrijsko-prirodnog stila koja je izazvala pozitivne reakcije kupaca. Još imamo nekih ideja za uređenje detalja koje nismo stigli ostvariti, ali imamo ih i dalje u planu”, najavljuje Ivona s nelagodom se prisjećajući kako ih je u uređenju itekako omeo zagrebački potres iz ožujka s epicentrom baš u njihovom Markuševcu. Kako su se tada morali više koncentrirati na popravke vlastitog doma, Vuglec, koji je srećom manje stradao, malo je stavljen na čekanje i otvoren je napokon u srpnju.

Supružnici Kranjčević kupcima su odlučili ponuditi domaće proizvode te su do sada okupili više od 50 dobavljača. Kupci mogu odabrati mlijeko i mliječne proizvodi mljekara Veronika, Bohnec, Miščević i Sirane Vedrine, dalmatinske i slavonske suhomesnate proizvode, domaće voće i povrće, kruh bez aditiva, svježe meso, alkoholna pića i vina, a odnedavno im se nudi i pivo pivovare Medvedgrad. Također, u Vuglec delikatesama može se naći i veliki izbor proizvoda svakodnevno neophodnih u kućanstvu kao što su brašno, tjestenina, sol, začini, džemovi, zimnice i drugo. Posebno su vlasnici ponosni na ponudu bezglutenskih, veganskih i vegetarijanskih proizvoda koju su složili u suradnji s kupcima koji bolje poznaju proizvode iz tog asortimana pa sugeriraju što dodatno naručiti.

Bez obzira na postojeće bogatstvo, ponuda u Vuglecu se i dalje neprestano nadopunjava proizvodima koje kupci traže i zato im se oni neprestano vraćaju. Od početnih su otprilike 400 artikla dosadašnjim tempom brzo dogurali do blizu 1.000, ali tu nikako ne misle stati jer sve što kupci traže sa zadovoljstvom nabavljaju. Ovo bogatstvo ponude itekako potvrđuju uvjerenje vlasnika Vugleca kako se konkurencije ne moraju bojati budući da se ponudom gotovo uopće ne preklapaju s velikim trgovačkim lancima u blizini.

MIRNA PLOVIDBA
U bogatoj ponudi markuševečkog Vugleca kupci mogu uživati radnim danom i subotom od 7 do 21 sat, a nedjeljom od 7 do 13 sati. Trenutno su kupcima na usluzi dvije djelatnice, a i vlasnica uskače po potrebi i ovisno o drugim obavezama. “Zaposlenice smo pronašli među poznanicima iz kvarta i izuzetno smo zadovoljni našim ‘curama’. I inače nam je odnos kupac-prodavač jako bitan pa se vodimo mišlju da je za djelatnika u dućanu najvažnije biti komunikativan i pristojan i da uz te osobine posao može lako naučiti i u njemu biti odličan”, uvjerena je Ivona. U vođenju vlastitog dućana vodi se maksimom da je, uz dobro odrađen posao, nužna i dobra zabava što se jedino može postići ako su i kupci i djelatnici zadovoljni. Taj sklad omogućuje mirnu plovidbu svakom poslu.

Iako relativno “friška” trgovkinja koja je prije otvaranja vlastitog dućana jedini kontakt s branšom imala s druge strane “pulta”, posebno je veseli zadovoljstvo kupaca iz kvarta koji sada u blizini svojih domova imaju bogatu ponudu domaćih proizvoda, a godi joj i činjenica da im se mnogi čude što su vlastiti posao odlučili pokrenuti u ova najneobičnija vremena. Koliko god se trudili, ne možemo izbjeći temu virusa i promijenjenih uvjeta života i poslovanja.

“S obzirom na to da nismo iskusili kako je to voditi vlastiti dućan u vremenu bez korone, nemamo ništa s čim bismo ove uvjete mogli usporediti. Vidljiva je svakako izvjesna suzdržanost kupaca kada im ponudimo nove proizvode za degustaciju”, primjećuje Ivona za kraj. Ne preostaje nam ništa drugo nego čvrsto vjerovati da će se život i kupovina na kakvu smo navikli prije pandemije što prije vratiti, a s njima i naše ustaljene i tako nam drage navike.

Prethodni članakZelena platforma predstavila svoju prvu kampanju
Sljedeći članakDezinfekcijska sredstva: Brz i učinkovit odgovor na koronavirus