Za božićni šoping Hrvati će potrošiti 10 milijardi kuna

bozic-drvce-ukrasi-kupovina-ftdOsobna potrošnja u prosincu ove godine u odnosu na prosinac 2009. bit će manja ili u najboljem slučaju ista kao i lani. Glavni razlog je što se broj nezaposlenih, prema HZZ-u, povećao za 13 tisuća u odnosu na prošlu godinu.

Dodatno, dijela prihoda koji su zaposleni u javnom sektoru redovito primali (božićnice) sindikati su se “velikodušno” odrekli.

Ukidanje “harača” samo će ublažiti spomenuti pad potrošnje. Ako do porasta potrošnje ipak dođe – on će najvjerojatnije biti zasnovan na zaduživanju.

Procjenjuje to Joško Dorić, financijski analitičar iz splitske tvrtke Fintrade, uoči zadnjeg mjeseca u godini koji nam donosi radost blagdanskog darivanja, ali kojem se ove godine brojni građani sigurno neće moći prepustiti, a da ne uđu u veće minuse na svojim tekućim računima ili ne uzmu potrošačke kredite, piše Slobodna Dalmacija.

Lani je stanovništvo za Božić potrošilo oko deset milijardi kuna iako je i u 2009. godini pod pritiskom ekonomske krize smanjena potrošnja i kupovna moć građana, a ove godine kriza se u Hrvatskoj još više produbila.

Krajem listopada broj nezaposlenih narastao je na 304.479, krediti stanovništvu krajem rujna iznosili su 124,8 milijardi kuna ili 1,7 posto više nego koncem rujna 2009., iznos kredita po zaposlenom prešao je 82 tisuća kuna, a po stanovniku 28 tisuća kuna, prosječna plaća od 5.391 kunu pokriva samo 81,55 posto troškova sindikalne košarice za četveročlanu obitelj od 6640 kuna.

Sve to ogleda se na prometu u maloprodaji koji je na godišnjoj razini stalno padao od kraja 2008.

Njegov rast zabilježen je tek u trećem ovogodišnjem tromjesečju, i to, kako primjećuje Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke, ponajviše zbog veće potrošnje stranih turista u maloprodaji te djelomičnog ukidanja kriznog poreza.

“U nadolazećem razdoblju osobna potrošnja i dalje će biti pod pritiskom, i to prvenstveno zbog nepovoljnih trendova na domaćem tržištu rada. Također, očekivani rast cijena energenata, prehrambenih proizvoda te komunalnih usluga u 2011. ublažit će rast neto plaća u realnim iznosima nakon potpunog ukidanja kriznog poreza te smanjiti diskrecijski dohodak kućanstava”, kazao je Šantić, dodajući kako na kraju 2010. ipak očekuje stabilizaciju osobne potrošnje na prošlogodišnjoj razini, iako ne treba isključiti ni mogućnost novog pada prodaje krajem ove ili početkom iduće godine. (pd)

Prethodni članakFrisch & Frost: Najbolja slatka jela iz Austrije
Sljedeći članakPoslovni prostor 43 m2: Pevec Kutina