Zabrana slims cigareta potiče šverc u Bugarskoj

Nova direktiva za cigarete koju priprema Europska komisija može dovesti do rasta šverca u Bugarskoj od 45 do čak 100 posto.

To bi vjerojatno značilo i 29.000 radnih mjesta manje, piše srbijanski tjednik Novi magazin.

Time bi se prihodi državnog proračuna smanjili do 470.000 eura godišnje. Na ove posljedice upozorava analiza konzultantske tvrtke “Roland Berger“ koja je napravljena po narudžbi “Philip Morrisa”.

U studiji se ispituju moguće posljedice od zabrane prodaje slims i mentol cigareta, povećanje upozorenja za štetnost od pušenja na 75 posto kutije i eventualno unificiranje pakiranja.

Bugarska može izgubiti i do trećine prihoda od trošarina i poreza jer čak 30 posto bugarskog tržišta cigareta drže upravo slims cigarete. U tom slučaju, tržište bi bilo preplavljeno švercanim slims cigaretama od zemalja koji su van Europske unije u kojima one neće biti zabranjene.

Poznavatelji prilika u duhanskom biznisu u Bugarskoj smatraju da će švercane cigarete prije svega dolaziti iz Turske, Makedonije i Srbije.

“Roland Berger” je razvio nekoliko scenarija za posljedice po Europsku uniju od ove mjere koju priprema Europska komisija. Prema najcrnjim prognozama, u cijeloj EU može doći do povećanja šverca cigareta od 65 posto, zatvaranja 305.000 radnih mjesta i gubitka od 8,5 milijardi eura.

Usvajanje nove direktive za duhan može značajno utjecati na cijelo europsko gospodarstvo, a ne samo na industriju, zaključuje se u ovoj studiji. Inače, duhanska industrija u ovom trenutku u EU generira više od 100 milijardi eura poreznih prihoda godišnje.

Pad ovog prihodnog iznosa dovest će do potrebe za smanjivanjem troškova ili za povećanjem poreza u drugim područjima, što može imati negativni utjecaj na gospodarstvo i zapošljavanje u EU, tvrdi Patrick Mansperger, partner u “Roland Bergeru“. (NoviMagazin.rs)

Prethodni članakBeograd dobio šoping centar s nogometnim stadionom na krovu
Sljedeći članakIstraživanje: Najtipičniji hrvatski proizvodi kulen i Bajadera