Začini i začinske mješavine: Tri brenda predvode kategoriju

Unatoč gubitku 3% udjela na međugodišnjoj razini, trgovačke su marke u ovoj kategoriji snažno zastupljene s ukupno 20% udjela u broju promocija tijekom zadnjih 12 mjeseci. Ipak, glavnu riječ vode proizvođačke robne marke pa tako vodeća tri brenda kombinirano drže 55% udjela.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Začini i začinske mješavine” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju veljača 2018. – siječanj 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U zadnje dvije godine u kategoriji začina i začinskih mješavina oglašavano je 75 marki (proizvođačkih i trgovačkih).

MARKE I TRGOVCI
Unatoč gubitku 3% udjela na međugodišnjoj razini, trgovačke su marke u ovoj kategoriji snažno zastupljene s ukupno 20% udjela u broju promocija tijekom zadnjih 12 mjeseci. Ipak, glavnu riječ vode proizvođačke robne marke pa tako vodeća tri brenda kombinirano drže 55% udjela.

Na vrhu je Kotanyi koji je rastao za 4% te je svoj udio u broju promocija podigao na 24%. Drugoplasirani je Šafram koji je zadržao svojih 17%, dok je treća Vegeta čiji je udio blago smanjen, sa 16% na 14%. Ova tri brenda uistinu nose kategoriju, dok su ostale marke dosta među sobom izjednačene pa su tako Derma i ToJeTo u zadnjih 12 mjeseci ostvarile po 4%, AGZ je imao 3%, a Solana Pag, Ultra Plus, Nadalina i Horeca Select po 2% udjela. Ostale marke kombinirano su zauzele 26% udjela u broju promocija, što je za 2% manje u usporedbi s ranijom godinom.

U poretku trgovaca na čelu se poretka čvrsto pozicionirao Metro s 22% udjela u oba godišnja razdoblja. Decimalne razlike dijele sljedeća dva trgovca na udjelu od po 10%, no ipak je KTC za nijansu ispred Tommyja pri čemu je križevački trgovački lanac zabilježio rast od 1%, a splitski za 2%. Lidl je također rastao za 2% te je sa 7% na četvrtom mjestu, a isti rast imao je i Konzum koji je došao do 5% udjela. Minimalno je napredovao i varaždinski Kitro megamarket koji sada drži 4%, a toliko ima i Kaufland, no uz negativan trend od 3%.

Plodine su ostvarile minimalan rast s 2% na 3%, dok su po 2% udjela u oba promatrana razdoblja imali Boso i NTL. Ostali su trgovci svoj udio kumulativno smanjili za 6% te su na kraju ovogodišnjeg siječnja imali 32% udjela u broju promocija.

Redovna cijena kao tip promocije u ovoj kategoriji drži primat s natpolovičnim udjelom od 54% i minimalnim rastom u zadnjih godinu dana, dok je snižena cijena isto tako rasla (+3%) i sada ima ukupno 39% udjela. Ostali tipovi promocije istodobno su svoj udio smanjili s 11% na 7%.

Tri od četiri oglasa komuniciraju se u gramima. Naime, ta je mjerna jedinica zauzela 74% udjela u podjeli po tom kriteriju te je u zadnjoj godini ostvarila minimalan rast.

Komad kao mjerna jedinica povećao je udio s 10% na 13%, dok je kilogram pao s 11% na 9%. Mililitar je zadržao lanjskih 3% udjela, dok je litar s 3% pao na jedva primjetnih 1% udjela u broju promocija kategorije.

Prethodni članakNova linija Šafram začina
Sljedeći članakPovećana proizvodnja mandarina