Začini: Negativno ‘začinjen’ trend

zacini-krug-midiZačini su tvari biljnog porijekla dobivene od različitih biljaka koje se koriste u kuhanju kako bi se poboljšao okus jelima

Bez obzira volite li više klasične začine ili pak preferirate eksperimentirati s egzotičnim začinima iz dalekih zemalja, sigurno je da dodatkom začina jela postaju ukusnija. Pritom, naravno, treba biti umjeren te začine pažljivo kombinirati. Začini mogu biti svježi ili sušeni, a uglavnom ih se može držati na sobnoj temperaturi. Sušene začine u trgovinama možemo naći u obliku cijelih ili usitnjenih listića, sjemenki ili mljevene i u obliku praha. Osnovna podjela začina je na mješavine, kondimente i na mono-začine. Mono-začini su sol, paprika, cimet, đumbir, muškatni oraščić, lovorov list i slično.

Mješavine začina dijele se na fikseve i mikseve, a neki od primjera su biljne mješavine, garam masala, curry prah ili mješavina začina za meso, ribu, salate. Kondimenti su mješavine kuhinjske soli sa začinskim travama.

Najprodavaniji zimi
U proteklih je godinu dana (od travnja 2010. do ožujka 2011. godine), prema Nielsenovom mjerenju maloprodaje, kategorija sušenih začina ostvarila prodaju od 3000 tona u vrijednosti od 237 milijuna kuna.

Gledano količinski unatrag zadnjih godinu dana kategorija pada za 3 posto, dok vrijednosno bilježi nešto manji pad od 1,2 posto. Proizvodi iz ove kategorije najbolje se prodaju u zimskim mjesecima kad se ljudi okreću pripremanju raznih delicija za blagdane.

Gledano po količinskom udjelu, glavni igrači u kategoriji su Podravka (Fant, Vegeta),  Šafram, AGZ,  Kotanyi te privatne robne marke. Na tržištu su također prisutni Fami (Fami, Finis) i Aleva (Aleva, Kulinat).

zacini-kolicinski-udjeli-graf-largeŠiroka ponuda
Osnovna podjela sušenih začina je na kondimente (univerzalne začine) koji čine većinu kategorije, odnosno 72 posto količinske prodaje, zatim na mono-začine koji čine 17 posto kategorije, fikseve (8 posto) te mikseve (3 posto).

Ako gledamo podjelu prema veličini pakiranja, količinski se najbolje prodaju srednja pakiranja ‘101 do 250 grama’ (39 posto), zatim prodaja većih pakiranja ‘iznad 251 grama’ (35 posto), pakiranja ’51-100 grama'(18 posto) te manjih pakiranja ‘do 50 grama’ (8 posto).

zacini-lokacija-prodaje-graf-largeNajveći dio kategorije začina prodaje se u vrećicama i to čak 93 posto, dok se tek manji dio prodaje u staklenkama, konzervama i ostalim tipovima pakiranja.

Začini se najbolje prodaju u supermarketima (39 posto), dok je količinska prodaja podjednako zastupljena u hipermarketima (19 posto), velikim (18 posto) i srednjim trgovinama mješovitom robom (17 posto).

Tek se manji dio kategorije začina proda u malim trgovinama mješovitom robom.

Iako proizvođači kontinuirano povećavaju ponudu začina na hrvatskom tržištu i redovito izbacuju nove kombinacije začina, unatrag zadnjih godinu dana kretanje kategorije bilježi negativan trend.

Tko zna, možda nadolazeći period roštiljanja i sve veći trend kuhanja kod kuće začini ovu kategoriju na bolje.

zacini-salice-midiIZ SVIH KRAJEVA SVIJETA
Većina začina i začinskih trava je zdrava i ljekovita. U posljednje vrijeme na hrvatskom tržištu ponuda začina je stvarno raznolika i mogu se nabaviti začini iz skoro svih krajeva svijeta.

Donosimo vam kratki pregled najpoznatijih začina, njihovih ljekovitih svojstava i uputa za upotrebu.

BOSILJAK pomaže kod prehlade. Tipičan je mediteranski začin, koji se najčešće dodaje ribi, janjetini, salatama, preljevima, juhama i umacima.

CIMET štiti od dijabetesa i srčanih bolesti te regulira krvni tlak. Služi kao sedativ i analgetik, opušta napete i bolne mišiće. Dobro se slaže sa svinjetinom, tikvicama, bundevama i slasticama.

ČEŠNJAK je od davnina poznat kao prirodni antibiotik, snizuje kolesterol i poboljšava zdravlje srca i krvnih žila. Koristi se za pripremu peradi, juha, ribe, u salatama te s povrćem i tjesteninom.

ČILI olakšava bolove i napetost u zglobovima, suzbija visoki tlak, kolesterol, depresiju i probavne smetnje. Vrlo je ljut i u malim količinama se dodaje u variva, pečenom krumpiru i mesu.

ĐUMBIR je učinkovit u liječenju mučnine, povraćanja, trbuhobolje, zubobolje i reumatskih bolesti. Ubrzava zacjeljivanje rana i pomaže u jačanju srca. Ljutkastog je okusa i dodaje se većini azijskih jela.

KADULJA regulira znojenje, pomaže kod upale grkljana i grlobolje. Zaustavlja laktaciju, pročišćava i osvježava grlo. Koristi se u juhama, složencima, jelima iz pećnice te preljevima.

KIM liječi bolesti probavnog trakta, kašalj, akne i ublažava bol. Jedan je od najstarijih kultiviranih začina, a najbolji je uz mahunarke i pirjana jela.

KLINČIĆI ublažavaju respiratorne i probavne smetnje. Koriste se za pripremu slatkih jela, a obavezno se dodaju kuhanom vinu i punču.

KOMORAČ je najpoznatiji kao lijek protiv nadutosti i vjetrova. Ide uz svinjetinu, bundeve, repu, umake, plodove mora i ribu.

KOPAR djeluje protiv nadutosti i smiruje vjetrove. Najčešće se stavlja u preljeve, umake i juhe.

KORIJANDER pomaže kod infekcija mokraćnog mjehura. Dodaje se u salate, juhe i pirjano povrće.

MAJČINA DUŠICA smiruje i ublažava grčeve i kašalj, djeluje antiseptički i neutralizira masnoću. Jelima daje pikantan okus, a najčešće se dodaje krumpiru, složencima, salatama, juhama i umacima od povrća.

PERŠIN osvježava dah i djeluje kao lagani diuretik, a pomaže i kod infekcija mokraćnog mjehura. Dobro ide uz ribu, piletinu, povrće, krumpir, tjesteninu, rižu, žitarice, juhe, salate…

RUŽMARIN sadrži puno vitamina C, smiruje živčani sustav, jača probavu i liječi niski krvni tlak. Može se koristiti u gotovo svim mediteranskim jelima. U većim količinama može biti otrovan te izazvati proljev i nadražaj bubrega.

Kristina Vrdelja
nielsen-logo-small

Prethodni članakAtlantic grupa u Beogradu dobila priznanje
Sljedeći članakAGZ: Začini prepoznatljive kvalitete i dizajna