Zdravlje na poslu – Trendovi: FMCG industrija u očuvanju zdravlja

FMCG industrija ima veliki potencijal u podršci očuvanju našeg zdravlja na poslu. Ona može imati veliku odgovornost u osiguravanju zdravih i sigurnih proizvoda koji se koriste na radnom mjestu, a njihov doprinos našem zdravlju na radnom mjestu može biti višestruk.

U današnjem užurbanom svijetu sve veći naglasak stavlja se na važnost zdravlja na poslu. Svjesni smo da naše fizičko i mentalno blagostanje ima izravan utjecaj na našu produktivnost, zadovoljstvo poslom i kvalitetu života – nije to nikakva novost. Međutim, zdravlje na poslu obuhvaća puno širi spektar aspekata koji se odnose na naše tjelesno i mentalno stanje kao i na radno okruženje u kojem provodimo veći dio svog dana.

Zaposlenici koji su fizički i mentalno zdravi pokazuju veću angažiranost, kreativnost i manju sklonost izostancima s posla

Sve veći broj istraživanja potvrđuje da dobrobit zaposlenika ima izravan utjecaj na produktivnost, zadovoljstvo poslom i uspjeh organizacije. Zaposlenici koji su fizički i mentalno zdravi pokazuju veću angažiranost, kreativnost i manju sklonost izostancima s posla. S druge strane, radno okruženje koje ne pridaje dovoljno pažnje zdravlju zaposlenika može dovesti do negativnih posljedica, kao što su smanjena produktivnost, povećani troškovi bolovanja i niža radna uspješnost.

ŠTO KAŽU ISTRAŽIVANJA?
Najnovija istraživanja jasno pokazuju vezu između zdravlja na radnom mjestu i produktivnosti zaposlenika. Evo nekoliko zanimljivih istraživanja:

 • Fizička aktivnost i produktivnost: Studije su pokazale da redovita tjelesna aktivnost na radnom mjestu može poboljšati produktivnost i smanjiti broj dana bolovanja. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Occupational and Environmental Medicine, zaposlenici koji su redovito vježbali na poslu imali su 23 posto manji broj izostanaka s posla u usporedbi s onima koji su bili neaktivni.
 • Mentalno zdravlje i radna uspješnost: Mentalno zdravlje ima veliki utjecaj na produktivnost i radnu uspješnost. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), simptomi depresije i anksioznosti na radnom mjestu mogu dovesti do gubitka produktivnosti i ekonomskih troškova. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je svaka radna osoba koja se bori s mentalnim poteškoćama izgubila prosječno 27 radnih dana godišnje.
 • Nedostatak fizičke aktivnosti i sjedenje: Prekomjerno sjedenje tijekom radnog dana sve više se prepoznaje kao faktor rizika za različite zdravstvene probleme. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Annals of Internal Medicine, dugotrajno sjedenje povezano je s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Preporučuje se da zaposlenici redovito ustaju i kreću se tijekom radnog dana kako bi smanjili negativne učinke dugotrajnog sjedenja.
 • Radno-okolišni čimbenici i zdravlje: Radno okruženje može imati značajan utjecaj na zdravlje zaposlenika. Istraživanja su pokazala da čimbenici poput osvjetljenja, kvalitete zraka, buke i ergonomije mogu utjecati na produktivnost i dobrobit zaposlenika. Studija objavljena u časopisu Occupational and Environmental Medicine sugerira da poboljšanje radnih uvjeta može dovesti do smanjenja bolovanja i povećanja produktivnosti.
 • Uloga poslodavaca: Poslodavci imaju ključnu ulogu u promicanju zdravlja na radnom mjestu. Prema podacima Američkog ureda za statistiku rada, samo 46 posto američkih radnika ima pristup programima za promicanje zdravlja na poslu. Uz pravilno osmišljene programe zdravstvenog i wellnessa, poslodavci mogu poboljšati zdravlje i zadovoljstvo zaposlenika, što rezultira većom produktivnošću i smanjenjem troškova.

FMCG INDUSTRIJA U OČUVANJU ZDRAVLJA
Nije nikakva tajna da je zdravlje neprocjenjivo i ključno za našu dobrobit i uspješnost – kako na osobnom, tako i na profesionalnom planu. U današnjem svijetu, FMCG industrija ima veliki potencijal u podršci očuvanju našeg zdravlja na poslu. Ona može imati veliku odgovornost u osiguravanju zdravih i sigurnih proizvoda koji se koriste na radnom mjestu, a njihov doprinos našem zdravlju na radnom mjestu može biti višestruk.

FMCG industrija može pružiti kvalitetnu hranu i napitke koji su ključni za održavanje zdravog načina života na poslu. Redovito konzumiranje uravnoteženih obroka bogatih hranjivim tvarima može poboljšati našu energiju, koncentraciju i otpornost na stres. Stoga je važno da kompanije surađuju s pouzdanim dobavljačima hrane kako bi osigurale da namirnice koje koristimo na radnom mjestu budu svježe, visokokvalitetne i hranjive.

Da bismo bili zdraviji na poslu, trebamo usvojiti određene navike i prilagoditi radno okruženje

Ona također pruža širok spektar higijenskih proizvoda koji su ključni za održavanje higijene na radnom mjestu. To uključuje proizvode poput sapuna, dezinficijensa, sredstava za čišćenje i osobne zaštite. Ovi proizvodi igraju važnu ulogu u prevenciji širenja bolesti i održavanju higijenskih standarda na radnom mjestu. Kompanije bi trebale osigurati da su ovi proizvodi lako dostupni i redovito održavani kako bi se osigurala sigurna i čista radna okolina.

Naposljetku, može pružiti proizvode za očuvanje mentalnog zdravlja na radnom mjestu. To može uključivati proizvode poput energetskih napitaka, čajeva za opuštanje ili vitaminskih dodataka. Ovi proizvodi mogu pomoći u smanjenju stresa, povećanju produktivnosti i poboljšanju općeg osjećaja blagostanja zaposlenika. Kompanije bi trebale promicati svijest o važnosti mentalnog zdravlja i pružiti zaposlenicima pristup ovim proizvodima kako bi im pomogle u suočavanju s izazovima modernog radnog okruženja.

ŠTO MOŽEMO NAPRAVITI?
Da bismo bili zdraviji na poslu, trebamo usvojiti određene navike i prilagoditi radno okruženje. Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da budete zdraviji na radnom mjestu:

 • Ergonomska postavka radnog mjesta: Osigurajte da vaše radno mjesto bude ergonomski prilagođeno kako biste smanjili rizik od bolova u leđima, vratu ili zapešćima. Prilagodite stolac, stol i monitor tako da podržavaju ispravno držanje tijela i omogućuju udoban rad.
 • Redovite pauze i vježba: Dugotrajno sjedenje može biti štetno za zdravlje. Pokušajte redovito ustajati i protegnuti se tijekom radnog dana. Kratke pauze za hodanje ili vježbanje mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije, smanjenju stresa i održavanju energije.
 • Pravilna prehrana: Hrana koju jedete može imati značajan utjecaj na vašu energiju i koncentraciju na poslu. Pokušajte konzumirati uravnotežene obroke koji uključuju svježe voće, povrće, cjelovite žitarice i zdrave izvore proteina. Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju brze hrane, slatkiša i gaziranih pića.
 • Hidratacija: Voda je ključna za održavanje zdravlja i koncentracije. Pokušajte redovito piti vodu tijekom radnog dana kako biste ostali hidratizirani. Držite bocu vode blizu radnog mjesta kao podsjetnik na redovito pijenje.
 • Upravljanje stresom: Radni okoliš može biti stresan, ali važno je naučiti kako upravljati stresom kako biste održali dobro mentalno zdravlje. Pronađite tehnike koje vam pomažu opustiti se i smanjiti stres, poput dubokog disanja, meditacije ili kratkih vježbi istezanja.
 • Komunikacija i timski rad: Održavanje dobre i konstruktivne komunikacije s kolegama i upravljanje konfliktima na radnom mjestu mogu doprinijeti pozitivnom radnom okruženju.
 • Održavanje ravnoteže između posla i privatnog života: Važno je postići ravnotežu između poslovnih i osobnih obaveza. Nastojte izdvojiti vrijeme za hobije, obitelj i odmor – pa makar i prisilno.
 • Prevencija bolesti: Redoviti medicinski pregledi i cijepljenja mogu pomoći u prevenciji bolesti. Pazite na higijenu na radnom mjestu, posebno u vrijeme sezonskih bolesti i pridržavajte se uputa za sprječavanje širenja infekcija.
Prethodni članakStudenac podržava mlade talente i inovativne ideje
Sljedeći članakProfissimo Maxi lučice protiv insekata