Željko Smodlaka – Henkel Adria

Nakon dugogodišnjeg pada u većini kategorija u kojima poslujemo, dolazi do oporavka i stabilizacije tržišta. Stoga svakako predviđamo da će se tržište početi značajnije razvijati u pozitivnom smjeru, ističe Željko Smodlaka, predsjednik Uprave Henkela Adria

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Od početka svog profesionalnog puta Željko Smodlaka gradio je karijeru u velikim međunarodnim tvrtkama, a najveći je dio tog puta vezan uz tvrtku Henkel kojoj se pridružio sada već davne 2000. godine na poziciji direktora prodaje poslovnih jedinica deterdženata te kozmetike za tržišta Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na toj je funkciji ostao do početka 2004. godine kada preuzima poziciju direktora poslovne jedinice Beauty Care za područje Adria regije koja je obuhvaćala Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru i Makedoniju, a 2008. godine preuzima funkciju predsjednika Uprave Henkel Adria Grupe koja, uz već navedene zemlje, od tada obuhvaća i Srbiju.

S ovim stručnjakom bogatog iskustva razgovarali smo o trenutnim kretanjima u industrijama i kategorijama u kojima je Henkel prisutan, a dotaknuli smo se i šireg spektra tema kojih u našem području zasigurno ne manjka.

Prema objavljenim kvartalnim izvješćima o poslovanju, u Henkelu možete biti zadovoljni ostvarenim napretkom na globalnoj razini. Možete li navesti osnovne financijske pokazatelje za prvu polovicu godine?
Tvrtka Henkel je i u 2017. godini nastavila s dobrim rezultatima. Po prvi put polugodišnja prodaja iznosila je više od 10 milijardi eura te je povećana za 11,5 posto, na 10,162 milijarde eura.

Organska prodaja, prilagođena tečaju i akvizicijama/dezinvesticijama, snažno je porasla za 3,1 posto. Ovakvim rezultatima doprinijele su sve tri poslovne jedinice.

Također, prilagođena operativna dobit povećana je za 12,3 posto, s 1,57 milijardi eura na 1,763 milijarde eura. U regiji istočne Europe prodaja je u promatranom periodu porasla 5,2 posto.

Kada govorimo o poslovnim jedinicama, u prvoj polovini 2017. godine poslovna jedinica Ljepila i tehnologije generirala je snažan rast organske prodaje od 4,4 posto pri čemu je prilagođeni povrat od prodaje zabilježio snažan rast dosegnuvši 18,6 posto.

Poslovna jedinica Beauty care ostvarila je pozitivan rast organske prodaje od 1,1 posto uz snažan rast prilagođenog povrata od prodaje od 17,4 posto. Poslovna jedinica Sredstava za pranje i čišćenje u domaćinstvu, pak, generirala je dobar rast organske prodaje od 2,5 posto, dok je prilagođeni povrat od prodaje iznosio također 17,4 posto.

Istodobno, kako ste zadovoljni svojim poslovanjem u Hrvatskoj te ostalim zemljama regije? Kakvi su prodajni pokazatelji u prvih šest mjeseci 2017. godine?
Unatoč promjenjivim tržišnim uvjetima koji nisu karakteristični samo za ova tržišta, već su prisutni i na globalnoj razini, ostvarili smo izuzetno dobre rezultate u prvoj polovini 2017. godine, kako na lokalnoj, tako i na regionalnoj razini.

Prema istraživanju agencije Nielsen, u 2016. smo godini držali vodeću poziciju s robnim markama Perwoll i Bref u Hrvatskoj i Sloveniji, dok je Persil po prvi puta dosegnuo vodeću poziciju u Sloveniji.

Također, podaci agencije Nielsen pokazuju da je poslovna jedinica Henkel Beauty Care s robnom markom Taft prošle godine bila vodeća na tržištima Hrvatske i Slovenije, a s bojama za kosu Palette u Hrvatskoj. U istom razdoblju robna marka Loctite bila je vodeća na tržištima Slovenije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

U kakvim su tržišnim okolnostima ostvareni ovi rezultati, poglavito ako imamo u vidu da je hrvatsko tržište u 2017. godini pogodila dužnička kriza Agrokora? Je li to imalo nekog utjecaja na vaše performanse?
Hrvatsko gospodarstvo već određeno vrijeme osjeća pozitivne pomake što potvrđuju i brojčani pokazatelji. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatski BDP lani je zabilježio stopu rasta od 2,9 posto, što je najveći rast od 2007. godine.

Ovdje je važno istaknuti kako je najveći doprinos rastu BDP-a donijela osobna potrošnja i investicije. Kada je u pitanju situacija s Agrokorom, ona se svakako odražava na tržište i poslovanje, što je bilo neminovno s obzirom na veličinu koncerna i njegovu važnost za sve dionike na tržištu.

No, ipak nije uzrokovala veće potrese u hrvatskom gospodarstvu, tj. nije negativno utjecala na kretanje BDP-a. Što se tiče naše izvedbe, svjesni smo da se, želimo li uspješno poslovati, moramo prilagoditi uvjetima na tržištu, a potrošačima ponuditi opciju izbora.

U skladu s time našim potrošačima nudimo širok spektar kvalitetnih proizvoda različitih cjenovnih kategorija u sklopu sve tri poslovne jedinice u kojima poslujemo. Vjerujemo kako ostvareni udjeli i tržišne pozicije potvrđuju da je naša strategija uspješna a pristup na tržištu dobro prilagođen.

U kategoriji sredstava za pranje i čišćenje u zadnjim se godinama razvila uistinu snažna konkurentska borba koja se očituje i u velikom udjelu prodaje koja je ostvarena na promocijama. Čini se da potrošači većinu proizvoda iz ovih kategorija kupuju samo kada su na cjenovnoj akciji. Kako se to odražava na vašu profitabilnost?
Točno, ovakav trend prisutan je već duži niz godina na tržištu. Činjenica je da se veliki dio proizvoda prodaje uglavnom po akcijskim cijenama, ali radimo sve da strateški vodimo asortiman i da ujedno ostanemo konkurentni.

Je li situacija značajno drugačija u kategorijama kozmetike i konzumnog ljepila?
U kategoriji kozmetike ipak se i dalje osjeća lojalnost brendu, posebice u segmentima boja za kosu i proizvoda za oblikovanje kose, gdje su potrošači prvenstveno orijentirani na učinak proizvoda.

U kozmetičkim kategorijama u kojima poslujemo u zadnjih nekoliko godina dolazi do velikog rasta novih brendova koji su orijentirani na prirodni segment. S obzirom na povećanje konkurencije i sve izraženije agresivne cjenovne aktivnosti na tržištu, svakako je potrebno prilagođavati se kako bismo i našu cjenovnu konkurentnost održali relevantnom za potrošače.

Kada su u pitanju konzumna ljepila konkurencija je također jaka. Zbog toga je bitno održavati našu inovativnu snagu i potrošačima nuditi dodanu vrijednost s pogodnostima novih tehnologija. To je iznimno bitan ključ diferencijacije naših robnih marki Loctite, Pattex i Ceresit.

U ovom segmentu poslovanja uveli smo niz inovacija. Ove godine predstavili smo silikon za popravke Pattex ReNew, koji je jako dobro prihvaćen. Pod robnom markom Loctite imamo najbrže univerzalno ljepilo Loctite 60sec, a u građevini smo u ljepila za keramiku Ceresit integrirali vlakna koja proizvodima pružaju dodatnu snagu i fleksibilnost.

Koliko je u toj tržišnoj situaciji važna uloga marketinga i oglašavanja kako bi se ostvarila prevaga u konkurentskoj borbi?
Iako sve počinje proizvodom, kojem se kupci vraćaju zbog kvalitete, marketing i oglašavanje imaju izuzetno važnu ulogu u pozicioniranju proizvoda. Ovo dakako važi i za našu industriju, budući da je na tržištu prisutan veliki broj različitih robnih marki.

Marketinške i prodajne timove tvrtke Henkel u sve tri poslovne jedinice čine iskusni stručnjaci koji dobro poznaju tržište i znaju odgovoriti na njegove izazove te prilagoditi kampanje proizvodima, korisnicima i sezoni.

Nedavno je predstavljeno istraživanje čiji su nalazi pokazali kako postoje razlike u kvaliteti proizvoda za tzv. zapadna i istočna tržišta. Možete li dati svoj komentar na ovu temu koja jako intrigira domaće potrošače i javnost u cjelini?
Vrhunska kvaliteta proizvoda i zadovoljenje potreba potrošača predstavljaju prioritet za našu tvrtku. Svi proizvodi tvrtke Henkel vrhunske su kvalitete te su proizvedeni u skladu s važećim propisima i zakonima Europske unije poštujući praksu lokalnih zakonodavstava.

Iz kojih sve tvornica Henkelovi proizvodi dolaze na hrvatsko tržište?
Henkelovi proizvodi dolaze iz Njemačke, Francuske i iz Slovenije.

Promet u trgovini na malo u Hrvatskoj raste već 35 mjeseci uzastopce. Kakva kretanja na tržištu očekujete u narednom razdoblju te kako će se to odraziti na kategorije u kojima ste prisutni?
Kategorije deterdženata i sredstava za čišćenje kućanstva bilježe stabilan razvoj u odnosu na prošlu godinu. Prema našim očekivanjima ne predviđamo velike pomake, već više stabilizaciju tržišne situacije.

Nakon dugogodišnjeg pada u većini kategorija u kojima poslujemo, dolazi do oporavka i stabilizacije tržišta. Stoga svakako predviđamo da će se tržište početi značajnije razvijati u pozitivnom smjeru te da će i Henkel Beauty care svojim inovacijama doprinijeti daljnjem rastu tržišta.

Henkel je na sajmu drinktec, koji je održan sredinom rujna u Münchenu, predstavio tzv. pametne etikete. O čemu je tu riječ te u kojoj mjeri, po vašemu mišljenju, tehnologija utječe na nastup brenda na tržištu?
Fokus na nove tehnologije, inovativnost te u konačnici na održivi razvoj bitan su čimbenik u poslovanju tvrtke Henkel. Svi ovi čimbenici utječu i na pozicioniranje robne marke na tržištu, ne samo naših proizvoda, već i u percepciji tvrtke.

Inovacije i rješenja predstavljeni na sajmu drinktec 2017 samo su potvrda usmjerenosti tvrtke na održivo poslovanje. Naime, na sajmu smo predstavili snažan portfelj Tehnomelt ljepila za etikete za PET, staklenu i metalnu ambalažu.

Ova vruća ljepila pružaju superioran odnos između troškova i uporabe te učinkovitosti, a odlikuje ih pouzdanost, kvaliteta i dokazani rezultati.

Technomelt EM 133-22 za PET etikete pomaže tvrtkama unaprijediti svoju održivost budući da 60 posto čine obnovljivi materijali, ima veću učinkovitost s 10 posto većom kilometražom, a zahvaljujući nižoj temperaturi primjene koristi 15 posto manje energije u procesu. Uz to, osigurava mogućnost recikliranja PET boca budući da se može u potpunosti isprati.

Henkel je na globalnoj razini poznat po svojoj posvećenosti održivom poslovanju. Možete li reći nešto više o toj strateškoj orijentaciji te kako se to reflektira na Hrvatsku i zemlje naše regije?
To je točno. Ostvariti veći učinak uz manju potrošnju – to je cilj dugoročne strategije održivosti tvrtke Henkel. Želimo stvarati održivu vrijednost, za kupce i potrošače, kao i za društvo u cjelini. U isto vrijeme tvrtka nastoji znatno poboljšati svoje korištenje resursa: Henkel u tom pogledu želi do 2030. godine utrostručiti svoju učinkovitost.

Naša dugoročna strategija uistinu nije samo slovo na papiru. Naime, u prethodnoj poslovnoj godini tvrtka je ponovno postigla osjetan napredak prema ostvarenju svojih privremenih ciljeva za 2020., s time da kao baznu godinu uzimamo 2010.

Neki od rezultata koje smo ostvarili na ovom području ogledaju se u tome što su potrošnja energije i emisije CO2 (po toni proizvoda) smanjene za 22 posto, količina proizvedenog otpada (po toni proizvoda) smanjena za 26 posto, potrošnja vode (po toni proizvoda) smanjena za 23 posto, a zaštita na radu (po milijunu sati rada) poboljšana za 17 posto.

Kada govorimo o Hrvatskoj, tvrtka Henkel Croatia predana je vodstvu u održivosti kao i globalna tvrtka. Svakoga dana usredotočeni smo na održivost u smislu održavanja ravnoteže između gospodarskog uspjeha, zaštite okoliša i društvene odgovornosti bez obzira na mjesto rada.

Globalnu strategiju održivosti na lokalnoj razini implementiramo u svim aktivnostima tvrtke unutar lanca održivosti, od proizvodnje do partnerstva s kupcima kako bismo podržali lokalne dobrotvorne organizacije i angažman zaposlenika.

U tom smislu ste i jedni od globalnih pokretača projekta koji ima za cilj potaknuti inovacije u dizajnu, proizvodnji i recikliranju materijala koji se koriste u ambalaži pakiranja.
Tako je, dio smo inicijative pod nazivom The New Plastic Economy (NPEC), koju predvodi Ellen MacArthur Foundation. Riječ je o trogodišnjoj inicijativi u sklopu koje ćemo podijeliti svoju stručnost kako bi potaknuli razvoj prema učinkovitom, sigurnom i okolišno održivom pakiranju.

Inače, sudjelovanje u ovoj inicijativi dio je sveobuhvatne strategije tvrtke Henkel vezane uz održivu ambalažu. Ona se gradi oko ključnih ciljeva za 2020. godinu te uključuje smanjenje težine ambalaže u usporedbi s neto prodajom za 20 posto, povećanje dijela recikliranog PET-a u bocama na 33 posto u Europi i dijela recikliranog aluminija u limenkama na 9 posto te doseg 300 milijuna potrošača s ciljanim informacijama o recikliranju.

S time se ponovno vraćamo na glavnu strategiju održivosti tvrtke Henkel kojoj je u cilju, kao što sam ranije spomenuo, utrostručiti vrijednost koju stvara u odnosu na otisak koji ostavlja poslovanje, proizvodi i usluge do 2030. godine. Ovu ambiciju Henkel naziva “Faktor 3”.

U Hrvatskoj ste nositelji i certifikata Poslodavac Partner, a lani ste u istraživanju portala Moj posao proglašeni najboljim poslodavcem u kategoriji srednjih tvrtki. Što za vas kao glavnog menadžera znače ova priznanja te možete li istaknuti kako u Henkelu uspijevate privući i zadržati kvalitetne djelatnike?
Naš odjel za ljudske resurse ulaže veliki trud u provođenje niza inicijativa na području ljudskih resursa: od onih namijenjenih studentima i privlačenju talenata, do daljnje edukacije postojećih zaposlenika i izgradnje kvalitetnog i zdravog radnog okruženja.

Priznanja koja stižu na našu adresu poput certifikata Poslodavac Partner predstavljaju nam potvrdu da je kontinuirani rad koji organizacija ulaže u razvoj procesa upravljanja ljudskim potencijalima prepoznat te svrstava tvrtku među najbolje organizacije u Hrvatskoj i regiji.

S druge strane, posebno je zadovoljstvo kada su i zaposlenici zadovoljni s tvrtkom kao poslodavcem pa smo stoga uistinu ponosni na nagradu portala Moj posao.

Henkel je izuzetno aktivan i u društvenoj zajednici. Možete li izdvojiti neke društvene odgovorne aktivnosti koje ste realizirali u ovoj godini?
Društveni angažman, odnosno korporativno građanstvo, oduvijek su bili sastavni dio našeg osjećaja odgovornosti koji imamo kao tvrtka. Aktivnosti su nam strukturirane oko četiri ključna elementa uključujući korporativno volontiranje, društvena partnerstva, angažman brendova i Hitna pomoć, odnosno trenutna pomoć osobama ugroženim prirodnim katastrofama.

Ove godine u Hrvatskoj smo realizirali ili planiramo niz aktivnosti poput donacija naših proizvoda SOS dječjem selu Ladimirevci i projektu Zajedno za djecu Maslačka, kao i donacija deterdženata mladim nogometnim klubovima u Dalmaciji (dječji nogometni klubovi).

Do kraja ove godine imamo u planu realizirati i naš tradicionalni projekt Čišćenje voda u Hrvatskoj.

Prethodni članakRast maloprodaje u EU usporen na mjesečnoj razini
Sljedeći članakOdržan drugi ProSport izazov