Židan o prijedlogu EK za teran: Ovo je presedan

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan u ponedjeljak je oštro kritizirao prijedlog Komisije da se hrvatskim proizvođačima u Istri omogući prodaja vina pod imenom teran.

“Bila mi je dužnost da obavijestim ostale ministre da se napadom na slovenski teran napada svih 1750 vina sa zaštićenom oznakom izvornosti”, rekao je Židan slovenskim novinarima nakon sastanka ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a.

Ministri su razgovarali i o iznimkama od pravila o zaštićenim oznakama izvornosti za vina. Europska komisija nedavno je potvrdila da je pripremila delegirani akt kojim bi se hrvatskim vinarima u Istri omogućilo da i dalje prodaju vino pod imenom teran, izazvavši nezadovoljstvo Slovenije koja je to ime zaštitila oznakom izvornosti.

Da bi Slovenija zaustavila usvajanje delegiranog akta, morala bi prikupiti kvalificiranu većinu u Vijeću EU-a, što znači da bi za to trebalo glasati 55 posto država članica, u kojima živi najmanje najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije, a za što nema nikakvih izgleda.

Židan je potvrdio da ne očekuje da bi Slovenija uspjela okupiti traženu dvostruku većinu. Slovenska strana najviše problematizira ovlasti Komisije u pogledu donošenja delegiranog akta, tvrdeći da Komisija ima pravo na to samo u slučaju manjih tehničkih preinaka, a ne u pitanjima poput zaštićenih oznaka izvornosti za vina.

“Ovo je presedan. Komisija prvi put u povijesti želi dodijeliti iznimku preko delegiranog akta. Ako se ovako nastavi, možda će i ostale zaštite, iako sada izgledaju čvrste, postati predmet drukčijeg postupanja”, kaže Židan.

Slovenija je prije ulaska Hrvatske u EU zaštitila oznakom izvornosti na razini Unije teran kao slovenski proizvod, što znači da nitko osim slovenskih proizvođača ne može prodavati vino pod tim imenom dok delegirani akt ne stupi na snagu.

Hrvatska se na to žalila smatrajući da Slovenija nije imala pravo zaštititi teran jer se u slovenskoj Istri proizvodi vino pod imenom teran iz sorte grožđa refošk, a u hrvatskoj Istri iz sorte teran.

Komisija je nekoliko godina pokušavala pridobiti obje strane za kompromis, ali bez uspjeha. Stoga se na kraju odlučila na donošenja delegiranog akta, kojim bi se hrvatskim proizvođačima dopustilo korištenje toga naziva.

Rasprava o tome na ministarskom sastanku inicirala je Slovenija koja se oštro protivi donošenju delegiranog akta kako bi se potvrdio izuzetak od usvojene zaštite za slovenski teran i po kojemu bi se istarski teran mogao označavati etiketom “Hrvatska Istra – teran”.
Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako Hrvatska smatra da njezini proizvođači u Istri imaju puno pravo koristiti naziv teran.

“Stajalište hrvatske Vlade, ministarstva poljoprivrede i hrvatskih proizvođača u Istri jest da oni imaju puno pravo koristiti naziv teran kroz zaštićenu oznaku izvornosti. Taj naziv nije nešto što hrvatski proizvođači koriste od danas, nego već dugi niz godina i prije osamostaljenja i Hrvatske i Slovenije tako da mi u potpunosti podržavamo delegirani akt Europske komisije kakav god on bio i u kojem god smjeru išao, a naravno da bismo voljeli da bude pozitivan za Hrvatsku”, rekao je Tolušić nakon sastanka ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a.

Prethodni članakHoše komerc u 2016. ostvario prihode više od 64 milijuna KM
Sljedeći članakMarketinška agencija Real grupa nastavlja suradnju s Lidlom u Litvi