Žitarice za doručak – Kupovne navike: Nekoliko hrabrih prkose crnom trendu

Iako kategorija bilježi minuse u volumenima, vrijednosti, broju kupaca i frekvenciji  kupovine, postoje igrači koji prkose ovom crnom trendu povećavajući vrijednost, a to su Interspar TM, NTL TM, Brüggen, Brundo, Pifo, Lino te Viola. 

GfK Panel kućanstava posljednjih 18 godina u Hrvatskoj prati FMCG potrošnju za potrebe kućanstva na dnevnoj razini, 365 dana u godini. Analizirali smo kategoriju žitarica za doručak u razdoblju listopad 2016. – rujan 2017. u odnosu na prethodno usporedivo razdoblje.

KRETANJA U KATEGORIJI
Prema podacima GfK Panela kućanstava, na godišnjoj razini kućanstva u Hrvatskoj troše oko 100 milijuna kuna na žitarice za potrebe kućanstva. U Hrvatskoj ih kupuje šest od deset kućanstava, a kategorija bilježi minuse u volumenima, vrijednosti, broju kupaca i frekvenciji kupovine. Ipak postoje igrači koji prkose ovom crnom trendu povećavajući vrijednost, a to su Interspar TM, NTL TM, Brüggen, Brundo, Pifo, Lino te Viola.

Jedan od najvećih dobitnika je Interspar TM koja u razdoblju listopad 2016. – rujan 2017. zahvaća 99 tisuća kupaca i bilježi silovit rast. Ukupno 42% njezina rasta dolazi kroz brand switching, 33% od novih kupaca kategorije, 25% rasta generira povećan intenzitet potrošnje kupaca koji nisu uskratili drugim brendovima, nego su naprosto povećali potrošnju Interspar TM žitarica. Pritom Interspar TM uzima dio vrijednosti Konzum TM-u, Hahneu, Vitalisu, dok gubi od Lidl TM-a.

A kako trgovci upravljaju kategorijom?
Tommy, Interspar, NTL, Lidl i Müller povećavaju broj kupaca kategorije, dok Tommy, Interspar, NTL i Müller povećavaju pritom i volumene i vrijednost kategorije.

Prethodni članakŽitarice za doručak – Trendovi i brendovi: Lojalna trećina
Sljedeći članakŽitarice za doručak – Leaflet report: Isti udio, isti lider