Žitarice za doručak – Najzdraviji oblik doručka

Za veliki postotak velikih korisnika žitarice su brz i zasitan jutarnji obrok te ih smatraju najzdravijim oblikom doručka, a gotovo dvije trećine njih obraća pozornost na udio šećera te jesu li žitarice cjelovitog zrna.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju žitarica za doručak (muesli, cornflakes, kaše i dr.) i brendova unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2023. godine na području Hrvatske.

Nešto manje od dvije trećine Hrvata u dobi od 16 do 64 godine barem ponekad konzumira žitarice. Daljnjom segmentacijom potrošača dobit ćemo 23% velikih korisnika (heavy users), koji konzumiraju kategoriju barem dva do tri puta tjedno, 23% srednjih korisnika (medium users), koji konzumiraju kategoriju jednom tjedno do dva do tri puta mjesečno, te 16% malih korisnika (light users), koji konzumiraju kategoriju jednom mjesečno ili rjeđe. Pritom ukupno 30% potrošača smatra brend žitarica koji kupuje izuzetno bitnim.

PROFIL VELIKIH KORISNIKA
Veliki korisnici kategorije žitarica su nešto češće žene nego muškarci. Najviše ih nalazimo među osobama u dobi od 30 do 49 godina. Iznad prosjeka su visokoobrazovani. U postotku najviše dolaze s područja Zagreba i okolice, te Dalmacije, ali iznadprosječno s područja Istre i Kvarnera.

Prema svojem životnom stilu većinom i iznad prosjeka pripadaju segmentu osviještenih individualaca. Urbani su, vole ići u kina, na koncerte, u kazališta i na kulturne manifestacije. Vole društvo, no dobar provod im nije na vrhu liste prioriteta. Vode brigu oko svojeg zdravlja, nastoje se zdravo hraniti, nerijetko kuhaju i uživaju u tome. Kada obavljaju kupovinu skloni su kupovati proizvode koji služe svrsi, ali ne zanemaruju ni marke proizvoda. Žele se educirati i usavršavati te su otvoreni prema novim spoznajama. Suvremena tehnologija im je interesantna te su politički osviješteni.

STAVOVI I BRENDOVI
Za veliki postotak velikih korisnika žitarice su brz i zasitan jutarnji obrok te ih smatraju najzdravijim oblikom doručka. Gotovo dvije trećine njih obraća pozornost na udio šećera te jesu li žitarice cjelovitog zrna.

Osim općenitog praćenja kategorije žitarica, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda konzumirao ga je u posljednjih mjesec dana. 

Promatrano na velikim korisnicima kategorije prvi brend žitarica je Čokolino s 47% korisnika u posljednjih mjesec dana. Na drugom mjestu nalazi se Čokolešnik s 27% korisnika, dok je na trećoj poziciji Dobra zobena-ovsena kaša s 26% korisnika.

Prethodni članakGideon pokreće suradnju s Toyota Material Handling Europe
Sljedeći članakSpektakularni okršaj vodećih domaćih banaka vraća se na pozornicu Money Motiona