Žitarice za doručak – Rast cjenovnih akcija i promotivnih pakiranja

Vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 9%, a prodaja promotivnih pakiranja imala je nešto manje izražen pozitivan trend od 4,9%.

Kategorija žitarica za doručak zabilježila je rast vrijednosne i blagi pad količinske prodaje u 2022. godini, odnosno u konkretnim brojkama riječ je o 11,2% vrijednosnog rasta te 0,9% količinskog pada. U okviru ove kategorije ukupno je 27,3% vrijednosne prodaje proizišlo iz prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što znači da je udio promotivne prodaje smanjen za 0,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije su dominantne i čine 97,9% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju preostalih 2,1%. U odnosu na 2021. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 9%, a prodaja promotivnih pakiranja imala je nešto manje izražen pozitivan trend od 4,9%.

Prethodni članakMilšped Hrvatska – suvremena logistika i transport u fokusu
Sljedeći članakDuhanski proizvodi i NGP – Tržišni trendovi: Inflacija presudno utječe na odluke potrošača