Žitarice za doručak – Tržišni trendovi: Mlađa populacija diktira trendove

Žitarice za doručak se među mlađom populacijom Hrvatske smatraju zdravijom opcijom koja je bogatija vlaknima pa je ova varijanta doručka općenito sve popularnija.

Prema Euromonitor Internationalu, žitarice za doručak i dalje bilježe rast prodaje zbog povećanja cijena čemu doprinose i dva opća trenda u potrošačkim navikama a to su fokus na praktičnost i zdraviju prehranu. Hrvatski potrošači polako se odmiču od tradicionalnog doručka koji se sastoji od kruha, namaza i prerađenog mesa ili sira. Žitarice za doručak se među mlađom populacijom Hrvatske smatraju zdravijom opcijom koja je bogatija vlaknima, dok starija populacija i ruralni potrošači nisu baš previše otvoreni za mijenjanje svojih tradicionalnih navika doručka. Trenutno oko 15% potrošača kupuje proizvode sa smanjenim udjelom ili sasvim bez šećera.

POTICAJ TURIZMA
Žitarice za doručak imaju koristi od snažnog rasta turizma budući da strani turisti čine znatan dio potražnje. Tradicionalni doručak (tost, slanina, jaja, džem) koji se nudi u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima smanjuje se u korist svježeg voća i žitarica. Stariji turisti i dalje su u potrazi za tradicionalnim doručkom, no mlađe generacije, posebice one s djecom, odmiču se od takvih doručaka i traže “lakšu” i nutritivno vrjedniju hranu.

CIJENA JE PRESUDNA
Za razliku od ostalih kategorija osnovnih prehrambenih proizvoda, žitarice za doručak imaju relativno nisku lojalnost brendu u Hrvatskoj s dugim “repom” brendova koji se natječu u ovoj fragmentiranoj kategoriji. U 2022. je strmoglavi rast cijena pružio savršenu priliku asortimanima privatnih robnih marki za povećanje udjela na maloprodajnom tržištu. U trenutnoj ekonomskoj klimi u kojoj se potrošači suočavaju s rastućim troškovima života, cijena je trenutačno najvažniji čimbenik pri kupnji žitarica za doručak.

Glavni pokazatelji

  • Vrijednosna prodaja u kanalu maloprodaje porasla je za 15% u 2022. godini, na 464 milijuna kuna
  • RTE žitarice (žitarice spremne za konzumiranje – Ready-to-eat) prednjače u 2022. godini s porastom vrijednosti prodaje za 15%, na 409 milijuna kuna
  • Maloprodajna realizacija kategorije trebala bi porasti po CAGR stopi od 4% tijekom prognoziranog razdoblja (2022. – 2027.), na ukupno 572 milijuna HRK
Prethodni članakMaslinici u Portugalu i Španjolskoj zapeli za oko investicijskim fondovima
Sljedeći članakIz regulative – Rješavanje sporova: Brzo i financijski prihvatljivo rješenje