Žito zakupilo Đakovštinu

Današnjim potpisivanjem ugovora osječka tvrtka Žito ušla je u zakup Đakovštine nad kojom je u ponedjeljak otvoren stečaj.

zito-grupaU ime posrnule đakovačke mlinsko-pekarske industrije ugovor je s vlasnikom i direktorom Žita Markom Pipunićem potpisao stečajni upravitelj Đakovštine Perica Mitrović. Pipunić je najavio ostanak 400 radnika do završetka stečajnog postupka, a to je najmanje godinu dana. Uz zadržavanje radnika, zakupac je najavio nastavak proizvodnje i dopremu sirovina u prazne silose.

“Nisam čarobnjak – ne nudim čuda nego plaću, krv, znoj i suze. Za posao ne trebaju brinuti ono koji žele i mogu pošteno raditi. U tvrtku ne ulazim iz ljubavi nego iz poslovnih interesa”, rekao je Pipunić dodajući da je zainteresiran i za kupnju Đakovštine.

Dok je 400 od petstotinjak radnika odahnulo na bar godinu dana, oko tisuću seljaka koji za predanu, a neplaćenu robu Đakovštini potražuju 7 milijuna kuna, a poljoprivredne zadruge 8 milijuna kuna, i dalje u neizvjesnosti iščekuju rješenje za svoj problem.

U ponedjeljak su zatražili očitovanje Vlade, odnosno premijerke Jadranke Kosor i Ministarstva poljoprivrede, no odgovor iz Zagreba, kaže predsjednik Udruge poljoprivrednika Brazda Matija Brlošić, još nije stigao.

Pipunić kaže kako rješavanje problema seljačkih potraživanja nije obveza Žita jer ga njegova tvrtka nije ni stvorila. Smatra da je to obveza Đakovštine, pa se seljaci trebaju obratiti stečajnom upravitelju ili bivšoj upravi tvrtke.

Stečajni upravitelj pozvao je sve seljake i pravne osobe da prijave svoja potraživanja nakon čega će se, sredinom veljače, sagledati kako doći do rješenja i uključiti Ministarstvo poljoprivrede u to.  (H)

Prethodni članakDelo: Nema strateških kupaca za Mercator
Sljedeći članakPivovarna Laško prodaje Jadransku pivovaru