Zlatna košarica 2020. – Konzum najbolji trgovac, Vajda proizvođač godine

Konzum najbolji trgovac, Mesna industrija Vajda najbolji proizvođač, dm-drogerie markt ponovno je društveno odgovorna kompanija godine, najbolji mali trgovac je riječka Špajza, proizvod godine je Lino Lada sladoled, a najbolji tehnološki dobavljač Marker

Voditeljica svečanosti Nevena Rendeli i Goran Pavlović, glavni urednik magazina i portala Ja TRGOVAC

Zlatna košarica, godišnja nagrada za najbolja ostvarenja u maloprodaji i industriji robe široke potrošnje, dodijeljena je sinoć u okviru televizijske svečanosti koja je održana u organizaciji magazina i portala Ja TRGOVAC. Ovu prestižnu nagradu za 2019. godinu ponijeli su dm-drogerie markt kao društveno odgovorna kompanija godine, Marker kao tehnološki dobavljač godine, a najbolji proizvod godine osmislili su stručnjaci kompanija Podravka i Ledo. U oštroj konkurenciji Mesna industrija Vajda ponijela je laskavu titulu Proizvođač godine, dok je najbolji mali trgovac riječka trgovina Špajza. Glavnu nagradu, Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2019. godini, osvojio je trgovački lanac Konzum.

“Prijave za ovogodišnje izdanje nagrade Zlatna košarica odvijale su se uistinu u teškim okolnostima koje su karakterizirale prvu polovicu 2020. godine. Svakako da je sve to imalo utjecaja i na broj prijava kojih je ove godine bilo ukupno 33, što je nešto manje nego u proteklim godinama, ali upravo zbog ovih okolnosti svim prijavljenim kandidatima treba odati još jedno dodatno priznanje. S obzirom na značaj koji sektori proizvodnje i maloprodaje imaju, kako u okviru hrvatskog gospodarstva, tako i u svakodnevnom životu naših građana, smatramo da je od iznimne važnosti istaknuti i naglasiti pozitivne primjere poslovanja u ovom segmentu društva i ekonomije. To je u svojoj srži ideja vodilja cijeloga projekta Zlatna košarica koji smo ove godine organizirali u virtualnoj formi s dubokom vjerom da ćemo se dogodine vidjeti uživo na svečanosti u znatno normalnijim uvjetima života i poslovanja”, istaknuo je Goran Pavlović, glavni urednik magazina i portala Ja TRGOVAC.

Trgovački lanac Konzum, nakon što je odnio pobjedu na prvoj Zlatnoj košarici održanoj 2016. godine, ovu je prestižnu titulu ponovno osvojio u ovogodišnjem petom izdanju nagrade. U velikom finalu Konzumu su društvo činili kutinski trgovački lanac Lonia te drogerijski lanac dm-drogerie markt.

Velika konkurencija vladala je i u kategoriji Proizvođač godine, a to je priznanje otišlo put Čakovca u ruke Mesne industrije Vajda. Konkurencija u finalu došla je iz Slavonije u vidu izvrsnih primjera uspjeha tvrtki Manna iz Donjeg Miholjca i Pekar iz Vinkovaca.

Tvrtka dm-drogerie markt pobjednik je u kategoriji Društveno odgovorna kompanija godine, što je dm-u četvrta Zlatna košarica u ovoj kategoriji te je uistinu riječ o tvrtki koja je najbolji primjer odgovornog i održivog poslovanja na tržištu. Na tom su putu i druge kompanije iz sektora proizvodnje i maloprodaje, a prošle godine osobito su se dokazale Meteor grupa – Labud i Kaufland, koje su se plasirale u finale izbora.

Proizvod godine tradicionalno je kategorija u kojoj se bilježi najveći broj prijavljenih, a stručni žiri za najbolji proizvod u 2019. godini proglasio je Lino Lada sladoled, koji je nastao kao plod suradnje dvije perjanice hrvatske prehrambene industrije – Podravke i Leda. Blizu titule bile su Kandit – No guilt no sugar linija čokolada te Meteor Grupa – Labud s brendom Čarli.

Specijalizirana trgovina prehrambenih proizvoda Špajza iz Rijeke osvojila je kategoriju Mali trgovac godine. Riječ je o “zero waste” trgovini koja nudi većinom ekološke proizvode te potiče kupce na odgovoran odnos prema hrani kako bi se spriječilo stvaranje otpada. U finale su se plasirale još jedna riječka mala trgovina Domaća butiga te Aska trgovina iz Đakova.

Kako bi u maloprodaji i proizvodnji svi poslovni i tehnički procesi bili na vrhunskoj razini brinu se brojne tehnološke kompanije koje nude svoja rješenja na tržištu. Tako je za najboljeg tehnološkog dobavljača proglašena varaždinska tvrtka Marker koja je specijalizirana za online trgovanje i nudi svoja rješenja za maloprodaju i veleprodaju. Markeru su u velikom finalu ove kategorije konkurenciju činile zagrebačka tvrtka Editel te zajednička prijava tvrtki OptimIT i Login iz Zagreba odnosno Rijeke.

Sve kategorije nagrada odnosile su se na poslovna ostvarenja u 2019. godini pri čemu su osobito vrednovani doprinosi razvoju tržišta u pogledu kvalitete investicija, otvaranja novih prodajnih objekata i novih radnih mjesta, ulaganje u proizvodne pogone, provedene akvizicije te ukupan doprinos unaprjeđenju sektora kroz stvaranje dodane vrijednosti za tržište i potrošače.

Najbolje od najboljih u sektorima maloprodaje i industrije robe široke potrošnje odabrao je stručni žiri sastavljen od uglednih stručnjaka, među kojima su predstavnici agencija za istraživanje tržišta Nielsen, GfK, Ipsos, Hendal, Focus i Valicon, zatim tvrtki Deloitte i Oikon, Ekonomskog instituta Zagreb, sektorskih institucija (HGK, HUP, HOK), Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, Sindikata trgovine Hrvatske i magazina Ja TRGOVAC.

Svečanost proglašenja pobjednika natječaja “Zlatna košarica” održana je uz potporu Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore te uz sponzorsku podršku tvrtki i organizacija: Mastercard, GS1 Croatia, Tomra, A1 telekom, Mrkvica, Pevex i Hiperprodukcija.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakŽitarice za doručak: Vrijednosni rast kategorije
Sljedeći članakSensation u redizajniranom izdanju