Zlatne medalje za Mladinin Pjenušac POY Premium i POY Rose

Žiri 46. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske nagradio izvrsnost vina Podruma Mladina

Proteklog vikenda održana je već tradicionalna 46. izložba vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini na kojoj su zlatne medalje u kategoriji pjenušaca odnijeli pjenušci Podruma Mladina, POY Premium i POY Rosè, priopćeno je iz ove vinarije koja posluje u sastavu Agrokor koncerna.

Dobivene medalje tako su ponovno potvrdile da regija Bregovita Hrvatska i vinogorje Plešivica imaju velik potencijal proizvodnje sirovine za pjenušce najviše razine kvalitete, a činjenica da se nasadi Mladine nalaze na više lokaliteta kao što su Mladina, Gaj, Petrovina, Polak i Pribić, s nekoliko dominirajućih sorti dodatno svjedoči kvaliteti vina i pjenušaca ovog podneblja, kažu u ovoj vinariji.

Pjenušac POY Premium prirodno je pjenušavo vino dobiveno klasičnom champagne metodom vrenja u boci, odležano 12 mjeseci od izvrsnih bobica chardonnayja, pinota bijelog i rajnskog rizlinga.

Ova vinska delicija s obronka Plešivice žućkaste je boje sa zelenkastim odsjajem, punog i kompleksnog okusa voćnih aroma koje podsjećaju na breskvu i krušku. Poslužuje se kao aperitiv, preporučljivo na temperaturi od 10°C. Izvrsno se sljubljuje uz kamenice, bijelu kuhanu ribu i ribu u finim umacima, no isto tako izvrstan je odabir i uz jela od bijelog mesa.

Također ovjenčan zlatnom medaljom, POY Rosè, svojim okusom, ali i iznimnim dizajnom ambalaže, osvojio je članove žirija. Ovo također prirodno pjenušavo vino Plešivičkog porijekla proizvedeno je charmat tehnologijom vrenja u tankovima od iznimno kvalitetnih plodova poznatog Mladininog Portugisca. Svijetlo je ružičaste boje, voćne arome u kojoj dominiraju marelica, kupina i ribizl, harmoničnog i svježeg okusa idealnog za ljetno osvježenje. U kombinaciji s desertima i sladoledima te uz voće, posebice ovih dana svima dragim jagodama, neizostavan je odabir za vrhunski užitak rashlađen na 10°C.

Podsjetimo, prve komercijalne količine pjenušavog vina Mladina je proizvela prije 10 godina, dok je prije pet godina na tržište izbacila prirodno pjenušavo vino pod nazivom POY.

Krajem 2011. započinje se s investicijskim projektom kojim prirodna pjenušava vina postaju glavna proizvodna odrednica Mladine. Prema planu, 60% vlastite proizvodnje trebala bi činiti upravo prirodna pjenušava vina proizvedena charmat metodom sekundarnog vrenja u tanku i to od rajnskog rizlinga, chardonnaya, pinota sivog, pinota bijelog, te portugisca za rosè varijantu. Osim charmat tehnologije, manji dio pjenušavih vina i nadalje će se proizvoditi klasičnom tehnologijom vrenja u boci.

Prethodni članakdm pustio u rad fotonaponsku sunčanu elektranu
Sljedeći članakBezbrižno navijaj uz Zvijezdu