Zvijezda konzervirano povrće – praktičan i ukusan dodatak svakom obroku

Dok s nestrpljenjem iščekujemo proljeće i sazrijevanje sezonskog povrća, konzervirano povrće iz Zvijezde omogućuje nam da u ovim važnim namirnicama uživamo tijekom cijele godine bez obzira na sezonu njegovog sazrijevanja.

Konzerviranje namirnica poznato je od davnina, iako ne u ovako sofisticiranom obliku kao što je to danas. Zvijezdin asortiman konzerviranog povrća uključuje blagi ajvar, kisele krastavce, ciklu, pečenu i kiselu papriku, te miješano povrće spremno za posluživanje,

Konzerviranjem se produžuje trajnost namirnice uz čuvanje njene izvorne kvalitete, u ovom slučaju povrća, kako bi ono bilo dostupno tijekom cijele godine, a ne samo u vrijeme zrenja.


Zvijezdino konzervirano povrće proizvedeno je procesom pasterizacije u hermetički zatvorenoj ambalaži u kiselom naljevu. Prednost takvog postupka je što ne zahtijeva kemijske konzervanse već kao konzervansi na prirodan način djeluju sol odnosno ocat.
Osim što pridonose jedinstvenom okusu konzerviranog povrća, sol i ocat imaju važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Temeljni principi djelovanja soli i octa se donekle razlikuju, no krajnji učinak očuvanja trajnosti proizvoda je isti.
Povrće čini nezamjenjiv dio kvalitetne i uravnotežene prehrane. Ubrano na vrhuncu svoje zrelosti, povrće nije samo izgledom najatraktivnije već je i udio blagotvornih hranjivih sastojaka maksimalan.

Neadekvatan unos povrća je problem svjetskih razmjera. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da unos voća i povrća zadovoljava tek 20 – 50 % preporučenog dnevnog minimalnog unosa. Štoviše, nedovoljan unos povrća i voća se nalazi na šestom mjestu liste rizičnih čimbenika za smrtnost te se procjenjuje da bi dovoljan unos ovih neophodnih namirnica spasilo 2.7 milijuna života godišnje.

Zvijezdino konzervirano povrće predstavlja praktičan i ukusan dodatak svakom obroku. Budući da je ono već kuhano, zahtijeva minimalnu pripremu. Štoviše, upotreba konzerviranog povrća u pravljenju, primjerice, složenaca, juha ili gulaša smanjuje vrijeme pripreme i kuhanja, čuva energiju, osiguravajući istovremeno podjednaku nutritivnu vrijednost kao i svježe povrće, poručuju iz Zvijezde.

Prethodni članakSpar otvara Šiška center Ljubljana u jesen 2012.
Sljedeći članakDok kupujete kruh, dignite kredit i osigurajte ljubimca