Kriza nagriza tržište slanih grickalica

cips-midislane-grickalice-kolicinski-udjeli-graf-largeKategorija slanih grickalica ima sezonalni karakter te vrhunac svoje prodaje bilježi u ljetnim mjesecima

Zbog ubrzanog načina života ljudi sve češće kvalitetne kuhane obroke zamjenjuju brzom hranom. Između ostalog, “na meniju” se nerijetko nađu i grickalice.

Bez obzira na to koju vrstu slanih grickalica preferiramo, svi prije ili kasnije posegnemo za njima, bilo uz najdražu televizijsku emisiju, u društvu prijatelja i obitelji ili pri obavljanju nekog zadatka.

U kategoriju slanih grickalica ubrajamo čips, kukuruzni flips, kikiriki, sjemenke i koštunice te kokice. Kategorija slanih grickalica ne obuhvaća grisine, perece, krekere i kukuruzni (“tortilla”) čips. Čips je vrsta slanih grickalica koja se pravi od krumpira te se može kupiti u obliku kolutića, kvadratića ili štapića. Kukuruzni flips proizvodi se od kukuruza, krumpira i pšenice, a u trgovinama ga nalazimo u raznim oblicima.

Kokice su tip slanih grickalica koje se prave od kukuruza te se u trgovinama mogu kupiti u dva oblika – gotove za uporabu ili u zrnu. Sve ove potkategorije dolaze u raznim pakiranjima, najčešće u vrećicama i kutijama, u raznim okusima, kao što su na primjer sol ili ljuta paprika.

Unatrag zadnjih godinu dana (od veljače 2010. do siječnja 2011. godine), prema Nielsenovom mjerenju maloprodaje ovako definirana kategorija slanih grickalica ostvarila je količinsku prodaju od 6 tona u vrijednosti od 356 milijuna kuna.

Kao i na mnoge druge kategorije, loša ekonomska situacija u Hrvatskoj utjecala je i na kategoriju slanih grickalica, tako da ona unazad godinu dana količinski pada za 1,1 posto, a vrijednosno 4,5 posto.

Čips je glavni
Gledano po količinskom udjelu, glavni igrači u kategoriji su trgovačke robne marke i Franck (Čipi Čips, Franck, Kroki Kroket, My Chips, Tip top). U kategoriji su također prisutni Karolina (Bobi), Mogyi (Mogyi), Kanaan (Kanaan), Lorenz Snack-World (Crunchips, Curly, Lorenz, Pomsticks), Marbo (Chipsy, Clipsy, Lays), Intersnack (Chio, Pom Bar) i Procter&Gamble (Pringles).

Iako slane grickalice dolaze u najrazličitijim oblicima, okusima i pakiranjima, najvažnija podjela kategorije je prema tipu grickalica. Količinski najveći udio u slanim grickalicama imaju čipsevi (36 posto), zatim kukuruzni flips (31 posto), kikiriki, koštunice i sjemenke (21 posto) te kokice (13 posto).

Ako uspoređujemo proteklih godinu dana (veljača 2010. do siječnja 2011. godine) s istim periodom prethodne godine, segment kikirikija, koštunica i sjemenki jedini bilježi porast količinskog udjela, dok preostali segmenti bilježe pad.

slane-grickalice-lokacija-prodaje-graf-largeVrhunac ljeti
Slane se grickalice količinski najbolje prodaju u hipermarketima i supermarketima, gdje se proda više od polovice cjelokupne kategorije, odnosno 51 posto, zatim u velikim i srednjim trgovinama mješovitom robom (19 posto), malim trgovinama mješovitom robom (8 posto) te na kioscima i benzinskim postajama (oko 4 posto). Kategorija slanih grickalica ima sezonalni karakter te vrhunac svoje prodaje bilježi u ljetnim mjesecima.

Iako je kategorija slanih grickalica prije nekoliko godina doživjela procvat, usred ekonomske krize, već dvije godine zaredom bilježi pad.

Vrijednosno kategorija gubi više nego količinski, što se može objasniti činjenicom da se potrošači sve više okreću jeftinijim proizvođačkim i trgovačkim robnim markama te promotivnim pakiranjima.

Kristina Vrdelja
nielsen_logo-40-small
Kriza nagriza tržište slanih grickalica
Kriza nagriza tržište slanih grickalica

Prethodni članakUskršnja vafl jaja iz Lidla
Sljedeći članakPringles – lider u inovacijama