ljetna kozmetika1Cijelu prošlu godinu obilježila su deflatorna kretanja koja se manifestiraju kroz pad maloprodajnih cijena. Sve to se odrazilo i na kategorije ljetne kozmetike koje vrijednosno ne idu naprijed, čak i uz veću količinsku prodaju

U sklopu ljetne kozmetike analizirali smo tri kategorije: proizvodi za njegu tijela, proizvodi za depilaciju i gelovi za tuširanje.

Prema podacima o prodaji ove tri kategorije su u periodu ožujak 2014. – veljača 2015. kumulativno ostvarile količinsku prodaju nešto iznad 4 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja istodobno iznosila 283,4 milijuna kuna.

Pritom su jedino gelovi za tuširanje u promatranih 12 mjeseci ostvarili rast prodaje prema oba parametra, proizvodi za depilaciju rasli su količinski a pali vrijednosno, dok su proizvodi za njegu tijela zabilježili smanjenje, kako u financijskom pogledu, tako i po volumenu ostvarene prodaje.

Glavni kanal prodaje za sve tri kategorije su drogerije koje dominiraju nad svim ostalim tipovima prodajnih mjesta. Karakteristika ove grupe proizvoda je i snažna prisutnost trgovačkih robnih marki koje su značajan izazivač za brendove te zauzimaju i do 30% udjela u prodaji pojedinih kategorija.

PROIZVODI ZA DEPILACIJU
Ovi proizvodi su namijenjeni za uklanjanje dlačica, a mogu biti u obliku kreme, gela, pjene te voska i meda. U kategoriju ne spadaju sredstva za brijanje, britvice te električni depilatori.

vaznost tipa prodajnog mjestaVodeći proizvođači u kategoriji proizvoda za depilaciju su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Biokozmetika (Čupko), Naturale Use (Luxepil), Reckitt Benckiser (Veet) te trgovačke robne marke koje zauzimaju 17% količinske prodaje.

Promatrajući prodaju koja ne uključuje Cash&Carry, ljekarne ni diskontne trgovine (Lidl), ova kategorija je u zadnjih godinu dana (ožujak 2014. – veljača 2015.) ostvarila značajan pad vrijednosne prodaje uz rast prodanih količina što sugerira da su cijene u tom razdoblju značajno pale.

Naime, vrijednosna prodaja je iznosila 19,4 milijuna kuna, što je 5,1% manje nego u prethodnih 12 mjeseci, dok je količinska prodaja ostvarila solidan rast od 3,1% s ukupno prodanih 98,9 tisuća litara.

podjela prema tipuTrake su najpopularniji tip proizvoda za depilaciju sa 62,5% udjela. Slijede kreme s 23,6% i vosak s 9% udjela.

Drogerije su i u ovoj kategoriji najvažniji tip prodajnog mjesta s dominantnih 82% udjela u prodaji. Daleko iza nalaze se supermarketi s 8%, hipermarketi sa 7% te velike trgovine mješovitom robom s 2% udjela.

GELOVI ZA TUŠIRANJE
Kategorija uključuje proizvode za tuširanje bilo u kremi, gelu ili tekućini. Također, tu spadaju proizvodi koji su za tuširanje, a ujedno mogu biti i kupka, gelovi za tuširanje i losioni za tijelo u jednom, dječji proizvodi za tuširanje, antibakterijski i dermatološki gelovi za tuširanje (ako na njima nije navedeno da su protiv akni), te emulzije za tuširanje koje su pakirane bez pumpice.

vaznost tipa prodajnog mjestaKombinacija: Body and Hair Shampoo, Shower & Shampoo, Shower and Bath, Body and Hair soaps, Face & Body wash, Face & Body & Hair wash spadaju u ovu kategoriju. U kategoriju ne spadaju sapuni, proizvodi koji nemaju svrhu pranja tijela, proizvodi za pranje ruku te proizvodi na kojima je naznačeno da su protiv akni.

Vodeći proizvođači u kategoriji gelova za tuširanje su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Beiersdorf (Nivea), Colgate-Palmolive (Palmolive), Henkel (Fa, Schauma), Procter & Gamble (Old Spice), Unilever (Axe, Dove, Radox) te trgovačke robne marke koje u ovoj kategoriji uzimaju 21% količinske prodaje.

podjela prema velicini pakiranjaPrema prodajnim rezultatima u maloprodaji, koji ne obuhvaćaju Cash&Carry, ljekarne ni diskontne trgovine (Lidl), gelovi za tuširanje su u posljednjih 12 mjeseci ostvarili blagi rast.

Tako je količinska prodaja uvećana za 2,2% s ukupno prodanih 2,8 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja neznatno uvećana za 0,1% uz ukupno ostvarenih 136,3 milijuna kuna.

podjela prema namjeniPrema namjeni, univerzalni gelovi za tuširanje su uvjerljivo naprijed sa 67,4% udjela u kategoriji. Gelovi za muškarce, pak, imaju 26,7%, a gelovi za djecu 5,9% udjela.

Gledano prema veličini pakiranja, natpolovični udio (53,2%) uzimaju pakiranja 201-250 ml, a odmah za njima po popularnosti dolaze pakiranja veća od 250 ml (44,1%). Pakiranja do 250 ml imaju 2,6% udjela.

tablicaDominacija drogerija u ovoj je kategoriji manje izražena nego u prethodne dvije.Tako drogerijski kanal prodaje zauzima 46% udjela, supermarketi 22%, hipermarketi 15%, velike trgovine mješovitom robom 8%, srednje trgovine mješovitom robom 6% te male trgovine mješovitom robom 2% udjela u prodaji.

PROIZVODI ZA NJEGU TIJELA
vaznost tipa prodajnog mjestaOvi proizvodi namijenjeni su hranjenju, zaštiti ili vlaženju kože tijela. Mogu biti u obliku krema, losiona, gelova, “maslaca” itd. Proizvodi za njegu i učvršćivanje tijela također su uključeni u ovu kategoriju.

Ovdje ne spadaju: kreme za lice, anti-celulitne kreme, sredstva za tuširanje, puderi za tijelo, kreme za depilaciju, pilinzi za tijelo, sredstva za njegu stopala (isključivo), 2 u 1 gelovi za tuširanje s kremom, dječje kreme, sredstva za sunčanje, sredstva za samotamnjenje (osim ako im je osnovna namjena njega i hidratacija).

Vodeći proizvođači u kategoriji proizvoda za njegu tijela su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Beiersdorf (Nivea, Atrix), Eveline Cosmetics (Eveline), Johnson & Johnson (Johnson & Johnson), Unilever (Dove) te trgovačke robne marke koje same nose 30% količinske prodaje.

podjela Promatrajući prodaju u zadnjih godinu dana (ožujak 2014. – veljača 2015.), koja ne uključuje Cash&Carry, parfumerije, ljekarne ni diskontne trgovine (Lidl), kategorija proizvoda za njegu tijela ostvarila je negativan prodajni rezultat.

Količinska prodaja smanjena je za 3,8% uz ukupno prodanih 1,1 milijun litara, dok je vrijednosna prodaja u odnosu na prethodnih 12 mjeseci pala za 3% na ukupno realiziranih 127,7 milijuna kuna.

U okviru ove kategorije prema svojoj namjeni najpopularnija su sredstva za njegu tijela s udjelom od 61,8%, zatim dolaze univerzalna sredstva s 25,1% te sredstva za njegu ruku s 13,1% udjela.

Gledano prema tipu, najveći udio (46,2%) ima krema, a potom dolaze mlijeko (23,8%), losion (17,3%), ulje (1,3%) i gel (0,7%).

Uvjerljivo najvažniji format za prodaju proizvoda za njegu tijela su drogerije u kojima se odvija čak 62% količinske prodaje.

Sa znatno manjim udjelima potom dolaze supermarketi (17%), hipermarketi (10%), velike trgovine mješovitom robom (6%), srednje trgovine mješovitom robom (3%) te male trgovine mješovitom robom (1%).

Majda Babić
Junior Client Executive
majda.babic@nielsen.com
nielsen logo