Iako je Uprava predložila nižu dividendu od 3,4 eura po dionici, dioničari su podržali protuprijedlog Državnog holdinga da se za dividendu ukupno isplati oko 2,5 milijuna eura

Na prijedlog Slovenskog državnog holdinga dioničari ljubljanske pekarske industrije Žito na godišnjoj skupštini društva izglasali su isplatu dividende od 7,70 eura po dionici.

Uprava Žita predložila je da se dioničarima isplati nešto više od milijun eura ili 3,40 eura po dionici. No, državni holding na skupštini je iznio protuprijedlog prema kojem bi se dioničarima isplatila dividenda od 2,5 milijuna eura. Protuprijedlog je prihvaćen pa će dioničarima 24. listopada biti isplaćeno 7,70 eura po dionici.

Predsjednik Uprave Janez Bojc u izvješću o poslovanju grupe Žito u prošloj godini rekao je da su na rezultate negativno utjecali gospodarski trendovi u Sloveniji i visoke nabavne cijene sirovina. Kompanija je lani smanjila financijski dug 19 posto, a neto dug 35 posto. Prihodi od prodaje bili su 0,4 posto niži nego u prethodnoj godini i iznosili su 110,86 milijuna eura, a povećani su izvoz, profitabilnost i dobit iz poslovanja.

Prema podacima iz godišnjeg izvješća za 2013. EBITDA iznosi 8,80 milijuna eura, EBIT 3,13 milijuna eura, a neto dobit 2,2 milijuna eura. (Banka.hr)