Luka Vrga – Feravino

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci bilježimo povećanje prihoda od 17 posto, dok količinski imamo rast od dva posto. Ovaj značajni rast u prihodima rezultat je naše prodajne politike orijentirane na vina više kvalitete i vrijednosti. Cilj je da godišnje prodamo 800 tisuća do 900 tisuća litara vina, ističe Luka Vrga, direktor prodaje i marketinga vinarije Feravino koja posluje u sastavu tvrtke Osilovac d.o.o.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Po završetku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Luka Vrga zaposlio se 2004. godine u udruženju trgovaca CBA International. Prethodnik je to današnjeg Narodnog trgovačkog lanca (NTL), a karijeru je potom nastavio na poziciji izvršnog direktora Prehrana trgovine 2008. godine.

Iz maloprodaje prelazi u poljoprivredno-prehrambenu industriju te svoj poslovni put od 2009. godine nastavlja kao zamjenik izvršnog direktora u Granoliju, a početkom 2014. godine dolazi u vinariju Feravino na poziciju direktora prodaje i marketinga.

Uz bogato iskustvo iz spomenutih sektora završio je i poslijediplomski studij MBA na IEDC – poslovnoj školi Bled.

Vinarija Feravino jedna je od naših najpoznatijih kontinentalnih vinarija koja ima bogatu tradiciju. Koja su glavna obilježja vinarije kao i osobitosti vina koja nudite tržištu?
Za razliku od slavonskih vinarija koje su poznate po bijelim sortama, naša vinarija u jednakom omjeru proizvodi bijela i crna vina. Posebnu pažnju posvećujemo kraljici vinograda i podruma – frankovki, sorti grožđa koja je u Feravinu pronašla svoj novi dom. Naravno, tu je i graševina kao dominantna sorta Slavonije.

Da imamo kontrolirani proces proizvodnje potvrđuje i to što ne otkupljujemo grožđe, osim u manjoj mjeri frankovku od lokalnih vinogradara, dok je implementirani IFS standard dokaz kvalitete i sigurnosti našeg proizvoda.

Filozofija Feravina sadržana je u zajedništvu koje se čuva kroz stoljeća. Radeći na zajedničkom cilju s puno truda, ozbiljnosti i ljubavi, te u nastojanju da si pomičemo granice i osvajamo nove horizonte u vinskom svijetu, na prvo mjesto stavljamo kvalitetu za koju jamčimo svojim imenom.

Koliko hektara vinograda imate danas te kolika vam je godišnja proizvodnja?
Vinogradi Feravina prostiru se na površini od 165 hektara. U ovom je trenutku oko 40 hektara vinograda u fazi restrukturiranja i nove sadnje. Godišnja proizvodnja iznosi oko 900 tisuća litara pa se time ubrajamo u vinarije srednje veličine.

U vinogradima su zasađene dijelom autohtone sorte grožđa koje su ovdje zatečene još od davnina – graševina, frankovka, zweigelt, kao i međunarodne sorte bijelog grožđa (pinot bijeli, chardonnay i rajnski rizling) te crne sorte – syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot crni.

Veći dio vinograda i atraktivnih lokaliteta smješten je na obroncima planine Krndije u selu Feričancima, a dio zanimljivih položaja nalazi se i u okolici Našica.

Recite nam nešto više o svom poslovanju u prvih devet mjeseci 2017.? Jeste li zadovoljni ostvarenim rastom u tom periodu?
U prvih devet ovogodišnjih mjeseci bilježimo povećanje prihoda od 17 posto, dok količinski imamo rast od dva posto.

Ovaj značajni rast u prihodima rezultat je naše prodajne politike orijentirane na vina više kvalitete i vrijednosti. Cilj je da godišnje prodamo 800 tisuća do 900 tisuća litara vina.

Sve važnija poslovna orijentacija vaše tvrtke je okretanje izvozu. Gdje sve izvozite, koja su vam glavna izvozna tržišta te koliki udio taj segment ima u vašim godišnjim prihodima?
U ovom trenutku izvozimo u 15 zemalja svijeta: Njemačku, Francusku, Nizozemsku, Englesku, Irsku, Estoniju, Švicarsku, Poljsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Rumunjsku, SAD, Meksiko i Japan. Ove godine najviše vina izvezli smo u Njemačku, Francusku, Nizozemsku, SAD i Srbiju.

U prihodima će nam izvoz sudjelovati s nešto više od 13 posto, što je dobar rezultat s obzirom da nam je do prije dvije godine udio tog segmenta iznosio svega tri posto. Planiramo povećati udio izvoza na 40 posto ukupne prodaje.

Na svojoj internetskoj stranici nudite i opciju online kupnje. Imajući u vidu da je internet trgovina u današnje vrijeme segment koji bi svaki proizvođač trebao razvijati kako bi ostvario izravan kontakt s krajnjim kupcem, koliko je za vas važan ovaj aspekt poslovanja te planirate li ga dalje unaprjeđivati?
Osobno smatram kako online kupnja nije samo prodajni alat, nego je i jedan vid marketinga te naš prozor u svijet. Time dokazujemo da smo moderna vinarija koja prati svjetske trendove.

U ovom trenutku prodajemo na tržištu Hrvatske, ali sljedeće godine planiramo proširiti platformu na zemlje EU. Minimalna narudžba je jedna boca, čime se maksimalno želimo približiti kupcu. Rok dostave je 24 do 48 sati na teritoriju Republike Hrvatske.

Vinski je turizam još jedna specifičnost vašeg sektora koja sama po sebi ima izvanredan potencijal. Kako ovu priliku koristite u Feravinu?
Konzumacija vina kao i znanje o vinima sve je važniji dio životnog stila u Hrvatskoj. Mnoge vinske regije i vinari promoviraju svoje vino prilikom posjete gostiju vinarijama pa tako i naša vinarija u Feričancima.

Vinarija Feravino gostima nudi mogućnost degustiranja vina u Starom podrumu i vinoteci te pruža ostale ugostiteljske usluge, kao što su obilazak vinarije uz stručnu pratnju enologa ili stručne osobe i slično. Upravo radimo na turističkom marketing planu Feravina.

Planira se gradnja malog hotela, restorana i još dosta popratnih sadržaja, što će biti realizirano u sljedeće dvije do tri godine. Time ćemo ojačati imidž Feravina, ali i Feričanaca kao nezaobilazne vinske destinacije.

U trgovini je prošlo vrijeme prodaje proizvoda, danas se prodaje emocija, iskustvo, doživljaj kupnje i konzumacije. To ponajviše vrijedi upravo za kategoriju vina. Kako se vi prilagođavate tržištu, novim kanalima komunikacije i sve izbirljivijim potrošačima?
Niti jedna branša nema toliko proizvođača kao vinska industrija i prema tome je vino izrazito konkurentan proizvod. Kažu da je trenutno u svijetu milijun proizvođača vina. No, posao se u industriji vina ne radi brzo.

U ovom biznisu jednostavno treba vremena za velike stvari, a svaki se dan sastoji od puno malih koraka. Pritom morate biti posebni i drugačiji, a osobno smatram da je direktan kontakt s kupcem i potrošačem najbolji način da ga se emotivno veže uz proizvod.

U svibnju ove godine predstavili ste nove etikete i vina iz linije Dika. Kakve marketinške aktivnosti imate u planu u nastojanju da ih još jače približite tržištu i potrošačima?
Krajem godine planiramo promovirati redizajn naše premium linije Miraz. U liniji Miraz tijekom 2018. očekujemo nagrade na svjetskim natjecanjima, što ćemo sigurno iskoristiti za promociju.

Već sada se možemo pohvaliti da je naš Cuvée Miraz, berba 2015., krajem listopada osvojio zlato na međunarodnom ocjenjivanju vina Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme. Novinari su ga proglasili najboljim hrvatskim vinom. Sljedeće godine planiramo pojačanu promociju linije Dika na domaćem tržištu.

Ova linija daje najbolji omjer cijene i kvalitete u odnosu na konkurenciju. Kao još jedan dokaz praćenja svjetskih trendova početkom 2018. godine lansiramo i nova pjenušava vina Charmat metode koje će pratiti snažna promotivna aktivnost.

Prethodni članakAgrokorove tvrtke u BiH uspjele očuvati 85 posto radnih mjesta
Sljedeći članakČokolada – Kupovne navike: Blago smanjenje penetracije