Marić: Nema psihoze pojačane kupnje, police su pune

Marić ne očekuje nikakve prekide u opskrbnim i distribucijskim lancima. "Ne bi trebalo doći ni do kakve oskudice i nestašice", rekao je ministar financija

Podaci Ministarstva financija pokazuju da nema poremećaja i značajnijih odstupanja u ponašanju potrošača tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja u smislu pojačane kupnje pod utjecajem rata u Ukrajini i straha od nestašica, rekao je nakon sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić. O tome, kako je rekao, svjedoče podaci o fiskalizaciji računa i poreznim prihodima.

Marić ne očekuje nikakve prekide u opskrbnim i distribucijskim lancima. “Ne bi trebalo doći ni do kakve oskudice i nestašice”, rekao je.

“Na svim policama je dovoljno svega, osim ako je roba na jakoj akcijskoj cijeni kod čega je uobičajeno da se polica brže isprazni”, kaže Marić.

Smatra dobrim da i maloprodajni lanci šalju takvu vrstu poruka, “kako se ne bi stekao dojam da samo Vladini dužnosnici pokušavaju umiriti javnost”.

Najavio je da će s trgovcima otvoriti i temu “inflatornih pritisaka” te da je logika snižavanja stopa PDV-a doprinijeti smanjenju pritiska na porast cijena, a kod nekih, kako je rekao, “očekujemo i snižavanje”.

Podsjeća da na cijene ne utječu samo porezi, ali da to nije alibi za neopravdano dizanje cijena.

Od trgovaca očekuje da snižavanja stopa PDV-a “preliju tamo gdje je originalno i ciljano, a to su potrošači”.

Što se tiče ispunjavanja svih mjera iz Akcijskog plana za sudjelovanje RH u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II), rekao je da Vlada “s punim elanom i tim rezultatima” ide dalje prema europskim institucijama u iščekivanju konvergencijskog izvješća početkom lipnja. Očekuje da će to izvješće biti pozitivno.

Naglasio je da cilj uvođenja eura 1. siječnja 2023. ostaje, uz ispunjenje svih obveza. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakFranck donira 50 lipa od svake prodane Ciglice akciji “Korak u život”
Sljedeći članakProljetno čišćenje – Psihološki učinak: U čistom stanu čist um