Mercator u listopadu na prvom mjestu

U listopadu je pažnju medija zaokupila prodaja Mercatora, a informacije o istom se prenose i iz slovenskih medija. Ministar financija Slavko Linić i njegovo ministarstvo u takozvanom ”ratu neplatišama” ponovno su zauzeli dio medijskog prostora, budući da su osim neplaćanja računa u zadanim rokovima, uočeni i dodatni problemi – postoji sumnja da su pojedini trgovački lanci antidatirali svoje ugovore.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u listopadu najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one gdje su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

Na prva su se tri mjesta u listopadu zadržala ista tri trgovačka lanca kao i u rujnu, no Konzum i Mercator su zamijenili mjesta.

Mercator je sada na prvom mjestu, iako se treba uzeti u obzir da se radi o razlici od samo četiri objave. Slijede Plodine i Kaufland na istim pozicijama, te Spar koji je zauzeo šesto mjesto na kojem je prošlog mjeseca bio trgovački lanac Billa.

AKTUALNO U MALOPRODAJI
Većina se objava za Mercator ponovno odnosila na prodaju ovog trgovačkog lanca Agrokoru. Početkom su mjeseca mediji prenosili vijest kako slovenska policija istražuje veze predsjednika Agrokor koncerna Ivice Todorića, nekadašnjeg vlasnika Diners Cluba Slovenija Tomaža Lovšea i predsjednika Uprave NLB-a Janka Medje u priči oko prodaje Mercatora.

Zatim su uslijedile objave o nužnosti dogovora Agrokora s bankama oko reprogramiranja kredita od milijardu eura, kako bi uopće mogao preuzeti Mercator, a krajem mjeseca se prenosi informacija o pozivu koji je objavila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).
Naime, AZTN poziva na dostavljanje pisanih primjedbi i mišljenja o koncentraciji Agrokora i Mercatora koja nastaje nakon što je Agrokor sredinom lipnja ove godine stekao 53,12 posto dionica Mercatora.

Nastavio se i takozvani rat neplatišama. Provedeni je nadzor Ministarstva financija u 26 domaćih trgovačkih lanaca pokazao da tek rijetki poštuju pravila i zakonske rokove plaćanja te je objavljeno da su trgovački lanci u tom trenutku imali oko 900 milijuna kuna na računima koji nisu plaćeni u zadanim rokovima. No, uočeni su i dodatni problemi; naime, sumnja se da su pojedini ugovori antidatirani pa bi pojedini mogli zaraditi i kaznene prijave.

U Konzumu je uspješno završena Štrumpforija. Akcija je započela kao program nagrađivanja vjernosti kupaca te je u listopadu dobila i novu dimenziju, društveno-odgovornu. Konzum je u sklopu iste organizirao posjet Štrumpfova dječjim bolnicama u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Djeca su dobila poklon pakete s popularnim Štrumpfovima, a stigle su i nove igračke za bolnice.

Lidl je predstavio svoju novu robnu marku Okusi zavičaja kojom je dodatno podržao domaće proizvođače, budući da je riječ o autohtonim proizvodima iz svih krajeva Hrvatske.

TEMATSKI OKVIR
Ukupno gledajući, najveći se broj objava, kao i prošlih mjeseci, odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), 52,4%. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda u trgovačkim lancima s udjelom od 24,45%.

U listopadu se nešto više o trgovačkim lancima pisalo na portalima s 52% udjela u odnosu na objave u tiskovinama koje su zauzele 48% od ukupnog broja zabilježenih objava.

Pojedinačno gledajući, medij koji je najviše objavljivao o trgovačkim lancima je dnevnik 24sata.

O tematici za koju je zabilježen najveći broj objava, Poslovanje, više se objavljivalo na portalima, ukupno 69,2%, u odnosu na portale s 30,8% objava unutar tematike. Tiskani su mediji više prenosili o asortimanu i cijenama proizvoda te o promidžbi i sponzorstvima.

Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i portala, zabilježena je u objavama o asortimanu i cijenama proizvoda te je u korist tiskanih medija. Radi se o 77,7% objava u tiskanim medijima, u odnosu na 22,3% objavljenih na internetskim portalima.

Ines Kovačić

Prethodni članakDove: Kreme, mlijeko i losioni za tijelo
Sljedeći članakKaufland otvorio novu poslovnicu u Zagrebu