KategorijeAnalizaMeso - Natpolovični udio tri vodeća proizvođača

Meso – Natpolovični udio tri vodeća proizvođača

Nositelji kategorije su šunke, trajne kobasice te trajno suho meso koji kombinirano drže više od polovice vrijednosnog udjela, a natpolovični udio u vrijednosti drže i tri vodeća proizvođača.

Mesne prerađevine su sve trajne i polutrajne mesne prerađevine kao što su slanina/hamburger, hrenovke, kobasice za kuhanje i pečenje, ohlađeni mesni proizvodi spremni za konzumaciju (sve vrste salama), te ostali polutrajni proizvodi (tlačenice, safalada, mesni narezak i dr.). Mogu biti s dodacima ili bez dodataka. Svježe meso, smrznuto meso, gotova mesna jela, mesne paštete i mesne prerađevine pakirane u konzerve (npr. mesni doručak) nisu uključene u ovu kategoriju. Kategorija obuhvaća pojedinačna pakiranja i mesoreznicu.

Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2) i trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2). Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere, tržnice, mesnice i ugostiteljstvo. U kumuliranom razdoblju posljednjih godinu dana (siječanj 2021. – prosinac 2021.) kategorija bilježi blagi vrijednosni pad prodaje u odnosu na godinu ranije. S dvije trećine (66%) udjela moderni su formati značajniji za prodaju kategorije u odnosu na tradicionalne formate koji drže preostalu trećinu vrijednosne prodaje. Nositelji kategorije su šunke, trajne kobasice te trajno suho meso koji kombinirano drže 54% vrijednosnog udjela. Vodeća tri proizvođača zastupaju 56% vrijednosne prodaje kategorije, a oni su (abecednim redom): Gavrilović, PIK Vrbovec i Vindija.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u prosincu 2021. godine objavila sažetak trendova u kategorijama mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda, ribe i hrane iz mora te zamjene za meso.
Uvodno se ističe kako je ova skupina kategorija u 2020. godini bilježila snažan rast poglavito zbog kućnog zatvaranja i slijedom toga pripreme obroka doma jer su i ugostiteljski objekti bili zatvoreni. Tijekom 2021. godine zadržano je pozitivno kretanje jer su potrošači u prvom dijelu godine bili u karanteni, dok je kasnije tijekom godine potražnja potaknuta dolaskom velikog broja turista.
Ujedno, zabilježen je rast potražnje za pakiranim mesom hrvatskog porijekla u zemlji. Odgovarajući na ove trendove tržišni lider PIK Vrbovec investirao je više od 70 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnje i povećanje proizvodnog kapaciteta.
Vegetarijanski/veganski pokret prisutan je u Hrvatskoj već dugi niz godina, ali je tijekom 2020. i 2021. stavljen dodatni fokus na prehrambene proizvode na biljnoj bazi, što je privuklo pažnju i zbog značajnih koristi za zdravlje i prirodni okoliš. Predstavljanje linije PIK-a Vrbovec Planet of plants označilo je veliki razvojni iskorak u kategorijama zamjene za meso i ribu s obzirom na to da je riječ o prvoj lokalno proizvedenoj “plant-based” liniji proizvoda.
U projekcijama za nadolazeće godine, analitičari Euromonitor Internationala procjenjuju kako će svinjsko meso naročito profitirati zbog promjene navika potrošača koji sve više kupuju meso u modernim kanalima maloprodaje. Ipak, još uvijek se značajna količina svinjskog mesa prodaje u nepakiranoj formi izvan prodavaonica, ponajviše u selima sjevernog dijela Hrvatske.
Prodaji će pogodovati i oporavak turizma jer je za očekivati da će se broj turista, naročito stranih, tijekom sljedećeg petogodišnjeg razdoblja polako oporavljati od pandemijskog šoka, što će imati snažan pozitivan efekt na prodaju smrznutog mesa i mesnih proizvoda, osobito proizvoda namijenjenih za roštiljanje. Uz to, jedna od najdinamičnijih kategorija u narednim će godinama biti pakirana riba i ostali morski proizvodi s produljenim rokom trajanja. To dolazi od snažne potražnje za konzerviranom tunom koja je popularan sastojak za ljude koji se bave sportskim aktivnostima zbog svog visokog udjela proteina.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...