mineralna-voda-mjehurici-ftd 777Bakteriološki zdrava iz prirodnog izvora, mineralna voda puna je blagotvornih sastojaka koji osim finog i specifičnog okusa imaju i terapeutska svojstva. Mineralna voda može se piti samostalno, u kombinaciji s vinom, a primjenu nalazi i u pripremi jela

Voda je pokretač prirode, smatrao je Leonardo Da Vinci. Bez vode se ne živi. Poznato je da voda čini oko 70 posto mase ljudskoga tijela i da organizam bez hrane može izdržati i do dva mjeseca, bez vitamina tjednima, ali bez vode, organizam se gasi u roku od nekoliko dana. Voda sudjeluje u gotovo svim biokemijskim procesima u organizmu kao npr. probavi, disanju, regulaciji krvnog tlaka, održavanju tjelesne temperature i uklanjanju štetnih tvari iz organizma.

bullet-mineralna-vodaUloga vode je presudna za život jer je pravilan dnevni unos tekućine preduvjet za dobro zdravlje i optimalno funkcioniranje organizma.

Taj pravilni, tj. preporučeni unos tekućine iznosi 1,5 – 2 litre dnevno, dok određena stanja, poput bolesti ili povećane tjelesne aktivnosti zahtijevaju i veći dnevni unos tekućine.

Nedovoljan unos vode u organizam dovodi do dehidracije koja pak uzrokuje smanjenje tjelesnih sposobnosti, a kod većeg gubitka tekućine može doći do poteškoća u koncentraciji, glavobolje te povećanja tjelesne temperature. Bez obzira na njihov tip, bile one prirodne, mineralne ili gazirane, vode su prikladne i sigurne kao izvor dnevne hidratacije organizma.

MINERALNE, IZVORSKE I STOLNE
Većina ljudi na spomen prirodne mineralne vode pomisli na gaziranu vodu jer su u Hrvatskoj dugi niz godina negazirane vode bile karakterizirane kao izvorske. No, vode se dijele na mineralne, izvorske i stolne, a sve kategorije voda mogu biti gazirane i negazirane. Mineralne vode nastaju u ciklusu kruženja vode na Zemlji.

One su zapravo oborinske vode koje su tisućama godina prodirale u zemlju, gdje su se tijekom samog prodiranja pročišćavale prolaskom kroz slojeve zemlje istovremeno se obogaćujući mineralima. Mineralna voda je prema klasifikaciji Europske unije najviša kategorija vode. Ona dolazi iz određenog izvora zaštićenog od bilo kakvog zagađenja, pri čemu ima stabilan i određen mineralni sastav koji mora biti naveden na etiketi.

Mineralna voda ne smije biti tretirana te je vezana uz specifičan lokalitet – izvor. S obzirom na to da je riječ o najvišoj kategoriji, mineralne vode moraju ići na redovite analize kako bi se potvrdilo da se standardi kategorije održavaju te moraju biti službeno priznate i registrirane od strane Europske komisije.

mineralna-voda-trgovina ftd 777U mineralne vode ubrajaju se vode koje sadrže više od 1 g/L suhog ostatka otopljenih soli. U jako mineraliziranim vodama masa suhog ostatka može biti i veća od 50 g/L. S obzirom na geološko porijeklo, mineralne vode mogu biti juvenilne ili konatne. Juvenilne vode nastaju kada površinska voda ponire kroz zemlju i pridružuje se primarnoj vodi koja nastaje kondenzacijom vodene pare iz unutrašnjosti Zemlje, a konatna je voda koja se zadržala u stijenama.

Putujući prema površini, voda prolaskom kroz stijene otapa minerale i tim činom dobiva svoj specifičan sastav. Gledajući u tom smislu mineralnu vodu, možemo zaključiti da su mineralne vode razrijeđene otopine kemijskih spojeva disociranih na ione. Dominantni ioni, koji se nalaze u svim mineralnim vodama, su kationi natrija, kalcija i magnezija, a svaka voda je određena karakteristikama tla i stijena kroz koje prolaze.

Zbog svoje prirodne sposobnosti zadržavanja minerala i same čistoće, mineralne vode imaju blagotvoran učinak na zdravlje. Izvorska voda se razlikuje od mineralne jer sadrži nižu razinu minerala i njezin sastav ne mora biti naveden na etiketi. Ove vode nisu vezane uz specifičan lokalitet (izvor) kao mineralne i ne moraju biti službeno priznate i registrirane. Stolna voda može biti različitog porijekla. Riječ je o vodi kod koje je dozvoljena dezinfekcija i tretiranje u procesu proizvodnje te dodavanje minerala.

Kada govorimo o kategorijama mineralnih voda, razlikujemo gazirane mineralne vode i negazirane mineralne vode. Gazirana voda sadrži ugljični dioksid, a prema načinu reguliranja količine ugljičnog dioksida gazirana mineralna voda može biti prirodno gazirana ili gazirana s dodatkom ugljičnog dioksida.

Negazirana mineralna voda je mineralna voda koja ne sadrži ugljični dioksid. Bitno je spomenuti i to da se mineralne vode najčešće “gaziraju” pod tlakom s ugljičnim dioksidom, što znači da se mjehurići ne nalaze u prirodnim izvorima mineralnih voda.

IZVORI TRADICIJE
Naša država je bogata izvorima mineralne, ali i termo-mineralne vode. Neki od tih izvora poznata su već tisućljećima, a većina ih se koristi još od rimskog vremena. Najstarije analize tih voda potječu iz druge polovice 18. i početka 19. stoljeća, dok su značajnija geološka istraživanja obavljena tek polovicom 20. stoljeća. Vrela hladne mineralne vode nalaze se u Jamničkoj kiselici – Janino vrelo, Apatovcu u blizini Kalničkog gorja – Kalnička voda te Grofovo vrelo Lipik – Studenac.

mineralna-voda-bocaNajveći hrvatski proizvođač mineralne i izvorske vode je Jamnica s tradicijom duljom od 130 godina. Izvori Jamničke kiselice poznati su još od doba Kelta, a prva kemijska analiza obavljena je davne 1772. godine zahvaljujući carici Mariji Tereziji koja je analizu i naručila, nakon čega je ova mineralna voda uvrštena u registar mineralnih voda Bečkoga dvora.

Pravi planski razvoj Jamnice započinje 18. listopada 1828. godine kada su napunjene prve boce namijenjene tržištu. Taj datum se i danas obilježava kao dan Jamnice. U to doba, Jamnica se prodavala u ljekarnama i bila je okarakterizirana kao voda za prevenciju i liječenje mnogih bolesti, a usporedimo li analize iz 19. stoljeća vidjet ćemo da je sastav vode ostao gotovo nepromijenjen do danas, što potvrđuje iznimnu kvalitetu 500 metara dubokog Janinog vrela.

Jamnica sadrži 3800 mg/L minerala i 3500 mg/L prirodnog ugljičnog dioksida, dobitnica je znaka Hrvatska kvaliteta te nositelj prestižne nagrade EAUSCAR kao najbolja gazirana voda na svijetu. Osim te nagrade, Jamnica se okitila i mnogim drugim vrijednim nagradama poput one za najbolju gaziranu vodu u Europi, Mineral Water Challenge, gdje je osvojila zlatnu medalju. Uz to, Jamnica se osim s mineralnim vodama može pohvaliti i svojom edicijom Sensation s kojom donosi novo osvježenje u obliku aromatizirane gazirane mineralne vode.

Na području današnjeg Lipika prvi pisani trag o mineralnoj vodi i njenom korištenju zabilježen je 1708. godine, a proizvodnja i punjenje datiraju iz 1875. godine kada, kao i Jamnica, svojom kvalitetom i dobrobitima za organizam dobiva svoje mjesto na Bečkome dvoru. Početkom 20. stoljeća iz Lipika se pojavljuju dvije flaširane vode – Lipička alkalna jodna voda i Lipička alkalna jodna stolna voda.

Sredinom stoljeća, voda se počinje prodavati pod nazivom “Narodno lječilište Lipik – alkalično jodna stolna voda”. Lipička punionica 1970. godine ulazi u sastav Podravke; mineralna voda 1973. godine dobiva naziv Lipički studenac, a 1988. godine ime koje je zadržala do danas – Studenac.

Gazirana prirodna mineralna voda Studenac crpi se iz 300 metara dubokog Grofovog vrela, gdje je očuvana od vanjskih utjecaja više od 35 tisuća godina – podatak je koji je potvrdio Institut Ruđer Bošković. Po svojim balneološkim svojstvima Studenac se svrstava u mineralnu-fluornu-natrijevu-hidrogenkarbonatnu-kloridnu hipertermnu vodu.

Studenac je svojom kvalitetom, kao pravi prirodni i jedinstveni proizvod, prepoznat i u svijetu pa je na prestižnom testiranju “Superior Taste Award 2010” u Bruxellesu ocijenjen maksimalnom ocjenom od tri zvjezdice, što je ponovio i 2013. godine. Ovim nagradama Studenac se etablirao među vodeće internacionalne brendove vrhunske kvalitete.

U Apatovcu podno Kalnika puni se prirodna mineralna voda jednostavnog naziva Kalnička. Legenda o ovoj mineralnoj vodi datira iz 1809. godine kada je austro-ugarski vojnik Martin Vrbanac tijekom rata protiv Francuza obolio od neobične groznice.

lead01-mineralna-vodaNe mogavši ga izliječiti, poslan je kući u selo podno Kalnika. Tamo se pijući vodu iz prirodnih kalničkih izvora u potpunosti oporavio, a ostalo je legenda. Pozitivni učinci Kalničke dokazani su 1842. godine kada su napravljene prve analize koje su potvrdile sve ono u što se do tada samo vjerovalo.

Danas se na tom istom izvoru, gdje je nekada Martin pio vodu, puni prirodna minerala voda Kalnička. Atlantic Grupa, koja je vlasnik Kalničke, u svom portfelju još ima mineralnu vodu Donat koja izvire u Rogaškoj Slatini u Sloveniji i mineralnu vodu Karađorđe koja se crpi iz Palanačkog kiseljaka u Srbiji.

Još jedna iznimna mineralna voda, iako ne izvire u Hrvatskoj, ima snažne i duboke korijene na ovim prostorima. Mnogi su mineralnu vodu upravo zvali imenom ovog brenda jer je generacijama bila neizostavni dio svakog kućanstva. U to vrijeme nitko nije pio mineralnu, svi su pili Radensku.

Mineralna voda iz Radenaca u Sloveniji prvi je put otkrivena 1833. godine zahvaljujući studentu Karlu Hennu, a već 1869. godine počinje punjenje vode u glinene boce. Bečki dvor je bio sinonim za kvalitetu i svi proizvodi koji bi se tamo našli zasigurno su ispunjavali sve zahtjeve za kvalitetom pa je i Radensku put odveo do carske prijestolnice, a nakon toga i do papinske palače u Vatikanu. Danas je Radenska dostupna u 25 zemalja diljem svijeta. U proljeće 2015. godine Radenska d.d. je postala dio češke tvrtke Kofola.

MALOPRODAJNO TRŽIŠTE
Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, proizvodnja mineralne i gazirane vode u 2015. godini dosegla je brojku od 1.860.865 hektolitara, što je za nijansu više nego godinu prije. Što se tiče uvoza, lani je, gledajući podatke od siječnja do studenog, uvezeno 49,3 tisuće tona mineralne vode u iznosu od 8,5 milijuna dolara, dok je u istom razdoblju izvezeno 814,7 tisuća tona, za iznos od 13 milijuna dolara.

One mogu biti bez okusa i s dodanim okusima. Kada govorimo o maloprodaji u Hrvatskoj, podaci agencije AC Nielsen pokazuju kako je u 2015. godini prodano 209,7 milijuna litara mineralne vode, čija je vrijednost prodaje za to razdoblje dosegla 879,3 milijuna kuna. Na gaziranu vodu odlazi 62,2 posto u količinskoj prodaji, a na negaziranu preostalih 37,1 posto.

Većina potrošača pritom preferira mineralnu vodu bez okusa, čak 92,2 posto, dok dodane okuse u mineralnoj vodi preferira samo 7,8 posto populacije. Hrvati najčešće kupuju mineralnu vodu u pakiranjima od 1,5 litre, nakon čega slijedi pakiranje od jedne litre.

gemišt-okvir-kol'ko kapljic, tol'ko letVodećih pet proizvođača, poredanih abecednim redom, u maloprodaji su: Jamnica, Naturalis, Podravka, Sarajevski kiseljak i Sveti Rok. Navedeni podaci o prodaji ne uključuju veleprodaju (diskonte pića), Cash&Carry, diskontne trgovine (Lidl) ni ugostiteljstvo, a odnose se na kategoriju mineralnih voda koja obuhvaća sve vrste gaziranih i negaziranih mineralnih voda.

KREPKA I ZDRAVA
Mineralne vode sadrže minerale poput kalcija, magnezija i natrija koji su nužni za pravilno funkcioniranje organizma. Neke pak, uz navedene minerale, sadrže i krom, bakar, cink, željezo, mangan, selen i druge minerale bitne za zdravlje. Prirodna gazirana mineralna voda idealan je način za unos minerala u organizam bez dodatnih kalorija.

Osim što krijepi organizam i gasi žeđ, mineralna voda je odlična za snižavanje kolesterola i za osobe koje ne podnose laktozu. Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje ne mogu konzumirati mliječne proizvode zbog netolerancije na laktozu, u organizam mogu putem mineralne vode unijeti kalcij koji se iz te vode apsorbira čak i bolje nego iz mliječnih proizvoda.

Također, pijući mineralnu možemo izgubiti na težini jer mjehurići mogu dati osjećaj sitosti, pokazalo je pak istraživanje Sveučilišta u Washingtonu.

Jozo Knez-potpis