Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je bjelovarskoj tvrtki Zdenka – mliječni proizvodi 1,37 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja, za ulaganje u strojeve i opremu za potrebe proizvodnje.

zdenka-mliječna-industrija-midiKako su izvijestili iz Agencije, riječ je o sredstvima koja se isplaćuju iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., i to za završeno ulaganje u sklopu podmjere 4.2. “Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda”, odnosno operacije “Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima”.

Tvrtki Zdenka – mliječni proizvodi d.o.o. isplaćeno je ukupno 1.369.301,17 kuna, i to za nabavu stroja za rezanje blokova sira, stroja za pakiranje sira te grijanje poslovne građevine, odnosno opremanje toplinske stanice.

Do sada je, navode iz Agencije, korisnicima unutar operacije “Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima” za prihvatljiva ulaganja isplaćeno više od šest milijuna kuna.

Za opremanje uzgajališta 5 milijuna kuna iz EFR programa

Agencija je izvijestila i o isplati više od 5 milijuna kuna za završenu investiciju na osnovi dodijeljenih sredstava iz Europskog fonda za ribarstvo (EFR), u sklopu mjere “Proizvodne investicije u akvakulturi”.

Riječ je o investiciji tvrtke Hama d.o.o. za ribarstvo i trgovinu iz Bogomolja, kojoj je isplaćeno 5.020.314,11 kuna za opremanje uzgajališta konzumnih morskih riba i školjaka u uvali Duboka na Hvaru. Tim će ulaganjem tvrtka postati dio konkurentnog i modernog sektora ribarstva i akvakulture kroz održivo iskorištavanje resursa. Osigurat će se profitabilnost, povećati kvaliteta proizvodnje i zaštititi okoliš te ojačati konkurentnost na tržištu marikulture, navode iz Agencije.

Ističu i kako su do sada isplatili više od 33 milijuna kuna u sklopu mjere “Proizvodne investicije u akvakulturi” iz Europskog fonda za ribarstvo za programsko razdoblje 2007.-2013. godine te da iskorištenost sredstva iznosi 86 posto od alociranih sredstava za tu mjeru. (SEEbiz.eu/Hina)