U proteklih 12 mjeseci cijene mliječnih proizvoda su rasle pa je samo kod jogurta zabilježen mali pad vrijednosne prodaje, dok je vrijednost kod ostalih rasla čak unatoč padu prodanih količina

U okviru analize predstavljeni su prodajni rezultati kategorija mlijeko, sir, vrhnje, jogurt i mliječni deserti za period ožujak 2013. – veljača 2014. godine. Prodaja ne uključuje Cash&Carry, pekarnice, tržnice, diskontne trgovine (Lidl), trgovine mliječnim proizvodima, ugostiteljstvo niti institucionalnu prodaju.

Od deset mogućih prodajnih kombinacija količinske i vrijednosne prodaje, ukupno je šest pozitivnih rezultata, dok su četiri pokazatelja bili u “crvenom”.

Kategorije sira i mliječnih deserta su jedine ostvarile rast po oba ova parametra, mlijeko i vrhnje imali su rast vrijednosne uz pad količinske prodaje, a jedino je jogurt pokazao minus i kod prodanih količina i kod vrijednosti prodaje.

MLIJEKO
Pod ovom kategorijom podrazumijevamo sve vrste mlijeka, životinjskog i biljnog porijekla, svježe, trajno, s okusom. Nisu uključena mlijeka u prahu. 

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Lactalis (Dukat, Kim, Mlijeko velebitskih pašnjaka), Meggle (Meggle, Mia Mill), PIK Rijeka (Tonka), Vindija (‘z bregov) te trgovačke robne marke koje same nose 17% količinske prodaje. U posljednjih 12 mjeseci mlijeko je s ukupnih 194,1 milijun litara zabilježilo pad količinske prodaje od 5,8% u odnosu na prethodnih godinu dana. Nasuprot tome, vrijednosna prodaja je rasla za 3,1% te je iznosila 1,2 milijarde kuna. Prema tipu mlijeka trajno mlijeko je najpopularnije kod potrošača s udjelom od 71,6%. Svježe mlijeko preferira 27% potrošača kategorije, a mlijeko s okusom njih 1,3%. Kartonsko pakiranje je najpopularnije sa 72,5% udjela, dok je plastična boca izbor 27,5% potrošača. Očekivano, prema veličini pakiranja vodeće je ono od 1 L koje je izbor 62,7% potrošača. Pakiranje veće od 1 L kupuje njih 34,5%, a manje od 1 L ukupno 2,7%.

SIR
U ovu kategoriju spadaju sve vrste i oblici sira, npr. komadi/blokovi sira, ribani sir, sir u listićima, svježi sir i sirni namazi. Proizvodi mogu biti punomasni i manje masni, s dodatnim sastojcima (vlasac, papar i dr.) ili bez dodanih sastojaka. 

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Belje (Abc, Abcela, Belje, Buco), Lactalis (Dukat, Dukatela, President, Sirela, Galbani), Meggle (Meggle), Vindija (Vindija, ‘z bregov, Vivis), Zdenka (Zdenka) te trgovačke robne marke koje uzimaju 28% količinske prodaje. Kategorija sira je u posljednjih godinu dana zabilježila pozitivne trendove. Tako je količinska prodaja povećana za 0,6% na ukupno prodanih 24,4 milijuna kilograma. Vrijednosna prodaja istodobno je porasla za 2,2% na blizu 1,3 milijarde kuna. Tvrdi sir (50%) i bijeli sir (43,8%) najzastupljenije su vrste sira, dok je prema porijeklu/sastavu dominantan kravlji sir s udjelom od 96,3%.

VRHNJE
Kategorija obuhvaća sve vrste rashlađenog i dugotrajnog vrhnja, s okusom ili bez, kiselo ili slatko, na bazi mlijeka ili biljne masti. 

Kategorija ne uključuje zamjene za vrhnja i vrhnja za kavu koja su opisana kao “vrhnja za kavu u kapsulama”, čija je namjena da se koriste u posebnim električnim aparatima za tople napitke. Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Ipsa (Halta, Sania), Lactalis (Brzo&Fino, Dukat), Meggle (Meggle, Mia Mill), Vindija (‘z bregov) te trgovačke robne marke koje same nose 17% količinske prodaje. Kod vrhnja bilježimo pad prodanih količina uz istodobni rast vrijednosti prodaje.
Naime, količinska je prodaja u promatranom periodu manja za 2,5% i iznosila je 15,2 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja porasla na ukupno 383 milijuna kuna te je u plusu za 1,3%. Prema tipu vrhnja daleko najprodavanije je kiselo vrhnje s udjelom od 62,8% u prodaji kategorije, a slijede vrhnje za kuhanje (19,4%), vrhnje za šlag (16,8%) te vrhnje za kavu (0,9%).

JOGURT
Kategorija uključuje čvrste i tekuće jogurte, jogurte sa ili bez okusa koji su “light” (dijetni) ili obični, jogurte s okusom koji imaju zasebno pakirane dodatke koji se mogu naknadno smiješati s jogurtom nakon otvaranja, acidofil, kefir te kiselo mlijeko. 

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Lactalis (AB kultura, B Aktiv, Dukat, Dukatino, Jogo, Sensia, Dukatos), Meggle (Fruity, Meggle, Mia Mill), Vindija (Fortia, Freska, Legenda ‘z bregov, Stepko, Vivis), Zott (Jogobella) te trgovačke robne marke koje u količinskoj prodaji kategorije imaju udio od 16%.
Jogurt u proteklih 12 mjeseci bilježi pad prema oba parametra. Količinska prodaja tako je smanjena za 5,7% na 46,8 milijuna litara, dok je vrijednost prodaje iznosila 727,3 milijuna kuna te je manja za 1,2%. Gledano prema tipu pakiranja najpopularnija su plastična čaša s udjelom od 52,3% i plastična boca s 36,9%.

MLIJEČNI DESERTI
Kategorija uključuje sve tipove rashlađenih pudinga i deserta (npr. riža na mlijeku, mousse…), te ne uključuje rashlađene biskvitne deserte.

Vodeći proizvođači u kategoriji su Lactalis (Dukatino, Dukat Dolce), Vindija (Vindija, Fino mi je, Vindino), Zott (Liegeois, Monte, Primo, Cremore, Zottis) te privatne robne marke koje same nose 23% količinske prodaje. Mliječni deserti su, uz sir, jedina kategorija koja je ostvarila pozitivan rezultat, kako po količini, tako i po vrijednosti.
Količinska prodaja je pritom dosegla 5,8 milijuna litara uz rast od 6,9%, dok je vrijednosna prodaja porasla za 0,8% na 121,3 milijuna kuna. Plastična čaša je dominantno pakiranje mliječnih deserta s 97,9% udjela.

Analizu pripremila:
Milanka Ćorić
Nielsen_logo