Njemačka planira uvesti namete na plastične proizvode

Iz fonda koji bi mogao prikupiti 450 milijuna eura godišnje će se pokriti troškovi čišćenja smeća na javnim mjestima. Posebno će financijski biti pogođene tvrtke koje proizvode cigarete, posuđe, ambalažu za hranu i piće

Njemačka je usvojila nacrt zakona koji zahtijeva od tvrtki koje proizvode plastične proizvode za jednokratnu upotrebu da uplaćuju novac u fond kojim će upravljati država. Očekuje se da će to osigurati 450 milijuna eura godišnje, prenosi portal seebiz.eu.

Time će se pokriti troškovi čišćenja smeća na javnim mjestima. Posebno će financijski biti pogođene tvrtke koje proizvode cigarete, posuđe, ambalažu za hranu i piće.

Ministrica zaštite okoliša Steffi Lemke napomenula je da u Njemačkoj trenutno gotovo svi snose troškove čišćenja smeća, ali da će uskoro te troškove primarno snositi oni čije je poslovanje vezano uz plastiku.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 2025. godine.

U Europi se godišnje proizvede 60 milijuna tona plastike, od čega se samo 30 posto reciklira. Gospodarenje plastičnim otpadom razlikuje se od zemlje do zemlje, a Njemačka prednjači u recikliranju. U ovoj se zemlji reciklira 99,6 posto plastičnog otpada.

“Europski zeleni dogovor” predložio je održivije gospodarenje plastičnim otpadom. Sporazum uključuje direktivu koja tretira proizvode za jednokratnu upotrebu, a koja je na snazi od 2019. Sporazum omogućava zemljama Europske unije da ga počnu provoditi dvije godine nakon njegova donošenja. Od ove godine sankcioniraju se države koje ga ne poštuju.

To ga tjera da izbjegava te proizvode i pronađe alternative. Osim toga, moraju se promicati proizvodi za višekratnu upotrebu, do 2029. morat će se prikupiti 90 posto plastičnih boca, određena je minimalna količina plastike u bocama koja se može reciklirati, a kupci moraju biti informirani o štetnosti plastike, javlja Euronews.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakWomen in Adria dodijelila Nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama
Sljedeći članakCijene hrane u svijetu uglavnom stabilne u listopadu