Pregovori vlasnika većinskog paketa dionica Mercatora s koncernom Agrokor nastavit će se, objavila je u srijedu u priopćenju za javnost Nova Ljubljanska banka (NLB), u ime konzorcija vlasnika više od polovice dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

mercator-logo-zastava-midiReagirajući na izjavu uprave Mercatora kako prekida pregovore s Agrokorom o zaštiti interesa Mercatorove skupine jer su u utorak i službeno obaviješteni kako u pregovorima Agrokor nastupa sam a ne u konzorciju s Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i fondom One Equity partners, kako je bilo predviđeno, NLB je pojasnila elemente iz neobvezujuće ponude koju je vlasnicima 52,10 posto dionica 17. listopada dao Agrokor.

“Agrokorovoj ponudi priložena su pisma potpore EBRD-a, IFC-a i fonda One Equity Partners koji su spremni financirati kupovinu, te posredno ući u vlasništvo Mercatora u slučaju uspješno obavljenog dubinskog pregleda poslovanja”, navodi NLB.

NLB koji je uz Pivovarnu Laško (PL) vlasnik najvećeg dijela dionica u prodajnom konzorciju tvrdi da će se pregovori vlasnika dionica s Agrokorom nastaviti čim uprava Mercatora potencijalnom kupcu omogući uvid u podatke koji su potrebni da bi dao obvezujuću ponudu.

“Struktura transakcije i način kupnje stvar je pregovora kupca, prodavača i uprave Mercatora”, navodi Nova Ljubljanska banka, te dodaje da pregovori o tome još nisu počeli jer na to nije bila spremna uprava Mercatora.

Konzultantica Mercatorove uprave u pregovorima poslije podne je na konferenciji za novinare izjavila da su netočna mišljenja kako Mercator sabotira pregovore.

Naprotiv, Mercatorova uprava spremna je ponovno aktivno sudjelovati u pregovorima, ali uz uvjet da u njima uz Agrokor sudjeluju EBRD i IFC, ili pak jedna od tih ustanova. Najavila je da će Mercator najkasnije do 5. prosinca javno objaviti dodatne informacije o svom kreditnom zaduženju i nekretninama u vlasništvu Mercatora čija će vrijednost početkom iduće godine biti ponovno procijenjena. (H)