spider-grupa-caj-proizvodnja-largePremda Hrvati nisu veliki potrošači čaja, tek 0,3 kilograma po stanovniku godišnje, uzgoj i prerada naše kamilice, koja se u Europi iznimno cijeni, jedini je ozbiljniji biznis s ljekovitim biljem u Hrvatskoj, piše magazin Banka

Hrvatska je značajan proizvođač kamilice, koja je poznatija po kvaliteti nego po količini i postala je svjetski brend, a prema mišljenju kupaca, najvećih europskih tvornica čajeva, hrvatska kamilica je najkvalitetnija na svijetu, rekao je u intervjuu za svibanjsko izdanje Banke predsjednik Uprave Spider grupe Nikola Nemčević.

Ostalo se ljekovito bilje proizvodi, uzgaja ili sakuplja iz prirode u simboličnim količinama, tako da je kamilica jedini ozbiljniji biznis s ljekovitim biljem u Hrvatskoj.

“Hrvatska ima veliki potencijal za uzgoj ljekovitog bilja, ali kroz osmišljenu agrarnu politiku (zadržavanjem razine poticaja, rajonizacija uzgoja ljekovitog bilja, posebno ekološkog), jer se ono kao sirovina za čajeve može prodati na europskom i svjetskom tržištu”, kaže Nemčević.

Spider grupa iz Pitomače, čiji je Nemčević čelnik, vodeći je regionalni proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja te proizvoda na bazi ljekovitog bilja.

Pet tvrtki
Od 1996., kada su vlasnici Spidera – obitelj Nemčević – krenuli u biznis s ljekovitim biljem, grupacija je narasla na pet tvrtki s oko 50 milijuna kuna godišnjeg prihoda, 100 zaposlenih, sa sezoncima i više, te 30 kooperanata.

“Proizvodnju, odnosno uzgoj i preradu čajeva počeli smo u tadašnjoj tvrtki Jan-Spider-d.o.o. 1996. kada smo otkupili, preradili i izvezli 30 tona kamilice. Uzgoj kamilice na poljima duhanskih kooperanata nametnuo se kao optimalno rješenje, jer ona voli lagana pjeskovita tla, snošljiva je s duhanom, a uzgajivači su već imali sušnice za duhan i mehanizaciju.

Naša je kamilica izvanredna upravo stoga što se suši u sušnicama, a ne vani. Imao sam ideju o gradnji velike tvornice čajeva u Virovitici, ali za to nije bilo sluha”, kaže Nikola Nemčić, predsjednik Uprave Spidera.

Godine 2005. otpočeli su proizvodnju čaja s vlastitim brendom u tvrtki Herbarium, a značajnija proizvodnja krenula je 2008. kada su počeli uslužno opremati čajeve za Cedevitu, Podravku i JGL.

Formalno Spider grupa postoji od 2011. kada su proveli restrukturiranje i podjelu poslova vlastitog uzgoja (Biofarma), kooperativnog uzgoja (Đolta), prerade ljekovitog bilja (Jan-Spider) i opremanja čajeva (Herbarium). Prerađuju oko 40% svoje sirovine, a 60% uvoze, potom je prerade, blendaju i izvoze.

Po stanovniku 0,3 kg čaja

Inače, prema podacima DZS-a godišnja potrošnja čaja (što uključuje prave čajeve od čajevca te biljne, voćne i funkcionalne čajeve), po stanovniku u Hrvatskoj je 0,3 kg, što je daleko manje od europskog prosjeka.

U Engleskoj se npr. troši oko 3 kg uglavnom pravog čaja-čajevca, a u Njemačkoj 2,8 kg pravih i ostalih čajeva. Srednja Europa i nordijske zemlje sve manje troše pravi čaj od čajevca, a sve više biljne i voćne čajeve. Posebno su voćni čajevi hit.

Nemčević kaže da su prednosti uzgoja kamilice kod nas izvanredni agro-ekološki uvjeti (lagana pjeskovita tla, optimalni klimatski uvjeti, relativno nezagađen okoliš), iskustvo uzgajivača te postojeća specifična tehnologija (sušnice na topli zrak, berači).

Rizici su ceste i sve stroži propisi o zdravstvenoj ispravnosti, osobito ostataka pesticida, posebno na najvećem tržištu, EU. (Bankamagazin)