Sigurnost i dalje u fokusu online prodaje

Na četvrtoj konferenciji o online prodaji predstavljen servis za prepoznavanje lažnih web stranica i prvi vodič za online kupovinu

Udruga eCommerce Hrvatska u Zagrebu je 7. listopada održala četvrtu CRO Commerce konferenciju na kojoj su prezentirani rezultati novog istraživanja navika online kupaca koje je udruga provela u suradnji s kompanijom Visa. Iako više od 37 posto Hrvata kupuje online jednom mjesečno, a čak 25 posto njih barem nekoliko puta tjedno, čak 61 posto je izrazilo da ima strah od krađe podataka prilikom online kupovine. Stoga je Udruga web trgovaca s ciljem povećanja povjerenja u online kupovinu predstavila servis koji pomaže prepoznati je li neka web stranica ili webshop siguran. “Ako se bojite ostaviti podatke kartice na nekom webshopu, u samo tri sekunde ga možete provjeriti na našoj stranici check.ecommerce.hr. Iako je kupovina kod većine domaćih webshopova sigurna, u vrijeme Black Friday akcija pojavljuje se dosta lažnih stranica, pa smo u suradnji s kompanijom Visa izradili i prvi vodič za online kupovinu koji možete preuzeti na našoj stranici”, poručio je predsjednik udruge Marcel Majsan.

On je dodao kako se ne moramo bojati da će nas pregaziti strani webshopovi jer i dalje polovica građana (51 posto) češće kupuju na domaćim webshopovima, što je dodatno stimulirano zakonskom regulativom koja je lani stupila na snagu a prema kojoj se i male pošiljke iz trećih zemalja oporezuju. Zanimljiv je i segment dostave jer 87 posto ispitanika naručuje robu na kućnu adresu, no Majsan je uvjerenja kako će se to promijeniti sa širenjem mreže pick-up lokacija. Na kraju je poručio trgovcima da budu transparentni prema svojim kupcima jer značajan dio njih odustaje od narudžbe i zbog krivenih informacija o dostavi i povratu robe. “Nije problem u online trgovini, problem je u povjerenju”, zaključio je Majsan.

Pogled u budućnost
CRO Commerce konferencija, čija je glavna tema bila “Experience the future”, okupila je stručnjake iz Hrvatske i regije koji su predstavili trendove u online prodaji te otkrili kako su se potrošačke navike mijenjale nakon pandemije. Na skupu se okupilo više od 400 trgovaca, logističara te IT i marketing stručnjaka iz regije.

Ivan Gembeš, voditelj ključnih kupaca u Hrvatskoj pošti, predstavio je prednosti usluge Hrvatske pošte Paket24, jedine takve usluge koja pokriva cijelu Hrvatsku i jamči uručenje pošiljaka idući dan, odnosno u dogovorenom roku. Riječ je o usluzi koja je izuzetno dobro prihvaćena te je jednako pogodna kako za same web trgovce, tako i za korisnike koji po svoj paket mogu otići u vrijeme kada njima odgovara.

Marko Radenović iz konzultantske kompanije McKinsey i Joško Mrndže, generalni menadžer Googlea za Adria regiju, predstavili su budućnost digitalne trgovine u jugoistočnoj Europi i Hrvatskoj i istaknuli brze promjene nakon pandemije, kao i važnost usvajanja digitalnih vještina u novo doba. U sklopu istraživanja Digital Challengers prikazani su podaci za deset europskih zemalja (Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjaska, Slovačka i Slovenija) u kojima je kombinirano digitalna ekonomija od 2017. do 2021. godine rasla za čak 51 posto ili u apsolutnim brojkama za 42 milijarde eura. Taj će se rast i dalje nastaviti, rekao je Radenović, pa se tako očekuje da će udio digitalne ekonomije u hrvatskom BDP-u do 2030. godine dosegnuti 15 posto zabilježivši pritom rast u tom periodu od ukupno 6,5 posto. Prema njegovim riječima, taj je pozitivan trend prvenstveno potaknut rastom digitalne trgovine koji će ipak biti donekle usporen u odnosu na stope koje su ostvarene u zadnjih nekoliko godina.

“Treba pritom naglasiti kako u segmentu digitalne trgovine više od 70 posto vrijednosti generira sektor usluga koji je vezan za turizam i putovanja s platformama kao što su Booking.com ili Airbnb”, istaknuo je Radenović.

Kriza je prilika za ulaganje, a najpoznatiji hrvatski matematičar Toni Milun u nastavku konferencije govorio je o pet principa financijske pismenosti, pojasnio zašto bismo trebali postaviti dugoročne financijske ciljeve, koji sve oblici investiranja postoje te zašto prvo platiti – sebi. Neizostavna tema za sve dionike eCommercea je nova regulativa i pitanje što ona donosi trgovcima i na što se tržište treba pripremiti. O novim zakonskim promjenama u elektroničkom poslovanju i trgovanju govorila je odvjetnica Dijana Kladar. Agencija Hero Factory provela je istraživanje kako se oglašavaju hrvatski web trgovci, a rezultate su ekskluzivno predstavili na konferenciji.

Konferenciju je zatvorio poznati internetski stručnjak Nedim Šabić koji je otkrio sedam najvećih grešaka online trgovaca, a snimke svih predavanja na obje pozornice možete pogledati ako se učlanite u udrugu eCommerce Hrvatska.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKrug nebrige za lance opskrbe
Sljedeći članakViše od 140 malih heroja na zagrebačkom Sljemenu