Pod pokroviteljstvom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te uz podršku Ministarstva poljoprivrede u Dubrovniku je danas nastavljena konferencija “FMCG, Retail & Agribusiness Arena 2014” koju organizira tvrtka Infoarena grupa.

Glavni događaj drugog dana konferencije bio je panel okruglog stola “Consolidation, Equity investments, M&A activities and future of FMCG & Retail market”, koji je moderirala direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić.

Panelisti su pritom nastojali odgovoriti na pitanja kako tradicionalni neprivlačni sektori mogu postati privlačni za investitore, koji su dostupni instrumenti financiranja, koje su pokretačke snage te koje su izlazne strategije.

Mislav Galić, izvršni potpredsjednik Agrokora, iznio je podatak kako je po udjelu sektora hrane i napitaka od 2,8% u ukupnom BDP Hrvatska na drugom mjestu u Europskoj uniji.

On je također dodao kako je Agrokorovo preuzimanje Mercatora velika prilika za regiju “mada će mnogi reći kako je to sada prevelika kompanija za ovu regiju”.

Olivia Jakupec, članica uprave Podravke, otkrila je kako je ova koprivnička prehrambena kompanija u zadnjih 18 mjeseci značajno povećala svoju aktivnost, očistila bilancu te je spremna za preuzimanje nekih kompanija.

“Sada smo u aktivnom procesu traženja targeta na području regije. Glavni naš cilj je zadržati snažnu poziciju u regiji te po mogućnosti na taj način dobiti nova tržišta”, istaknula je Jakupec.

“Atlantic grupa želi rasti izvan regije i na to ćemo se usredotočili u narednom razdoblju. Iz toga razloga smo i kupili Foodland”, rekao je Neven Vranković, potpredsjednik Atlantic grupe.

Konzultant za Jadransku regiju Urs Indermuhle istaknuo je pozitivne trendove u regiji te rekao kako čak 37 posto anketiranih menadžera vodećih regionalnih kompanija vide rast u sektoru hrane i pića dok je ostatak umjereno optimističan.

Ima li potencijala za organski rast u ovoj regiji unatoč pretpostavki da neće biti radikalnih promjena na bolje, bilo je ključno pitanje panela “Growth on efficiency, internal & external, vertical & horizontal”, koji je moderirao Luka Orešković, supredsjedatelj Emerging Europe Business and Government na američkom Sveučilištu Harvard.

Miloš Milovanović koordinator FAO projekata u Srbiji mišljenja je kako je eliminacija carinskih barijera unutar regije imperativ.

Potpredsjednica Delta holdinga iz Srbije, zadužena za strategiju i razvoj, Marija Desivojević Cvetković, otkrila je da se u posljednje vrijeme nakon intenzivnog restrukturiranja kompanije razmišlja o organskom rastu unutar regije, ali se razmišlja i o jačem iskoraku izvan regije.

“Restrukturiranje je stalan proces i ono se u svakoj dobro vođenoj kompaniji stalno provodi”, kazala je Desivojević Cvetković.

Mircea Draja, glavni menadžer Coca-Cole za tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije, smatra kako za ostvarenje rasta treba biti visokoproduktivan, a kapaciteti neke kompanije nisu potrebni za danas, nego sutra kako bi ostvarili značajniji rast i bili ispred drugih.

“Kako bismo shvatili trendove i išli ispred drugih nužno je znanje i inovacije. To je uz efikasnu organizaciju gotovo postao uvjet za konkurentnost”, naglasio je Draja.

Uz ova dva velika panela, održao se i mali Rumunjski panel na temu: “SEE and Romania – more connections” te “Hot-spot” stolovi koje su predvodile tvrtke Atos & SAP, Respons Digitus, Symphony EYC, Špica International te Visa Europe.