Operativna dobit grupe Agrokor 1,1 mlrd kuna

Iz Agrokora kao nositelja dobrih rezultata maloprodaje ističu Konzum, koji je u sedam mjeseci ostvario više od pet milijardi kuna prihoda, što je 0,4 posto iznad plana

Prihodi Konzuma premašili su plan za 1,4 posto te su dosegnuli 8,1 milijardu kuna

Grupa Agrokor je u sedam mjeseci ostvarila prihode od 13,46 milijardi kuna, što je šest posto manje od plana, ali je operativna dobit za 20,7 milijuna kuna veća od plana i iznosila je 1,1 milijardu kuna, podaci su iz mjesečnog izvješća izvanredne uprave, iz koje ističu i da su u procesu pripreme za implementaciju nagodbe te da se ona inicijalo priprema za dva pilot društva – Ledo i Konzum.

Konzum nosi dobre rezultate maloprodaje
Izvješće obuhvaća razdoblje od 11. kolovoza do 10. rujna, a u njega su uključeni rezultati 16 kompanija iz tri poslovna segmenta – maloprodaja i veleprodaja, prehrana i poljoprivreda.

“Povećanju EBITDA najvećim je dijelom doprinijelo povećanje profitabilnosti maloprodaje u odnosu na zacrtane planove budući da poslovna grupa maloprodaja i veleprodaja iz mjeseca u mjesec pokazuje poboljšanje poslovnih rezultata”, ističu iz Agrokora.

Tako je poslovna grupa maloprodaje i veleprodaje, koja obuhvaća četiri tvrtke, u prvih sedam mjeseci 2018. ostvarila 7,5 milijardi kuna prihoda, što je šest posto niže od plana, dok je kumulativna operativna dobit maloprodaje iznosila 223,5 milijuna kuna.

Iz Agrokora pritom kao nositelja dobrih rezultata maloprodaje ističu Konzum, koji je u sedam mjeseci ostvario više od pet milijardi kuna prihoda, što je 0,4 posto iznad plana.

U srpnju je prihod bio dva posto veći od plana, a dobar je trend nastavljen i u kolovozu u kojem je promet u Konzumu povećan za tri posto u odnosu na lanjski kolovoza. Konzum je na kraju kolovoza realizirao operativnu dobit od oko 330 milijuna kuna, čime je dosegao EBITDA maržu u skladu sa svjetskim standardima – od preko 5 posto, ističu iz Agrokora.

Tisak je u sedam mjeseci, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 1,1 milijardu kuna te EBITDA od 7,7 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 640 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 7,6 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 742 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 7,9 milijuna kuna.

Poslovna grupa prehrana, koja uključuje devet kompanija, u sedam je mjeseci ostvarila 4,7 milijardi kuna prihoda te operativnu dobit od 792,5 milijuna kuna, što je 40 milijuna kuna iznad plana.

U tom sektoru, najveće prihode u prvih sedam mjeseci ostvario je PIK Vrbovec, 968 milijun kuna, uz EBITDA od 91,2 milijuna kuna. Po prihodu slijedi Jamnica, s ostvarenih 758 milijuna kuna, uz operativnu dobit od 184,4 milijuna kuna, te Ledo s prihodom od 722 milijuna kuna i operativnom odbiti od 165,9 milijuna kuna.

Poslovna grupa poljoprivreda, u kojoj su tri kompanije, u sedam je mjeseci imala prihod od 1,19 milijardi kuna te operativnu dobit od 88 milijuna kuna. U toj grupi koja najveći prihod imalo je Belje, 692 milijuna kuna, dok mu je operativna dobit bila 67,4 milijuna kuna.

Prema podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d. (koji su iskazani bez PDV-a), od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraja srpnja ove godine, operativni troškovi Agrokora d.d. iznose 1,029 milijardu kuna, od čega pravni, financijski i ostali savjetnici te savjetnici za restrukturiranje čine trošak od 525,77 milijuna kuna.

Operativni troškovi samo za srpanj ove godine iznose ukupno 212,1 milijun kuna, od čega su troškovi savjetnika 30,67 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na lipanj kada su znosili 40,67 milijuna kuna.

No, ukupni je operativni trošak za srpanj veći nego ranijih mjeseci, i to zbog troška novog financiranja, koji iznosi 165,4 milijuna kuna.

Pripreme za implementaciju nagodbe
Izvanredna uprava u izvješću uz ostalo podsjeća da je Agrokor početkom rujna (4. rujna) Trgovačkom sudu u Zagrebu dostavio odgovor na 92 žalbe podnesene protiv rješenja o potvrdi nagodbe od 6. srpnja 2018. godine.

“Grupa Agrokor nalazi se u procesu pripreme za implementaciju nagodbe, koji je odmah po izglasavanju nagodbe vjerovnika formaliziran i intenziviran”, ističe se u izvješću.

Izuzetno kompleksan proces, kako se nadalje navodi, uključuje transfer poslovanja na novu grupu, a sam proces implementacije mora osigurati nesmetan prijenos poslovanja bez negativnih efekata na poslovanje grupe.

Provedba implementacije uključuje, između ostalog uspostavu nove grupe te finalizaciju pravnog aspekata nagodbe, uspostavu nove grupe i prijenos operativnog poslovanja na novu grupu (tzv. “Go-live” nove grupe) te post Go-Live podršku u implementaciji.

Dvije faze projekta implementacije uključuju proces planiranja i proces provedbe plana.

U fazi planiranja implementacije, plan se inicijalno priprema za dva pilot društva – Ledo i Konzum – te će se potom primijeniti i na ostala insolventna društva pod izvanrednom upravom.

Izvanredna uprava u izvješću daje i indikativni vremenski plan implementacije – pravomoćnost nagodbe očekuje se do 31. prosinca ove godine; početka provedbe nagodbe do 31. siječnja 2019.; početak poslovanja nove grupe do 1. ožujka 2019. godine.

“Navedeni indikativni vremenski plan implementacije ovisit će o ispunjenju uvjeta iz nagodbe (obvezujuće mišljenje hrvatske Porezne uprave te obvezujuće mišljenje nizozemskih poreznih tijela), kao i o rješenju o pravomoćnosti nagodbe. U implementaciji nagodbe će biti potrebno provesti više od 100 tisuća različitih koraka”, navodi se u izvješću.

Također se ističe da su projektni timovi oformljeni u pilot društvima – Ledo, Konzum, i do kraja listopada 2018. će biti pripremljeni planovi implementacije za pilot društva te sredinom prosinca za ostala insolventna društva pod izvanrednom upravom čije se poslovanje prenosi u zrcalna društva.

Prethodni članakSirevima Špin dvije Global Cheese Awards nagrade
Sljedeći članakOtvoren 51. Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam MOS Celje