U kategoriji proizvoda za oralnu higijenu prodaja na promocijama dominira pa se tako čak 70% oglasa komunicira sa sniženom cijenom, što je čak 11% više nego u ranijih 12 mjeseci

U okviru analize kretanja u kategoriji “Oralna higijena” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu kolovoz 2016. – srpanj 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

U zadnje dvije godine u kategoriji oralne higijene oglašavalo se 45 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

BRENDOVIMA VJERUJEMO
Robne marke su u zadnjih 12 mjeseci dodatno učvrstile svoju dominaciju u ovoj kategoriji te sada zauzimaju 96% udjela u broju promocija odnosno 2% više negoli je to bilo u prijašnjih 12 mjeseci.

S rastom od 3% brend Colgate (Colgate-Palmolive) zauzeo je 15% udjela i time preuzeo vodeću poziciju po kriteriju broja promocija, a rast su zabilježila i prva dva pratitelja: Saponijin Kalodont porastao je s 11% na 13%, a Unileverov Signal sa 7% na 10% udjela. Inače, prvih pet marki ostvarilo je više od polovice kvantitativnog udjela s obzirom da su četvrto i peto mjesto s 8% zauzeli Aquafresh (GlaxoSmithKline) i Vademecum (Henkel); razlika među njima je u tome što je prvi brend izgubio 1%, a drugi porastao za 1% u odnosu na lani.

Minimalni pad zabilježila je i Plidenta (Atlantic Grupa) te sada ima 7% udjela, a iste trendove zabilježili su i Oral-B (Procter & Gamble) koji je pao na 5%, Sensodyne (GlaxoSmithKline) koji je kliznuo na 4% te Listerine (Johnson & Johnson) s 3% udjela, dok je Parodontax (GlaxoSmithKline) pao za nešto osjetnijih 2% te sada drži ukupno 2% udjela u broju promocija.

Sve ostale marke na međugodišnjoj razini smanjile su svoj udio s 27% na 24%.

DROGERIJSKA TREĆINA
Lanac drogerija Müller preuzeo je vodeću poziciju u poretku trgovaca zadržavši svojih 12% udjela u broju promocija, dok su drugu poziciju s 9% podijelili Plodine (rast od 4%) i Kaufland (ostao na istom udjelu kao i lani).

Četvrtu poziciju dijele Bipa i KTC, ali s drastično različitim trendom – drogerijski lanac je u plusu od 4%, a križevački trgovac u minusu od 5% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Odmah iza njih dolazi dm koji je pao s prošlogodišnjih 10% na aktualnih 7%, Kozmo je ostao na 5%, dok su pad s 5% na 4% ostvarili Konzum i Tommy.

Ostali trgovci povećali su svoj kumulativni udio u broju promocija s 31% na 33%. Zanimljivo je naglasiti da četiri drogerijska trgovca (Müller, Bipa, dm i Kozmo) drže gotovo trećinu udjela u broju promocija.

U kategoriji proizvoda za oralnu higijenu prodaja na promocijama dominira pa se tako čak 70% oglasa komunicira sa sniženom cijenom, što je čak 11% više nego u ranijih 12 mjeseci.

Tip promocije koji komunicira redovnu cijenu izgubio je 5% udjela te sada zauzima 19%, a pali su i ostali tipovi promocije, sa 17% na 11%.

Podjela prema volumenu/vrsti pakiranja proizvoda za oralnu higijenu pokazuje da su vodeća mjerna jedinica mililitri koji su porasli sa 65% na 70% udjela u broju promocija (paste za zube, vodice za usta), dok su proizvodi koji se prodaju komadno (četkice za zube, električne četkice za zube, zubni konac) smanjili svoj udio s 32% na 28%.

Ostale mjerne jedinice na međugodišnjoj su pak razini ostvarile pad s 3% na 2%.