otocna-trgovina-ilustracija-midi“Život na određeno vrijeme” složenica je kojom možemo oslikati hrvatske otoke koji pulsiraju tijekom ljetnih, a vegetiraju tijekom svih ostalih mjeseci. A nigdje se to tako očito ne manifestira kao u trgovini

Poslovanje malih trgovaca u Hrvatskoj u posljednjih je desetak godina suočeno s brojnim izazovima.

Tržište maloprodaje prošlo je kroz cjelovitu transformaciju pri čemu su tržišni udjeli modernih, velikih prodajnih formata uglavnom rasli nauštrb male trgovine koja je počela sve više opadati, kako po broju prodavaonica, tako i ukupnom volumenu prometa trgovačke robe.

Međutim, kada se svi ovi trendovi uzmu u obzir i kada se tomu pridoda da poslujete na nekom od hrvatskih otoka, onda se tek dolazi do prave ‘umjetnosti poslovanja’, kaže nam Danica Baričević, potpredsjednica Odbora za otoke Hrvatske obrtničke komore (HOK) i predsjednica Udruženja obrtnika Brač.

MUKE PO OTOCIMA
Poslovanje u otočnoj trgovini općenito obiluje mnogim specifičnostima u odnosu na istovjetno poslovanje na kontinentu. S druge strane, prisutne su i velike razlike u životnim prilikama stanovnika na većim u odnosu na manje otoke ili otoke koji su udaljeniji od kopna. Tako su veći otoci poput Brača, Hvara i Krka znatno prosperitetnije sredine u odnosu na ostale otoke.

Sve su to prilike ili bolje rečeno neprilike, kaže Baričević, koje utječu na poslovanje obrtnika na otocima, a posebice otočnih trgovaca, naglašavajući pritom kako je teško ostvariti cjelogodišnje poslovanje u otočnoj trgovini jer transportni i ostali troškovi gotovo da onemogućavaju pokrivanje mjesečnih obveza.

Takvo stanje za posljedicu je imalo zatvaranje brojnih prodavaonica na otocima i gubitak dragocjenih radnih mjesta uz ne baš ružičastu perspektivu kada se gleda budućnost male trgovine na ionako slabo naseljenim hrvatskim otocima. To posebno zorno pokazuje podatak da se broj obrtnika trgovaca u Hrvatskoj tijekom 2011. drastično smanjio, i to za 12,5 posto.

Toga su svjesni i u Hrvatskoj obrtničkoj komori koja je dosad organizirala dva susreta otočnih trgovaca na kojima se govorilo o strategiji opstanka njihovog poslovanja na otocima na način da se izbore za povoljniji status na tržištu.

Na susretima je rečeno kako bi gradski, općinski i državni propisi trebali stimulirati cjelogodišnje poslovanje malih trgovaca posebno na otocima u ovim teškim vremenima gdje je dostava teška i skupa te organizacijski puno teža za obrtnike koji rade sami i nemaju velike distribucijske kapacitete.

TRADICIJA, TURIZAM, TRGOVINA

Predsjednica udruženja bračkih obrtnika ističe kako je položaj otočnih trgovačkih obrta dodatno otežan dolaskom velikih trgovačkih lanaca i na otoke. To se u još većoj mjeri odrazilo na konkurentnost malih trgovaca koji se u posljednjih nekoliko godina bave isključivo preživljavanjem, kaže Baričević.

Ipak, pozitivnim ocjenjuje suradnju otočnih trgovaca s veleprodajnim lancima, a poglavito s Konzumovim veleprodajnim segmentom VELPRO kroz ulazak trgovaca u sustav Plus Market jer je na taj način omogućena dostava robe i u malim mjestima čime je malim trgovačkim obrtima značajno olakšano poslovanje.

Jedna od posebnih značajki poslovanja trgovine na otocima je i njezina sinergijska naslonjenost na turizam koji otočnim trgovcima otvara brojne mogućnosti za razvoj kroz širenje i prilagođavanje ponude specifičnoj potražnji.

Turisti nisu “obični” kupci koji u trgovinu dolaze po osnovne namirnice. Oni žele nešto više, a takva dodana vrijednost može se ostvariti ponudom lokalnih proizvoda, suvenira i sličnih artikala.

Na taj način se može ostvariti spoj tradicije, trgovine i turizma te iskoristiti izniman potencijal koji otočne sredine posjeduju.

“Moja mala trgovina na otoku Braču, koja se zove Bračka kuća, upravo je mjesto gdje naš finalni otočni proizvod predstavlja naš otok u njegovoj ljepoti i izvornosti. Prodajom proizvoda iza kojih stoje godine rada i ljubavi ovdje turistička priča zapravo počinje”, kaže Danica Baričević.

Otoci su bez sumnje područja iznimnog razvojnog potencijala koji se ne može ostvariti bez sudjelovanja malih trgovaca kao neodvojivog, integralnog dijela života na svakom hrvatskom otoku.

Kako bi tako bilo i u budućnosti mali otočni trgovci već godinama upućuju apele na Ministarstvo turizma i Hrvatsku turističku zajednicu koji bi trebali donijeti strategiju razvoja i konkretne mjere za produženje turističke sezone na otocima.

PRIMJER VELIKIH
Da hrvatski otoci nisu neprivlačni i velikim trgovačkim tvrtkama pokazuje i primjer Konzuma čija se maloprodajna mreža na otocima sastoji od 40 prodavaonica različitih formata – od Super Konzuma do malih trgovina (pritom je važno izdvojiti kako se navedeni podaci odnose na sve hrvatske otoke, a ne samo one koji se nalaze na području statističke regije Južna Hrvatska).

Nalazimo se u jeku turističke sezone i trgovci koji posluju u Dalmaciji očito su u velikom poslu pa je, pretpostavimo, i to jedan od razloga što se nitko osim Konzuma nije oglasio na naše upite o njihovom poslovanju na otocima.

Iz hrvatskog maloprodajnog lidera ističu kako kupcima na otocima nude široku ponudu proizvoda uz povoljne cijene te dodatne usluge kao što je MultiPlusCard program nagrađivanja vjernosti.

“Konzum je upravo za širenje na otocima i manje dostupnim mjestima dobio posebno priznanje potrošačkih udruga za uspostavljanje najšire nacionalne trgovačke mreže koja je utjecala na korekciju cijena u korist potrošača”, kaže Ana Mitrović, voditeljica Ureda za odnose s javnošću.

U sklopu veleprodajne mreže ovoga lanca posluju i VELPRO centri u Rijeci, Poreču, Bujama, Rovinju, Sinju, Splitu, Zadru, Šibeniku, Makarskoj i Dubrovniku te na otocima Krku i Braču.

Mreža centara na ključnim lokacijama duž hrvatske obale omogućuje kvalitetnu opskrbu kupaca na otocima, bilo da je riječ o hotelijerima, samostalnim malim trgovcima i obrtnicima ili malim trgovcima u sklopu projekta Plus market, navode iz Konzuma te dodaju kako se dostava iz VELPRO centara na hrvatske otoke vrši svakodnevno suvremeno opremljenim vozilima u sustavu HACCP-a prema potrebama i dogovorenom rasporedu s veleprodajnim kupcima.

“Poslovna suradnja s našim kupcima na otocima traje već desetak godina sukladno širenju veleprodajnih centara. Prodajni predstavnici VELPRO-a redovito obilaze kupce i istovremeno ih obavještavaju o aktualnim akcijskim prodajama, a također smo i kvalitetno razvili projekt Plus marketa na otocima”, naglašava Mitrović.