Pad radlera uzdrmao kategoriju

Kategorija radlera je zabilježila količinski (-25,3%) i vrijednosni pad (-29%), što je dovelo do negativnog rezultata ukupne kategorije unatoč blagom rastu prodaje piva

U ovu kategoriju spadaju sve vrste alkoholnih i bezalkoholnih piva, sve vrste piva s dodacima (npr. pivo s limunadom), ali i “cideri” (osvježavajuća pića na bazi jabučnog vina). Mogu biti pakirane u staklene ili plastične, boce, limenke, ili bačvice (tzv. KEG).

U zadnjih godinu dana (travanj 2013. – ožujak 2014.) kategorija piva, radlera i cidera kumulativno je ostvarila količinski rezultat od 160,8 milijuna prodanih litara, što je ipak 1,3 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. U isto vrijeme, vrijednosna prodaja blago je smanjena za 0,7 posto te je iznosila 1,91 milijardu kuna.

Ako kategoriju podijelimo po vrstama, uviđamo da je alkoholno pivo dominantno s 91,2 posto udjela, dok značajnu zastupljenost imaju i radleri sa 7,6 posto.

Manje udjele zauzimaju bezalkoholno pivo s 1 posto i cideri s 0,2 posto. Važno je istaknuti kako navedeni podaci o prodaji ne obuhvaćaju Cash&Carry, HoReCa objekte, sezonske trgovine ni diskontne trgovine (Lidl).

PIVO
Vodeći proizvođači u kategoriji piva su (abecednim redom): Carlsberg (Pan, Holsten, Tuborg, Hajdučko), Karlovačka pivovara (Karlovačko, Sokol, Amstel, Heineken), Zagrebačka pivovara (Ožujsko, Löwenbräu, Staropramen, Beck’s, Tomislav, Stella Artois, Carling) te trgovačke robne marke koje same nose 7 posto količinske prodaje.
Pivo je u promatranih 12 mjeseci ostvarilo rast prodaje. Količinski rast pritom je iznosio 1,4 posto uz ukupno prodanih 148,3 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja iznosila 1,76 milijardi kuna što je povećanje za 2,7 posto u odnosu na ranijih 12 mjeseci. Gledano prema pakiranjima, staklena boca je najpopularnija s natpolovičnim udjelom od 52,2 posto, slijedi plastična boca s 36,1 posto te limenka s udjelom od 11,7 posto.

Pad radlera uzdrmao kategoriju

RADLER
Vodeći proizvođači u ovom segmentu su (abecednim redom): Carlsberg (Pan, Tuborg), Karlovačka pivovara (Karlovačko, Sokol), Laško grupa (Laško, Union), Zagrebačka pivovara (Ožujsko, Staropramen, Beck’s) te trgovačke robne marke koje zauzimaju 6,5% količinske prodaje. Kategorija radlera je u zadnjih 12 mjeseci zabilježila veliki pad. Naime, količinska prodaja smanjena je u tom periodu za 25,3 posto na 12,3 milijuna litara. Vrijednosna prodaja, pak, zabilježila je s bilancom od 143,7 milijuna kuna još veći minus, od čak 29 posto. Kod radlera je najpopularnije pakiranje plastična boca s udjelom od 42,9 posto, a s 40,5 posto u stopu je slijedi staklena boca. Limenka je na trećem mjestu sa 16,7 posto udjela. Pivo s voćnim okusom, popularni radler, pravi je boom napravio 2011. godine kada je u kratkom vremenu doprinio rastu cijele kategorije piva zauzevši oko 8% tržišta. Unatoč padu, ovo piće i dalje drži značajan udio.

Pad radlera uzdrmao kategoriju

CIDER
Vodeći proizvođači u kategoriji cidera su (abecednim redom): Carlsberg (Somersby) i Istarska pivovara (InCider). Tržište cidera zabilježilo je blago smanjenje u periodu travanj 2013. – ožujak 2014. Količinska prodaja pala je 1,7 posto na 0,3 milijuna litara, dok je vrijednosni pad iznosio 2,2 posto na ukupno ostvarenih 6,4 milijuna kuna. Limenka je najpopularnije pakiranje kod cidera s udjelom od 59,9 posto, dok preostalih 40,1 posto kategorije otpada na staklenu bocu.

Pad radlera uzdrmao kategoriju
Analizu pripremila:
Milanka Ćorić

Prethodni članakMarketing s ljudskim licem
Sljedeći članakVlada Slovenije odgodila raspravu o Mercatoru