PPA ugovori jačaju konkurentnost gospodarstva

Osiguravanje dugoročne i predvidljive cijene električne energije jedan je od ključnih alata da hrvatska industrija ostvari veću konkurentnost, rečeno je na konferenciji

Gospodarsko-interesno udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske u zagrebačkom hotelu Sheraton organiziralo je konferenciju RE-Source Croatia posvećenu PPA ugovorima o kupnji zelene energije izravno od proizvođača.

Konferencija je organizirana u suradnji s europskom RE-Source platformom čiji je OIEH partner, a okupila je više od 350 sudionika iz regije i cijele Europe.

U uvodu u konferenciju rečeno je kako je prošlogodišnji nagli porast cijena električne energije doveo mnogobrojne tvrtke iz sektora industrije u Hrvatskoj u nezavidnu poziciju. Slijedom toga, čak i s izgradnjom vlastitog projekta obnovljive energije, poput krovne solarne elektrane, tvrtke koje imaju velike energetske potrebe često ne mogu pokriti svu potrošnju vlastitom proizvedenom energijom.

Rješenje je kupnja dostatne količine električne energije iz obnovljivih izvora izravno od njezinog proizvođača. Tvrtke u svijetu i Europi na ovaj način pokrivaju i do 100 posto svojih energetskih potreba, a kupovinu ugovaraju putem ugovora o izravnoj kupnji energije (PPA – Power Purchase Agreement). Budući da se njima ugovara fiksna cijena električne energije te se potpisuju na razdoblje od pet do 20 godina, ovi ugovori pružaju mnogo veću sigurnost od kupnje energije po promjenjivim tržišnim cijenama.

“Hrvatska je prošle godine prvi puta ušla u statistiku PPA ugovora kao jedan od ključnih mehanizama koje Europska komisija želi proširiti ne samo na korporacije i industriju, nego i na građane. Kako je to jedan od najboljih načina da se ubrza energetska tranzicija u procesu ugovaranja bit će osigurana i državna jamstva. Hrvatska kasni u razvoju obnovljivih izvora energije te je na samom dnu kada je riječ o instaliranom kapacitetu solarnih elektrana. Moramo biti uspješniji u ovoj energetskoj krizi, a osiguravanje dugoročne i predvidljive cijene električne energije jedan je od ključnih alata da hrvatska industrija ostvari veću konkurentnost”, rekla je Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a.

Razvoj PPA ugovora iznimno je važan i Europska komisija smatra da trebaju imati središnju ulogu u strategiji Europe za postizanje ciljeva Zelenog plana u području obnovljivih izvora energije i klime. Mnogobrojne tvrtke u svijetu putem PPA ugovora pokrivaju i do 100 posto svojih energetskih potreba osiguravajući tako opskrbu uz definiranu fiksnu cijenu električne energije za višegodišnje razdoblje, a tim putem kreće i sve više hrvatskih tvrtki. Revizija europskog tržišta električne energije poseban naglasak stavlja na razvoj PPA ugovora, a sve je glasnija i potreba da se učine dostupniji svim potrošačima uključujući malim i srednjim poduzećima, kao i građanskim inicijativama koje možda nemaju tako veliku potrošnju energije da bi izravno potpisale PPA ugovor.

Nakon uvodne prezentacije o PPA ugovorima u EU koju je održao Stefano Miriello iz RE-Source Platforme, sudionici prvog panela pojasnili su kako nastaje uspješan PPA u Hrvatskoj. Središnji dio konferencije posvećen je naprednim modelima razvoja ovih ugovora te su predstavnici građanskih inicijativa, industrije i poduzetništva pojasnili kako učiniti ove ugovore dostupnim svima, a Naomi Chevillard iz SolarPower Europe prikazala je kako bi revizija tržišta električne energije EU mogla pomoći dostupnosti ovih ugovora malim i srednjim poduzećima i u konačnici građanima.

U popodnevnom dijelu konferencije održat će se panel koji će uz međunarodne i domaće sudionike približiti mogućnosti međugraničnih PPA ugovora. Na konferenciji sudjeluju predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultanti, odvjetnici, kupci i proizvođači obnovljive energije, predstavnici financijskog sektora te predstavnici građanskih i europskih inicijativa.

Gospodarsko-interesno udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske okuplja energetske tvrtke s ukupno 80% instaliranog kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, kao i ostalu OIE industriju: proizvođače električne opreme, servisne i potporne djelatnosti, developere i konzultante. U Hrvatskoj su to ujedno pioniri projekata iz obnovljivih izvora energije jer je u posljednjih 15 godina nositelj investicija u obnovljive izvore energije gotovo isključivo privatni sektor.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakRad u trgovini nije prvi izbor većini sezonskih radnika
Sljedeći članakDZS: Inflacija u veljači oslabila treći mjesec zaredom