Prgica se vraća u Zagreb

Sir prgica toliko se dojmio mladog poduzetnika Esada Mulalića da je svoj dućan sa zdravim i autohtonim domaćim proizvodima nazvao upravo po njemu, jednostavno Prgica. Tom tradicionalnom siru kontinentalne Hrvatske želi vratiti status kakav je nekada imao i popularizirati ga među Zagrepčanima.

Zahvaljujući strasti prema autohtonim domaćim proizvodima i zdravoj prehrani oživio je nedavno dio zagrebačke Vlaške ulice nedaleko Kvaternikovog trga, a nježna i umirujuća nijansa roze boje, kojom je vlasnik Esad Mulalić obojio tradicionalne ukrase izloga svog Mini marketa Prgica, unijela je dodatnu živost u pomalo tmurne kasnojesenske dane. Ideja o pokretanju vlastitog posla Esadu, inače agronomu ekološke poljoprivrede, dugo se motala glavom zbog njegova višegodišnjeg iskustva u maloprodaji i radu s kupcima općenito. “Dućan autohtonih proizvoda idealan je spoj moje struke i trgovine u kojoj sam prisutan još od srednje škole kada sam roditeljima pomagao u obiteljskom dućanu”, objašnjava mladi poduzetnik navodeći kako je za njegovo zanimanje ponuda poslova relativno slaba, a i kad je ima, čovjek na radnom mjestu mora biti spreman obavljati niz funkcija. Procijenio je stoga kako mu je svojevrsna “Katica za sve” ipak draže biti u vlastitom dućanu u kojem je trenutačno jedini zaposleni.

Razmišljajući o asortimanu niti jednog trenutka nije dvojio da on mora biti sastavljen od zdravih domaćih proizvoda pa je, istražujući ponudu postojećih sličnih trgovina kao i ponuđača, naišao na tradicionalni, a pomalo zaboravljeni, sir prgica kojeg smatra gastronomskom senzacijom. Priča koprivničke sirane Horizont koja ovaj sir još uvijek ručno proizvodi toliko ga se dojmila da je i dućan nazvao po njihovom prepoznatljivom proizvodu koji nastaje od kravljeg ili kozjeg sira, uz malo jednostavnih začina kao što su sol i papar, crvena paprika i češnjak. Štoviše, Esad si je dao u zadatak da prgici vrati status koji je imala kad je s kumicama stizala na zagrebačke tržnice odnosno da je popularizira među Zagrepčanima.

“Prgice koje nudim u mom dućanu rade se ručno od svježeg sira, zatim ih se oblikuje u formu stošca ili piramide nakon čega se suše i dime”, opisuje Esad dodajući kako svaka prgica teži otprilike 95 grama, bogata je proteinima i, za razliku od običnog svježeg sira, ima rok trajanja od čak tri mjeseca. U sjevernim krajevima Hrvatske odnosno Međimurju, Zagorju, Podravini ili okolici Bjelovara, znaju da je njena primjena u kulinarstvu zaista svestrana. Jako se lijepo slaže s narescima na platama, a može je se i namazati na kruh ili kombinirati s tjesteninom. Zbog efektnog izgleda i zanimljivog pakiranja nitko se neće buniti niti da prgicu dobije na poklon.

PLAVI CEKER
Puno truda Esad ulaže i u promociju oznake Plavi ceker koju dodjeljuje Grad Zagreb jer je uvjeren da podržati domaću proizvodnju nije samo dobro za lokalno gospodarstvo, već je i zdravije za stanovništvo. Ova oznaka garantira da su proizvodi koji ju nose napravljeni u Hrvatskoj od isključivo domaće sirovine te jamči njihovu visoku kvalitetu, iznad zakonski propisane, provjerenu pouzdanim analizama. Upravo te karakteristike proizvoda s oznakom Plavi ceker nastoji pojasniti svojim kupcima, a oni je odlično prihvaćaju.

Dućan Prgica, osim istoimenog sira, zagrebačkim kupcima ekskluzivno nudi i umake OPG-a Ljutomanija iz Međimurja koji sami proizvode papričice te su po kvaliteti uz bok najvećim svjetskim imenima. Do sada su ljubitelji ljutoga do njih mogli samo na određenim sajmovima te putem web shopa. Dućan Prgica nudi i aromatične Al Caprone ginove te liker od lubenice i zmajskog voća.

Na prepunim policama ovog simpatičnog dućana odmah s ulaza teško je ne uočiti i bezglutenske proizvode, razne namaze, kekse i grickalice, ali i bezglutenske kolačiće brenda Šapica iz Slatine za koje Esad potvrđuje kako su sve traženiji jer je sve više ljudi osjetljivo na različite nutrijente. U jednom od dva hladnjaka smjestili su se i mliječni proizvodi Mljekare Marina koja je Esada također oduševila svojim načinom proizvodnje. Naime, stoka od koje dobivaju mlijeko slobodno se kreće njihovim imanjem, a i pri mužnji se prati dinamika krava i odvija se kad njima bolje odgovara. Mliječne proizvode nabavlja i od ludbreške mljekare Bohnec koji su najposebniji po svojoj mozzarelli. Među mušterijama su popularni i namazi Kestenmaza i Medomaza, razni sokovi i sirupi, suhomesnati proizvodi, grickalice brenda Nutrikulti, a svoje su mjesto našle i suho pržene grickalice domaćeg proizvođača Pepitas koje se sastoje od orašastih plodova i sjemenki uz dodatak začina. Kupcima nudi i čajeve Dalmatia naturalis, razne džemove i pekmeze te voće i povrće, ali i biomimetički med koji pčele skupljaju na području oko rijeke Sunje.

Zakoni biomimetike nalažu, naime, da pčele u najvećoj mogućoj mjeri moraju oponašati prirodne procese i cikluse stvaranja meda. Oko polja na kojima se hrane na udaljenosti od 30 km nema industrije ni zagađenja, a proizvodnja meda je posebna i po tome što pčelari svoje pčele ne sele već se cijelo vrijeme nalaze na istom mjestu.

ZABAVNA STRANA
S obzirom na to da je proces otvaranja tvrtke Esadu još prilično svjež, neminovno je bilo i pitanje oko procedure koja ga je pratila. “Sve je išlo prilično glatko. Tvrtku sam osnovao za manje od 24 sata preko Start aplikacije što je jako pohvalno”, prisjetio se Esad dodajući kako je u svemu ipak bilo i nekih smiješnih situacija.

Paralelno s rješavanjem papirologije bavio se i pronalaženjem dobavljača. I tu mu je od pomoći bila oznaka Plavi ceker jer se za suradnju najprije obratio proizvođačima čiji ih proizvodi nose. Ponosan je stoga što su se na policama Prgice našla i vina Vinarije Šimanović kao i med OPG-a Slavnić. S ostalim se sadašnjim partnerima upoznao preko društvenih mreža ili na tradicionalnim sajmovima, a neke je proizvode i sam koristio i prije otvaranja dućana.

U ipak kratkom stažu samostalnog poduzetnika izuzetno ga veseli i puno mu znači svaka mušterija koja se vrati po proizvod koji je kod njega jednom nabavila. Kako bi, barem sada u početku, stekao što bolji uvid u želje i potrebe potrošača te iz prve ruke čuo njihove povratne informacije, odlučio je ne zapošljavati dodatne djelatnike već se sam posvetiti svakoj mušteriji.

Zarazni optimizam kojim zrači, zavidno iskustvo u odnosima s kupcima te ideje i zamisli kojih Esadu ne nedostaje, odlična su polazišna točka na svakom samostalnom poduzetničkom putu. On sam reći će kako strah od neuspjeha nema, a za donijeti prijelomne odluke, ako čovjek previše razmišlja, nikada nije pravo vrijeme. Stoga, samo hrabro naprijed!

Prethodni članakDeloitte: Većina organizacija povećala ulaganja u održivost tijekom 2022.
Sljedeći članakDombrovskis: Inflacija u Hrvatskoj niža no u zemljama koje su izvan eurozone