Privatne marke – donosi li recesija rast?

U neprehrambenom sektoru privatne marke već neko vrijeme imaju značajnije udjele i bilježe brži rast nego u slučaju prehrane, a recesija ovdje nije donijela nikakvu promjenu. Tamo gdje su privatne marke rasle do sada, rastu i dalje.

Recesija, kriza, rast nezaposlenosti i općenito “crne” prognoze koje se pojavljuju u svim medijima zadnjih mjeseci, teško da će zaobići bilo koju industriju u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Trgovci se već žale da im je neradna nedjelja u kombinaciji s famoznom recesijom uzrokovala pad ukupnog prometa – no što je s njihovim privatnim markama?

Za očekivati je bilo da će se potrošači u teškim vremenima lakše odreći “brendiranog” proizvoda i povjerenje ukazati trgovačkim markama koje, prema tvrdnjama trgovaca, nude istu kvalitetu po nižoj cijeni. Nielsen je kroz svoj panel maloprodaje (koji ne uključuje Cash&Carry trgovine) početkom 2009. godine zabilježio rast udjela privatnih marki tek u nekolicini promatranih kategorija.

slide23
Klikni i uvećaj

Uspoređujući s prosjekom 2008. godine, od prehrambenih kategorija u rastu trgovačkih marki prednjače slane grickalice, njihovo tradicionalno jako područje. Na drugom je mjestu hrana za kućne ljubimce, a slijede ju vitaminski instant napici. S druge strane skale su sveprisutne kategorije (kava, bomboni, konditorski proizvodi, čajevi) gdje “brend” očito još uvijek ima vrlo značajnu ulogu. Ovdje udjeli privatne marke nisu veliki i bilježe neznatne stope rasta početkom 2009. godine, daleko ispod jednog postotnog poena. Zanimljivo je primijetiti da u gaziranim pićima i pralinama čak bilježimo i pad udjela trgovačke marke tijekom prosinca 2008. i siječnja 2009., što daje naslutiti da hrvatskom potrošaču ovakav vid uštede ipak nije bio prihvatljiva opcija tijekom blagdana.

slide32
Klikni i uvećaj

U neprehrambenom sektoru privatne marke već neko vrijeme imaju značajnije udjele i bilježe brži rast nego u slučaju prehrane, a recesija ovdje nije donijela nikakvu promjenu. Tamo gdje su privatne marke rasle do sada, rastu i dalje, pa ne treba čuditi porast od 3,1 postotnog poena kod sredstava za čišćenje – to je samo nastavak trenda iz proteklih godina. Također ne treba čuditi niti stagnacija kod zubnih četkica i pasti, ili pak proizvoda za njegu lica i usana. U tim kategorijama privatne marke, uz povremene fluktuacije, zadržavaju udjele na približno istim razinama već gotovo dvije godine.

Dijana Knežević i Sandro Vrbanus
nielsen_logo-40-small