U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 3,88 milijardi kuna, što je za 19 posto manje od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 3,36 milijardi kuna i za 23 posto manji su od prošlogodišnjih. Konsolidirana EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosi 604 milijuna kuna, a konsolidirana neto dobit 141 milijun kuna.

Pandemija koronavirusa dovela je do globalne gospodarske krize. U takvim uvjetima sve sastavnice Grupe poduzele su niz mjera kako bi ublažile posljedice. Poslovne aktivnosti bile su usmjerene na likvidnost i optimalizaciju troškova kako bi se sačuvao financijski potencijal i dugoročna održivost sustava. U skladu s padom prihoda od prodaje roba i usluga, smanjen je i upravljiv dio troškova za više od 400 milijuna kuna, te, uz smanjena ulaganja za 200 milijuna kuna, sačuvana je likvidnost u iznosu od 600 milijuna kuna. S druge strane, ubrzani su projekti operativne izvrsnosti i digitalizacije poslovanja, osobito u osiguranju i turizmu.

Cromaris u korona krizi ostvario rast prodaje od pet posto, a izvoza za 14 posto
Cromaris je u prvih devet mjeseci 2020. godine ostvario prodaju od 7.746 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za pet posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. U razdoblju od srpnja do rujna, Cromaris je zabilježio dvije rekordne mjesečne prodaje s više od 1.000 tona ekvivalenta svježe ribe.

U prvih devet mjeseci na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 14 posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 83 posto prodanih količina i 84 posto prihoda od prodaje. Prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe – fileta brancina, orade i hame – porasli su za 17 posto. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto. Prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci 2020. godine iznose 385 milijuna kuna i sedam posto su veći od prošlogodišnjih.

Cromaris je u prvih devet mjeseci 2020. godine ostvario neto dobit u iznosu od 5,1 milijuna kuna.

Diferencirani proizvodi trenutno čine 48 posto udjela u prihodima od prodaje, što je u skladu s Cromarisovom strategijom razlikovnosti u odnosu na konkurenciju. Vrhunsku kvalitetu Cromarisovih proizvoda prepoznali su i potrošači i struka. Najbolja potvrda tomu jest i činjenica da je Cromaris na ovogodišnjem natječaju Labo de l’innovation uglednog francuskog specijaliziranog magazina Produit de la Mer, osvojio nagradu za inovaciju godine za svoje filete brancina, orade i hame u skin pakiranju.

Prognoze do kraja godine ukazuju pak na nastavak trenda rasta količinske prodaje i prihoda. U 2020. godini Cromaris će, kako se očekuje, ostvariti rekordnu prodaju i prijeći granicu prodaje od 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe ili WFE-a (engl. Whole Fish Equivalent).

Croatia osiguranje ostvarilo rast konsolidirane neto dobiti od četiri posto
Poslovanje Croatia osiguranja u prvih devet mjeseci bilo je opterećeno većim brojem jednokratnih stavki, od kojih su najveći troškovi potresa, te odluka Vrhovnog suda RH o povećanju orijentacijskih kriterija i iznosa za nematerijalne štete. Spomenute činjenice negativno su utjecale na rezultat prije poreza za više od 100 milijuna kuna. Unatoč tome, u prvih devet mjeseci 2020. godine, CO grupa ostvarila je neto dobit u iznosu od 292 milijuna kuna, što je četiri posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem.

Rezultati turističkog poslovanja
Kao odgovor na krizu, u turističkom dijelu pokrenute su brojne mjere optimalizacije poslovnih procesa i racionalizacije troškova. Planirane investicije u 2020. godini smanjene su za gotovo 50 posto, s ciljem čuvanja likvidnosti. Ulaganja od približno 200 milijuna kuna najvećim dijelom odnose se na podizanje kvalitete dodatnih sadržaja u kampovima Koversada/Porto Sole i Amarin. Nastavljene su i pripreme planiranih projekata te ulaganja za razdoblje nakon 2020. godine.

Maistra, uključujući i dubrovački hotel Hilton, u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila je prodaju od 619 tisuća jedinica, što iznosi 43 posto ostvarenja u istom razdoblju prošle godine. U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem ostvareno je 41 posto prihoda od prodaje. Analiza po segmentima pokazuje da su u razdoblju lipanj-rujan 2020. kampovi ostvarili pet postotnih bodova bolje rezultate u broju prodanih jedinca od prosjeka Maistre, a luksuzni hotelski segment sedam postotnih bodova bolje rezultate. Rezultati su iskazani indeksom ostvarenja u odnosu na prošlu godinu.

Tvrtka HUP-Zagreb ostvarila je 19 posto prodaje i 17 posto prihoda od prodaje.

Konsolidirani prihod od prodaje turističkog segmenta u prvih devet mjeseci 2020. godine iznosi 416 milijuna kuna, što predstavlja 36 posto ostvarenja u prvih devet mjeseci prošle godine. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 169 milijuna kuna, a neto dobit minus 29 milijuna kuna.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!