Proizvođači vode: Raditi na jačanju svijesti o očuvanju vodnih resursa

Jasna Čačić, direktorica GIUPPH-a, podsjetila je da je Hrvatska peta u Europi i 42. u svijetu prema bogatstvu voda te da proizvođači voda kroz svoje aktivnosti nastoje podizati razinu javne svijesti o važnosti očuvanja vodnih resursa

Povodom Svjetskog dana voda koji se svake godine obilježava 22. ožujka, Gospodarska interesna udruga proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH) organizirala je simpozij “Voda – bogatstvo Hrvatske” koji je u srijedu održan u prostorijama Kraš Auditoriuma u Zagrebu.

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu” ovogodišnja je tema za Svjetski dan voda kojom se želi skrenuti pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode te govori o potrebi ubrzavanja promjena koje su nužne kako bi se riješila kriza povezana s vodom i kanalizacijom.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede na svečanosti su se okupili najvažniji proizvođači prirodnih mineralnih i izvorskih voda Hrvatske: Atlantic Cedevita, Jamnica plus i Studenac.

Jasna Čačić, direktorica GIUPPH-a, podsjetila je da je Hrvatska peta u Europi i 42. u svijetu prema bogatstvu voda te da proizvođači voda kroz svoje aktivnosti nastoje podizati razinu javne svijesti o važnosti očuvanja vodnih resursa.

“Ovim simpozijem hrvatski proizvođači voda u boci žele potaknuti svijest o vodnom bogatstvu Hrvatske i naglasiti važnost odgovornog odnosa prema vodi. Manje od 1 posto vode u svijetu raspoloživo je za upotrebu pri čemu procjene govore kako će crpljenje vode do 2050. godine u razvijenim zemljama rasti za 50 posto, a u zemljama u razvoju za 18 posto. Vode ima dovoljno, ali se koristi neučinkovito”, upozorila je Čačić.

Istaknula je kako je ukupna proizvodnja vode u Hrvatskoj u proteklim godinama imala oscilirajući trend te je u 2022. dosegnula 329,9 milijuna litara u čemu su prirodne mineralne vode imale udio od 86 posto. Pritom je najveća proizvodnja zabilježena u 2015. godini s ukupno 374 milijuna litara, a najmanja u 2020. godini kada je proizvodnja pala na 257,5 milijuna litara.

Tijekom 2022. godine članice GIUPPH-a ostvarile su uvoz od 33,7 milijuna litara, dok je u izvoz plasirano dvostruko većih 66,1 milijuna litara vode.

“Treba se još jednom naglasiti prednosti vode u boci, a to su prvenstveno garantirana kvaliteta, činjenica da ne sadrže kalorije niti aditive, u ponudi su različiti okusi, a značajni su i zdravstveni učinci jer voda doprinosi održavanju normalnih fizičkih i kognitivnih funkcija kao i termoregulaciji”, naglasila je Čačić.

Prema njenim riječima, u Hrvatskoj je svijest o očuvanju vodnog resursa na visokom nivou, ali trebamo raditi na jačanju pozicije hrvatskih voda na inozemnim tržištima.

Anita Sever Koren, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju u Ministarstvu poljoprivrede istaknula je strateški značaj vode i upoznala prisutne s aktivnostima koje Ministarstvo poljoprivrede poduzima u sektoru voda.

Zvonimir Majić, načelnik Sektora za posebne kategorije otpada u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Zvonimir Majić, načelnik Sektora za posebne kategorije otpada u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, podsjetio je kako je ovaj izvanproračunski Fond osnovan 2006. godine te je kroz svoje dosadašnje djelovanje ostvario značajne rezultate.

“Hrvatska je jedna od prvih zemalja u Europskoj uniji koja je taj sustav organizirala preko zasebnog fonda te smo do sada stekli značajna iskustva koja sada dijelimo i sa zemljama zapadne Europe. U sustavu povratne naknade u Hrvatskoj danas imamo 2.100 prodajnih mjesta i reciklažnih dvorišta na kojima se prikuplja ambalaža”, naglasio je Majić dodajući da će se iznos povratne naknade u novom pravilniku vjerojatno povećati na 10 centi.

Podsjetio je kako se povratna ambalaža prikuplja na dva načina, ručno i putem RVM aparata. “Prednost tih aparata je u tome što prepoznaju bocu, kompaktiraju je i tako smanjuju volumen ambalaže i troškove transporta. Primjerice, kod limenki volumen se smanjuje 6,5 puta, a kod plastičnih boca tri puta”, pojasnio je Majić.

Izrazio je zadovoljstvo stopom prikupljanja koja je tijekom 2020. godine dosegnula 91 posto za sve materijale pri čemu se cjelokupna prikupljena količina reciklira. Naime, u 2020. godini od ukupno 712 milijuna komada boca koje su stavljena na tržište prikupljeno je 617 milijuna komada u sklopu sustava.

“Gospodarenje otpadom nije motivirano samo zaštitom okoliša, nego u tome da se osigura visoka razina kvalitetne sirovine za proizvodnju, a zaštita okoliša dolazi kao prirodna posljedica takvog sustava”, istaknuo je Majić.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakZapočela četvrta godina suradnje Lidla Hrvatska, HGSS-a i inicijative Čisto podzemlje
Sljedeći članakTvrtkama predstavljeni instrumenti za devet milijardi eura bespovratnih sredstava