Proizvodi za djecu i bebe – Tržište: U očekivanju pozitivnih trendova

proizvodi za djecu i bebe ftd 777Prodajni pokazatelji za promatranih šest kategorija proizvoda za djecu i bebe nisu odviše ohrabrujući. Naime, u zadnjem godišnjem razdoblju sve su kategorije u minusu, osim dojenačkog mlijeka koje ima jedini pozitivni parametar u obliku rasta količinske prodaje i to za malih 0,7%

Kategorija proizvoda za bebe i djecu uključuje dječje pelene, vlažne maramice za bebe, proizvode za njegu beba, dječju hranu (dječje žitarice, dječje kekse, dječje kašice i dječje sokove), dječje čajeve i dojenačko mlijeko.

Vodeći proizvođači po vrijednosnom udjelu u zadnjih 12 mjeseci na tržištu Hrvatske su:
– Dječje pelene – Ficosota (Pufies), Procter & Gamble (Pampers), SCA Hygiene Products (Libero), Violeta (Violeta) i trgovačke robne marke.

– Vlažne maramice za bebe – Alkaloid (Becutan), Beiersdorf (Nivea), Procter & Gamble (Pampers), Sapro (Hops, Baby Cool) i Violeta (Violeta, Higi).

buillet– Njega beba – Alkaloid (Becutan), Beiersdorf (Nivea), Hipp (Hipp), Johnson & Johnson (Johnson & Johnson, Penaten) i trgovačke robne marke.

– Dječja hrana – Bebivita (Bebivita), Fructal (Frutek), Hipp (Hipp) i Podravka (Lino, Čokolešnik).

– Dječji čajevi – Alkaloid (Becutan), Domaco (Bebimil), Hipp (Hipp, Bebivita), Podravka (Ciciban) i trgovačke robne marke.

– Dojenačko mlijeko – Hipp (Bebimil, Hipp), Milupa (Aptamil, Milumil), Nestlé (Nan, Nestlé), United Pharmaceutical France (Novalac) i trgovačke robne marke.

Važno je naglasiti da su proizvođači u svim kategorijama navedeni abecednim redom, a od robnih marki izdvojene su one poznatije. Analiza prodajnih pokazatelja ne uključuje veleprodaju, ljekarne, Cash&Carry, diskontne trgovine (Lidl), specijalizirane trgovine dječjom opremom te sezonske objekte (otvorene manje od šest mjeseci godišnje)

DJEČJE PELENE
vaznost tipa prodajnog mjesta-djecje pleneKategorija dječjih pelena, koja također uključuje pelene u obliku gaćica i pelene za kupanje, u periodu studeni 2014. – listopad 2015. bilježi negativne prodajne pokazatelje.

Prodaja u paketima se još dobro drži s blagim smanjenjem od 1,2% (ukupno je u tom razdoblju prodano blizu 2,4 milijuna paketa pelena), dok je prodaja u komadima sa 128,4 milijuna prodanih komada znatno osjetnije pala (-5,8%).

Istodobno, vrijednosna prodaja od 197,2 milijuna kuna manja je za 5,4% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Drogerije su glavni kanal za prodaju dječjih pelena s natpolovičnim udjelom u vrijednosnoj prodaji od 54%.

podjela prema velicini pelenaSupermarketi na drugom mjestu imaju 22%, a trećeplasirani hipermarketi 16% udjela, dok se ostatak prodaje realizira kroz velike (6%) i srednje trgovine mješovitom robom (3%).

Podjela prema veličini pelena pokazuje da u vrijednosnoj prodaji kategorije dvije varijante prednjače: maxi (8-19 kg) s 37% i junior (11-25 kg) s 34% udjela.

Po 11% imaju varijante midi/medium (4-10 kg) te extra large (18-30 kg), a na začelju su mini (3-6 kg) s 4% i new born (2-5 kg) s 3% udjela.

VLAŽNE MARAMICE ZA BEBE
vaznost tipa prodajnog mjesta-vlazne maramiceKategorija uključuje vlažne maramice koje se koriste prilikom mijenjanja pelena. Namjena im je pranje i vlaženje bebine kože (mora pisati Baby). Mogu biti s dodatkom losiona, mlijeka, ulja i sl.

Maramice čija namjena nije isključivo za djecu (npr. vlažni toaletni papir ili antiseptičke vlažne maramice) ne spadaju u ovu kategoriju.

Prodajni pokazatelji kategorije vlažnih maramica za bebe u periodu studeni 2014. – listopad 2015. su također negativni, ali ipak bolji nego kod kategorije dječjih pelena. Prodaja u paketima pala je za 1,7% na 7,3 milijuna paketa maramica, dok je prodaja u komadima smanjena za vrlo malih 0,5% s prodanih 601,4 milijuna maramica.

Niže maloprodajne cijene ipak su dovele do nešto značajnijeg smanjenja vrijednosne prodaje koja je u spomenutom periodu ostvarila minus od 3,7% s ukupnom financijskom realizacijom od 90,3 milijuna kuna.

Drogerije su i ovdje vodeći prodajni kanal s 39% udjela u vrijednosnoj prodaji. Supermarketi imaju 24%, hipermarketi 16%, velike 10%, srednje 8% te male trgovine mješovitom robom 3% udjela.

NJEGA BEBA
njega-beba-bociceOva kategorija uključuje proizvode za njegu bebine kože. Oni vlaže i štite bebinu osjetljivu kožu. Kategorija uključuje i proizvode koje mogu koristiti i odrasli, ali prvenstveno moraju biti namijenjeni za bebe. Proizvodi mogu biti u obliku mlijeka, krema, gela ili ulja. Za razliku od prethodne dvije kategorije, proizvodi za njegu beba su u zadnjih 12 mjeseci (studeni 2014. – listopad 2015.) zabilježili manji pad vrijednosne od količinske prodaje, što znači da su maloprodajne cijene ipak nešto rasle tijekom 2015. godine. Količinska prodaja je umanjena za 4,4% na ukupno ostvarenih 129 tisuća litara, dok je vrijednosna prodaja smanjena za 2,1% na 17,2 milijuna kuna.

podjela prema formi proizvodaDakako, vodeći prodajni format su i ovdje drogerije s impozantnih 59% udjela u količinskoj prodaji. Ostatak su među sobom podijelili: supermarketi (17%), hipermarketi (12%), velike trgovine mješovitom robom (7%), srednje trgovine mješovitom robom (3%) i male trgovine mješovitom robom (1%).  Kreme s 51% udjela imaju najveći udio u količinskoj prodaji ako gledamo podjelu prema formi proizvoda. Manju polovicu drže ulja s 32% i losioni/mlijeka sa 17% udjela.

DJEČJA HRANA
U okviru dječje hrane razlikujemo tri kategorije:
1. Dječje kašice – kategorija obuhvaća svu hranu za dojenčad kojima nije potrebna dodatna priprema, tzv. “ready to eat”. Na svim takvim proizvodima obavezno je naznačeno da je to hrana za dojenčad ili malu djecu.
podjela prema vrsti proizvoda2. Suha dječja hrana – kategorija uključuje hranu za bebe koja se priprema s vodom ili mlijekom te kekse i grickalice namijenjene bebama i maloj djeci. Na proizvodima mora biti navedeno da se radi o hrani za bebe i malu djecu (npr. keksi i dvopek za bebe i djecu, žitarice za bebe i malu djecu). Kategorija ne uključuje pšeničnu krupicu (griz).
3. Dječji sokovi – kategorija uključuje sokove i vodu za dojenčad. Na takvim je napitcima naznačeno da su napravljeni specifično za dojenčad i malu djecu.

vaznost tipa prodajnog mjesta-djecja hranaU zadnjih 12 mjeseci (prosinac 2014. – studeni 2015.) sve navedene kategorije dječje hrane kombinirano su ostvarile 3,3 milijuna kilograma količinske prodaje ili 5,3% manje nego u prethodnoj godini, dok je vrijednosni rezultat smanjen za 4,8% na ukupno ostvarenih 161,3 milijuna kuna.

U ovoj kategoriji su vodeći kanal velike trgovine mješovitom robom s 36% udjela u vrijednosnoj prodaji kategorije, a u stopu slijede i supermarketi s 33% prodaje.

Hipermarketi također imaju vrlo značajan udio od 23%, dok se manji dio prodaje odvija kroz srednje (6%) i male trgovine mješovitom robom (2%).

Dječje žitarice vode glavnu riječ u ovoj kategoriji jer zauzimaju čak 58% količinske prodaje. Upola manje udjela (30%) imaju dječje kašice, a ostatak količinske prodaje odnosi se na dječje sokove (7%) i kekse za djecu (5%).

DJEČJI ČAJEVI
Kategorija uključuje čajeve za male bebe i za djecu.

vaznost tipa prodajnog mjesta-djecji cajveiUglavnom se radi o biljnim čajevima koji mogu biti u granulama, vrećicama i sl. Kategorija uključuje i instant čajeve za bebe i djecu te čajeve protiv grčeva za male bebe (npr. čaj od komorača).

Prodaja ove kategorije u zadnjih je godinu dana uistinu potonula. Naime, u periodu prosinac 2014. – studeni 2015. količinska prodaja je u minusu 40,7%, a vrijednosna 30,6% u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. Ukupno je prodano 27 tisuća kilograma vrijednih 4,3 milijuna kuna. Više od polovice količinske prodaje realizira se kroz zajednički kanal velikih trgovina mješovitom robom i drogerija, čak 57%, a zatim dolaze supermarketi s 22%, hipermarketi sa 16% i srednje trgovine mješovitom robom s 5% udjela.

DOJENAČKO MLIJEKO
vaznost tipa prodajnog mjesta-dojenacko mlijekoKategorija uključuje mlijeko koje se daje bebama kao nadomjestak ili kao zamjena za majčino mlijeko. Dojenačko mlijeko je kategorija koja je u ovoj analizi jedina ostvarila pozitivan pokazatelj koji se odnosi na rast količinske prodaje od 0,7%.

U periodu prosinac 2014. – studeni 2015. ukupno je prodano 573 tisuće litara dojenačkog mlijeka vrijednih 57,7 milijuna kuna. Vrijednosna prodaja je pritom ostvarila mali pad od 0,2%.

Kombinirani prodajni kanal velikih trgovina mješovitom robom i drogerija u ovoj kategoriji nosi čak 72% vrijednosne prodaje u zadnjih 12 mjeseci, dok supermarketi uzimaju 16%, a hipermarketi 11% udjela.

ScreenShot011

Prethodni članakZavršio EuroCIS 2016. – vodeći sajam tehnologije u maloprodaji
Sljedeći članakRast plaće zatvara radna mjesta u britanskoj maloprodaji