PwC: S porastom optimizma među cijepljenima kupci se vraćaju u trgovine

Kupnja u trgovinama se oporavlja te oko pola (48%) ispitanika kaže da barem jednom tjedno posjete fizičku trgovinu, a gotovo tri četvrtine (72%) ispitanika će "vjerojatno" posjetiti trgovački centar u sljedećih 6 mjeseci, pokazalo je istraživanje PwC-a

Prema najnovijem PwC-ovom istraživanju Global Consumer Insights Pulse Survey za 2021. godinu, potrošači se u sve većem broju vraćaju kupnji u trgovinama, a zabava i putovanja izvan kuće su u porastu, uz troje od pet ljudi (61%) koji su optimistični u pogledu budućnosti.

U istraživanju je sudjelovalo 9.370 potrošača u 26 zemalja koji su trebali ocijeniti situaciju s bolesti COVID-19 u svojoj zemlji. Rezultati su pokazali da cijepljeni imaju puno pozitivniji stav prema budućnosti u odnosu na one koji će se tek cijepiti – 66% ispitanika koji su barem djelomično cijepljeni su optimistični u usporedbi s 43% necijepljenih ispitanika.

Organizacija rada također je utjecala na razinu optimizma, pri čemu su ispitanici koji rade od kuće ili na hibridni način bili 10 postotnih bodova (68%) optimističniji od svojih kolega koji ne rade od kuće (58%).

S porastom optimizma, potrošači planiraju potrošiti više na aktivnosti izvan kuće: od kupnje u trgovini do zabave i putovanja:
● Kupnja u trgovinama se oporavlja te oko pola (48%) ispitanika kaže da barem jednom tjedno posjete fizičku trgovinu, a gotovo tri četvrtine (72%) ispitanika će “vjerojatno” posjetiti trgovački centar u sljedećih 6 mjeseci.
● Potrošači također planiraju potrošiti više na namirnice (41%), modu (33%) te zdravlje i ljepotu (30%) čime se dodatno potiče gospodarski oporavak.
● Od gotovo jedne trećine (31%) potrošača u svijetu koji očekuju povećanje vlastite potrošnje na putovanja u sljedećih šest mjeseci, 82 % je barem djelomično cijepljeno.

Sabine Durand-Hayes, globalna voditeljica tima za usluge tržištima potrošača iz PwC-a Francuska, rekla je: “Obećavajuće je vidjeti potrošače sve optimističnije. Poslovnim je liderima posebno važno utvrditi čimbenike koji utječu na optimizam, a koje mogu kontrolirati ili na njih utjecati, poput fleksibilnog rada i cijepljenja. Pozitivne politike na radnom mjestu koje promiču zdravlje i dobrobit ne samo da će pomoći tvrtkama preispitati društveni ugovor sa svojim zaposlenicima, već bi mogle potaknuti val aktivnosti i potrošnje koji donose poslovne koristi.”

Obrasci kupnje se mijenjaju
Baby boomeri su odrasli kupujući u trgovinama, no istraživanje je pokazalo da je u prethodnih 12 mjeseci vjerojatnost (45 %) da će generacija Z, koja je u našem istraživanju uključuje osobe između 18 do 22 godine starosti, kupovati u trgovinama bila jednaka baby boomerima (44 %).

Istraživanje je također pokazalo da se za online kupnju sve više koriste mobilni uređaji. Gotovo polovica (41%) ispitanika izjavila je da kupuje koristeći pametni telefon barem jednom tjedno u usporedbi s 30% u 2020. i 17% u 2018. Milenijalci s entuzijazmom prihvaćaju mobilnu kupnju, a 50% kupuje koristeći svoj pametni telefon barem jednom tjedno.

Potrošači više nego ikad prije pri donošenju odluka o kupnji uzimaju u obzir održivost. Pedeset i dva posto ispitanika kaže da su skloniji ekološkom nego prije šest mjeseci. Polovica ispitanika (51%) također kaže da kada razmišljaju o kupnji u obzir uzimaju ima li proizvod sljedivo i transparentno podrijetlo. Međutim, i dalje su potrošačima najvažnije cijena i praktičnost. Gotovo 70% ispitanika prednost daje najboljoj ponudi, bez obzira na to radi li se o kupnji u trgovini ili online, a više od polovice kaže da je učinkovita usluga dostave ili preuzimanja uvijek ili vrlo često važna.

Zaštita podataka je na prvom mjestu
Iako tvrtke mogu prihvatiti da potrošači općenito vjeruju da oni ostvaruju svoju svrhu i obećanja, moraju priznati da je to povjerenje krhko. Podaci istraživanja pokazuju da u svim sektorima više od 10 % potrošača ne vjeruje da tvrtke žive svoje vrijednosti ili ispunjavaju svoja obećanja. Razina nepovjerenja veća je među mlađim potrošačima, s gotovo troje od 10 (28%) ispitanika generacije Z koji kažu da tvrtke ne čine pravu stvar.

Način na koji tvrtke koriste podatke pojavio se kao jedan od ključnih čimbenika koji utječu na povjerenje. Osamdeset i tri posto ispitanika izjavilo je da prakse zaštite podataka utječu na njihovo povjerenje u tvrtku, a gotovo polovica globalnih potrošača (47%) kaže da im je upotreba njihovih podataka postala glavni prioritet. To se sada smatra puno važnijim od prilagođenog korisničkog iskustva koje obuhvaća 22%. Budući da tri od pet (59%) potrošača vjeruje da su tijekom posljednjih 6 mjeseci više zaštitnički nastrojeni prema svojim podacima, gotovo isti postotak (55%) također je rekao da ne želi dati svoje podatke kako bi ostvario financijsku naknadu ili popuste.

Sabine Durand-Hayes je zaključila sljedeće: “Potrošači postaju sve svjesniji snage svojih podataka. Tvrtke koje traže osobne podatke od svojih kupaca moraju imati na umu ključni značaj sigurnosti tih informacija i izbjegavati pretjerano bombardiranje svojih kupaca ciljanim ponudama. Umjesto toga, trebaju ponovno razmisliti o tome na koji način koriste svoj privilegiran pristup osobnim podacima i koristiti ih za osnaživanje ponude vrijednosti i poticanje povjerenja u svoje brendove.”

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakJasna Pulić – Zvijezda
Sljedeći članakBolt i Allianz Partners osiguravaju korisnike električnih romobila na 26 tržišta