masteindexRezultati istraživanja MasterIndex kompanije MasterCard pokazuju da razvoj modernih tehnologija uistinu potiče evoluciju kupnje i plaćanja te da Hrvati prate najnovije trendove u industriji: sve više volimo kartice te preferiramo ovaj način plaćanja na prodajnim mjestima.

Uz to, trgovina se iz fizičkog svijeta, osim na zaslone računala, seli i na pametne telefone. Tako raste popularnost beskontaktnih i mobilnih plaćanja, a kupnja online je i dalje privlačna velikom broju ispitanika.

POSLJEDNJE ZBOGOM GOTOVINI?
Čak 93% ispitanika posjeduje barem jednu karticu, dok 50% korisnika kartica ima tri ili više kartica. Prosječan broj kartica po osobi je 2,7, a kreditne kartice i kartice s odgodom plaćanja najviše posjeduju ispitanici veće platežne moći te oni stariji od 40 godina.

masterindex-graf01Kad je riječ o uporabi kartica na prodajnim mjestima, 82% korisnika kartica to čini više puta tjedno, a njih čak 25% svakodnevno. Kod korisnika kreditnih kartica ili kartica s odgodom plaćanja ovi brojevi rastu pa 90% njih karticu na prodajnom mjestu koristi više puta tjedno.

Iz rezultata je jasno i da je plaćanje gotovinom, koja se najviše koristi za iznose do 100 kuna, sve manje popularno – čak 76% ispitanika preferira plaćanje karticama na prodajnom mjestu. Tako gotovinu preferira tek 24% ispitanika, u usporedbi s 27% u svibnju 2015., a uporaba kartica općenito raste sa stupnjem obrazovanja i platežnom moći.

Zanimljivo je i da tek 3% korisnika kartica ne koristi kartice pri kupnji te da bi čak 73% ispitanika karticom podmirilo više od pola od 10 kupnji, dok 40% njih to čini skoro svaki put. Također, raste popularnost debitnih kartica – s 42% u svibnju 2015. na 47% u travnju 2016.

masterindex01Karticama se najčešće kupuje odjeća i obuća (73%), hrana i piće (59%), gorivo na benzinskim postajama (53%), potrošačka elektronika (19%) te kozmetika (12%). Rast je doživjela kupnja online – 46% ispitanika kartice koristi u tu svrhu, u usporedbi s 38% u svibnju 2014. i 44% u svibnju 2015.

Kad je riječ o plaćanju na rate, koristi ga 68% ispitanika u usporedbi s prošlogodišnjih 74%. Gotovo polovica njih se za takav oblik plaćanja odlučuje za iznose veće od 1.000 kuna, i to u 75% slučajeva pri kupnji elektroničke opreme.

Istraživanje MasterIndex je pokazalo da su domaći korisnici kartica svjesni prednosti korištenja kartica, među kojima navode činjenicu da nije potrebno podizati gotovinu, mogućnost otplate na rate, praktičnost uporabe na putovanjima, odsustvo straha od gubljenja gotovine, mogućnost praćenja troškova, kupnje online, odgode plaćanja, popuste i mogućnost beskontaktnog plaćanja.

PREDNOSTI BESKONTAKTNOG PLAĆANJA
Europljani koriste beskontaktne kartice i obavljaju mobilna plaćanju preko uređaja s NFC tehnologijom u 36 zemalja, a istraživanje MasterIndex kako su korisnici u Hrvatskoj prepoznali i prihvatili prednosti beskontaktnog plaćanja za svakodnevno korištenje. Tako se i kod nas povećava svijest o beskontaktnim plaćanjima, sa 63% u svibnju 2014., preko 90% u svibnju 2015. na 95% u travnju 2016.

masteridenx-graf02Korištenje beskontaktnih plaćanja također se povećalo, s 10% u svibnju 2014., preko 32% u svibnju 2015. na 40% u travnju 2016. što pokazuje da korisnici kartica u Hrvatskoj vole koristiti ovu vrstu jednostavnog, brzog i sigurnog plaćanja. Naime, beskontaktna plaćanja omogućuju brze transakcije jednostavnim prislanjanjem kartice na POS uređaj što ih čini idealnima za male kupnje do 100 kuna pri kojima korisnici ne trebaju unositi PIN niti potpis, ali i za iznose veće od 100 kuna za koje su PIN ili potpis potrebni.

Kako se baziraju na čip tehnologiji kao najnovijem obliku zaštite, beskontaktne kartice su sigurne, a upravo ta tehnologija osigurava da se kreira jedinstven kod prilikom svake transakcije čime su rizici prijevara svedeni na najmanju moguću razinu.

Inače, MasterCard je najavio da će do 2020. postaviti prihvat beskontaktnog plaćanja kao standard za europske trgovce koji prihvaćaju MasterCard i Maestro kartice. Time će se potrošačima u Europi omogućiti da plaćaju svojim beskontaktnim karticama i uređajima s ugrađenom NFC tehnologijom na svim POS terminalima.

ČAK 83% KORISNIKA KARTICA KUPUJE ONLINE
Internetska kupnja je također sve popularnija među Hrvatima – 83% ispitanika kupuje karticama na internetu, u usporedbi sa 73% u svibnju 2014. i 81% u svibnju 2015., a 36% njih to čini više puta mjesečno. Popularnost objašnjavaju brojne prednosti za korisnike – pristupačne cijene (ovu prednost ističe 73% online kupaca), ušteda vremena (55%), dostupnost trgovina u bilo koje vrijeme (55%) i bolja ponuda nego u klasičnim trgovinama (51%), a među prednostima ispitanici ističu i predmete koji su ekskluzivno dostupni online, kao i mogućnost dostave i bolje usporedbe cijena.

masteridenx-graf03Predvodnici među onima koji uživaju u ovoj vrsti kupnje su ispitanici do 39 godina, veće platežne moći. 43% ispitanika preferira inozemne e-trgovine, 16% njih domaće, dok 40% njih podjednako kupuje online u Hrvatskoj i u inozemstvu. Najčešće se kupuju odjeća, obuća i modni dodaci (62%), potrošačka elektronika (43%), predmeti za kućanstvo (26%), kozmetika i parfemi (23%) te plaćaju putovanja i ulaznice (20%).

Visoko na popisu su i softver, igračke i oprema za bebe te knjige i glazba. Iako je internetska trgovina jednostavna, sigurna i praktična, dvojbe o sigurnosti te želja za kontaktom uživo s predmetom kupnje se spominju kao prepreke za popularni e-commerce.

masteridenx-graf04PayPal i slične usluge pri internetskoj kupnji koristi 30% online kupaca, a plaćanje karticama 29% njih, dok među korisnicima kreditnih kartica ili kartica s odgodom plaćanja taj postotak raste na 41%. Također, korištenje kreditnih ili kartica s odgodom plaćanja na internetu raste s godinama starosti i prihodima, a zanimljivo je da MasterCard kartice ispitanici smatraju najviše prihvaćenim karticama za kupnju online.

KAKO PLAĆAMO PUTEM MOBITELA?
Kad je riječ o mobilnim plaćanjima, i dalje su najpopularnija SMS plaćanja koja koristi 73% ispitanika, u usporedbi sa 76% u svibnju 2015. Rast pokazuju m-banking – s 26% u svibnju 2015. na 36% u travnju 2016. – te provjera stanja računa putem mobitela – s 50% na 52% u odnosu na svibanj prošle godine.

Zanimljivo je da korištenje kreditnih i debitnih kartica za internetsku kupnju putem mobilnih telefona, iako i dalje nije uobičajeno u Hrvatskoj, doživljava blagi rast među korisnicima kreditnih kartica i kartica s odgodom plaćanja – s 15% na 18%.