RBA: Nastavak rasta plaća potaknut će potrošnju i rast BDP-a

U travnju je nastavljen trend rasta prosječnih plaća u Hrvatskoj na godišnjoj razini, što bi moglo pozitivno utjecati na osobnu potrošnju, a time i na ukupan rast gospodarstva, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u travnju je iznosila 7.945 kuna, što je nominalno više za 3,3, a realno za 1,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavne podatke DZS-a.

Prosječna isplaćena neto plaća iznosila je, pak, u travnju 5.914 kuna, što je nominalno više za 5 posto na godišnjoj razini, a zahvaljuje se, navodi se u analizi, izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje su stupile na snagu početkom ove godine.

“No, istovremeno je povratak godišnjih stopa inflacije u pozitivan teritorij donekle ublažio učinak rasta plaća potpomognutih spomenutim zakonskim izmjenama”, navodi se u analizi, objavljenoj u četvrtak.

Stoga je, poručuju iz RBA, u travnju zabilježen razmjerno niži godišnji rast prosječne neto plaće, realno za 3,6 posto.

U analizi se navodi i da će, bez obzira na predviđeni blagi rast inflacije, u ovoj godini rast prosječnih plaća biti podržan novim mjerama u okviru sveobuhvatne porezne reforme, prvenstveno kroz usvojene izmjene u oporezivanju dohotka.

“Posljedično, očekujemo pozitivan doprinos na visinu raspoloživog dohotka, što bi moglo posredno utjecati i na osobnu potrošnju kao najznačajniju sastavnicu bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno na ukupan gospodarski rast”, zaključuju analitičari RBA. (Hina)

Prethodni članakTesco ukida 1.200 radnih mjesta u sjedištu
Sljedeći članakSrbija: Imlek uložio u Nišku mljekaru milijun i pol eura