KategorijeŠamponi za kosu: Izbor za sve tipove kose

Šamponi za kosu: Izbor za sve tipove kose

sampon-pranje-kose-zena-midiŠamponi su kategorija kojoj je obilježje žestoka konkurencija i raznolikost, a vodeći proizvođači se razlikuju promatramo li prodaju u litrama ili prodaju u kunama

Šampon. Čija je to riječ? Engleska valjda, pomislite dok stojite pred velikim izborom mirisnih sredstava za pranje kose i birate svoju varijantu, ili možda važete isplati li se isprobati novu. Djelomično ste u pravu o njezinu porijeklu jer uistinu se raširila iz engleskog jezika, no korijen joj seže u Indiju!

Naime, riječ champo u hindu jeziku označavala je masažu glave, najčešće nekom vrstom ulja za kosu. Početkom 19. stoljeća jedan je bengalski poduzetnik u Londonu uveo uslugu masaže glave uz uporabu ulja za kosu (“shampooing”) u tamošnjim parnim kupeljima, da bi se polovicom stoljeća riječ proširila na nanošenje sapuna na kosu.

Naime, tada se kosa tako prala – običnim sapunom. Zamislite samo kako je kosa morala izgledati, ljepljivo i suho. Stoga su se engleski stilisti potrudili pronaći način kako dodati sapunu miris i sjaj, kuhajući ga u vodi uz dodatke raznog bilja. S komercijalne strane, prvi su šamponi za kosu dostupni na prijelazu s devetnaestog na dvadeseto stoljeće, dok se u modernijem smislu riječi uvodi 1930-ih, pojavom šampona Drene sa sintetskim dodacima proizvođača Procter & Gamblea.

Kategorija šampona za kosu odnosi se na proizvode namijenjene pranju kose, jasno označene kao šamponi. Uključuje i proizvode 2u1, koji su ujedno i regenerator za kosu ili gel za tuširanje, dječje i “baby” šampone za kosu, kao i šampone koji se nalaze u putnim ili poklon-pakiranjima. Kategorija ne uključuje ostala sredstva za njegu kose (regeneratore, lakove za kosu, boje za kosu i sl.) te šampone koji sadrže boju za kosu.

Vodeći proizvođači
Šamponi su kategorija kojoj je obilježje žestoka konkurencija i raznolikost, a vodeći proizvođači se razlikuju promatramo li prodaju u litrama ili prodaju u kunama. Tako u vodeće proizvođače (s pripadajućim robnim markama) u posljednjih godinu dana (srpanj 2009. – lipanj 2010.) možemo uvrstiti: PROCTER&GAMBLE (Head&Shoulders, Pantene, Herbal Essences), COLGATE-PALMOLIVE (Palmolive), SCHWARZKOPF (Schauma, Gliss-Kur, Gliss), L’OREAL (Elseve, Fructis, Garnier), BEIERSDORF (Nivea), SAPONIJU (Frutella), JOHNSON&JOHNSON (Johnson’s), ANNYER (Annyer, Revital), AFRODITU (Afrodita) te naravno svepristune PRIVATNE ROBNE MARKE.

Ukupno tržište šampona za kosu, promatrano kroz maloprodajne kanale obuhvaćene Nielsenovim panelom trgovine (bez objekata “cash&carry”, diskontnih trgovina i ljekarni), u posljednjih godinu dana (srpanj 2009. – lipanj 2010.) vrijedilo je 169,7 milijuna kuna (3,45 milijuna litara, 9,45 milijuna komada).

S nešto više od 2,1 komada kupljenih šampona po glavi stanovnika godišnje Hrvatska je u rangu potrošnje ostalih srednjoeuropskih zemalja.

Dodane vrijednosti
Budući da osim klasične funkcije pranja šamponi nude pregršt dodanih vrijednosti, a kako takvu vrst kupnje znatno češće obavljaju pripadnice nježnijeg spola, ponuda raznih opcija je više nego široka.

samponi-graf-1Prema godišnjoj količinskoj prodaji, najveći dio zauzimaju šamponi protiv peruti s 19% (ali 27% vrijednosno!), slijede oni za sve tipove kose (16% količinski, 13% vrijednosno), zatim za normalnu kosu (po 10% količinski i vrijednosno), a zatim redom oni za suhu kosu (po 8% kol. i vrijed.), masnu kosu (7% kol., 6% vrijed.), obojenu kosu (7% kol., 9% vrijed.), oštećenu (po 7%), dugu (po 4%), tanku (po 3%), protiv opadanja (3% kol., 4% vrijed.), za prirodnu kosu (po 1%), za kovrčavu kosu (manje od 1%), te još 16% onih koji nisu specificirani.

Zanimljivo, najveći rast bilježe šamponi za oštećenu i tanku kosu, rastu i šamponi protiv peruti, a “iz mode izlaze” oni za dugu i prirodnu kosu te šamponi za sve tipove kose.

Prema ciljanoj publici većina šampona namijenjena je “za odrasle” – 90%, dio “samo za muškarce” podrazumijeva svega 3%, ali je 16% u porastu u odnosu na godinu prije. Dječjih i šampona za bebe je 6%.

samponi-graf-2Prodaja je pretežno locirana u drogerijama i velikim trgovinama mješovite robe (101-300 m2) – 38% prodalo se u proteklih dvanaest mjeseci. Kroz supermarkete (301-2500 m2) prodalo se 30%, a 14% kroz hipermarkete (više od 2500 m2), te kroz manje trgovine mješovite robe (do 100 m2) 16% (i svake godine sve manje). Kategorija ima “ljetni” efekt – tijekom srpnja i kolovoza proda se više od 20% ukupnih godišnjih količina, a povećanu prodaju bilježi i prosinac (naročito unutar poklon-pakiranja).

Iako se i na šampone odrazila recesija pa im je prodaja oko 2% manja nego godinu prije, ipak nisu zbog krize ni izbliza stradali kao neke druge kategorije.

Dapače, nove varijante i inovacije najčešće su vrlo dobro prihvaćene. Stoga se proizvođači trude ponuditi nove proizvode s novim dodanim vrijednostima, a kupci stoga imaju sve teži posao odabrati omiljeni šampon za “champo” (masažu kose).

Ivan Junaković, Nielsen
Voditelj odjela
za odnose s klijentima
nielsen-logo

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...